Reklama

Reklama

Obsahy(1)

What a Feeling! Jennifer Bealsová v hlavní roli amerického muzikálu o nebojácné a půvabné Alex, která se každou noc mění ze svářečky v tanečnici... Populární muzikál vypráví příběh mladičké svářečky Alex Owensové, která po nocích tančí v baru a sní o studiu na konzervatoři. Naivní příběh s parametry Popelky (osiřelá hlavní hrdinka, deus ex machina v podobě bohatého a atraktivního Nicka) dokáže i dnes okouzlit nábojem tvrdohlavé mladistvé energie a samozřejmě ústředními hity jako „Flashdance – What a Feeling“ či „Maniac“. Zajímavostí je, že nejslavnější taneční scénu filmu – konkurs na konzervatoř – tančily tři různé taneční dublérky: Marine Jahanová dublovala tancování, gymnastka Sharon Shapirová výskoky a tanečnice Crazy Legs breakdancing. Snímek byl v československých kinech poprvé uveden v roce 1987, přičemž z něj cenzura vystřihla zpověď hlavní hrdinky v kostele. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak někoho může napadnout jako hlavní postava holka, celkem pohledná (nebo aspoň na tu dobu určitě splňovala ideály krásy), co pracuje jako svářečka a v noci tancuje ve strip baru. To je jako kdyby ostravský horník po večerech pletl vlněné ponožky. Ok, fantazii se meze nekladou a dnešní svět vede k genderové vyváženosti, ale tohle byla první věc co mi překvapila. Jinak mi ale Flashdance zas tak víc nepřekvapil a dopadlo podle mého očekávání. Klasická slaďárna, holka najde svou lásku, občas se pohádají, ale nakonec jim to klape. Zároveň se chce dostat že svého stereotypního života a prosadit se v baletu (přičemž netancuje na Čajkovského labutí jezero, ale na popové a disko hity z 80 let). Možná má v sobě Flashdance nějakou skrytou message. Jako třeba:,, I ženy mohou svařovat" nebo,,balet a krasobruslení není jen pro klasickou hudbu'". Ale nevím jestli to byl záměr autora tímto muzikálem vysílat nějaká skrytá poselství, spíš asi ne. Je to hlavně film o problémech mladé slečny (ve které se určitě řada holek najde) a o hitech tehdejší doby. Ač se vám hudba může líbít nebo ne, nutno podotknout, že je zvolená dobře a určitě poznáte řadu písní, co jste slyšeli. Třeba omylem(na rádiu,které nemůžete přeladit, nebo kantáre v nějakém retro klubu, ve 4 hodiny ráno) nebo jde o hity vašeho srdce a nedáte na ně dopustit. Stejně dobře fungují i taneční čísla, kterým je ale dán menší prostor, což je škoda. Velkou část tvoří konverze o tom, jak je život na h*vno, jak jsem se konečně zamilovala a rady do života: ,,Nebuď tak hloupá a nedělej stejnou chybu jako já". Pokud od filmu nečekáte nic víc než pohádkový příběh a hudbu z 80.let Flashdance je přesně film pro vás. Ale pro člověka, který k té době nemá úplně vztah a nejraději by ji vymazal z dějin to úplně není. Což byl i můj případ. 5/10 ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá historka koketující s diskem a jakousi povrchovou snahu o psychologii. Nebo to vidím moc tvrdě? Každopádně Adrian Lyne natočil vkusný film, v žádném případě urážející a vlastně sympatický svým sdělením a v první řadě písničkami. Je jim podřízeno úplně všechno. A protože ty jsou melodické a oddechové, je takový i tenhle film. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Flashdance se mi vyhýbal docela dlouho, I když filmy o tancování mám opravdu ráda. Líbí se mi, že již od začátku na diváka dýchnou ty pravá 80.léta plan trvalé, bikin a naprosto bombové hudby. Hlavní představitelka není vyložená kráska, ale je velmi sypatická. Příběh je plochý a nijaký, to mě na tom mrzelo nejvíce. Že si vice nepohráli s příběhem. Když si vezmete Hříšný tanec, tam si tvůrci hráli s romantickou dějovou linkou, tady s ničím. Za mě je to veliké minus filmu, jinak by to byl super film a to nejlepší? Rozhodne soundtrack! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hudební legenda, ať se kolegové vztekají, jak chtějí. Zastoupení 80´je absolutní. Doba ocelová - pittsburghské železárny a svářečka Alex. Chybí mi tu erotika (výstup od naproti se nepočítá). Naivita filmem cloumá, a dá se to jen jednou. Původní dabing Barrandova už pro HCE režii Jiřího Stracha. Neseděl mi Vašinkův starší hlas, ale když se mrknete, kolik bylo Nourimu, hádali byste mu o patnáct míň. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jít v ca šestnácti na Václavák do Alfy na Flashdance, pak na kafe do Koruny a po nové pěší zóně na hranolky do Arbatu, mi kdysi přišlo jako existenciálně hluboce naplněný večer. A ještě druhý třetí den rozvíjet s kamarády fantazie o skvělém a sexy životě v zemích zahnívajícího kapitalismu a zcela soukromě snít o skvostném zadečku a krásné tvářičce Jennifer Beals... jo jo, to byly časy... Díky bohům že už jsou nenávratně v tahu. Ale je to holt nostalgie. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Hudbu pro film mohl původně skládat Phil Collins, ale nabídky se dobrovolně vzdal. Texty k oskarové písni "What a feeling" dodala zpěvačka Irene Cara, kterou slova napadly v autě při cestě do studia v den nahrávání. (Epistemolog)
  • Když Alex Owensová, kterou hraje Jennifer Beals vyplňuje příhlášku na taneční konzervatoř, tak do kolonky datum narození vypíše své skutečné datum narození (19.12.1963). (blackrain)
  • Natáčení probíhalo na místech: Carnegie Institute na 4615 Forbes Avenue v Pittsburghu v Pensylvánii, v Keystone Commons (bývalá továrna Westinghouse Turbine) ve východním Pittsburghu, v Duquesne Incline na 1220 Grandview Avenue v Pittsburghu, v ulicích Spring Way & 25. v Pittsburghu. Dále v Kalifornii na místech: Los Angeles (Bob Hope Patriotic Hall na 1816 S. Figueroa Street, na 440 S June St., v kostele sv. Josefa na 218 E 12th St. a v Hollywoodu v Paramount Studios na 5555 Melrose Avenue a také v centru Los Angeles), Palos Verdes Peninsula a Pasadena. Natáčelo se od 18. října do 30. prosince 1982. (noelcoward73)

Související novinky

Futuristická Bible?

Futuristická Bible?

28.01.2009

Někdy z těch hollywoodských námětů zůstává rozum stát. Ale staré pravidlo pro tvorbu dobrých příběhů praví: „Vymysli co největší šílenost a pak ji publiku naservíruj nejlíp, jak umíš.“ Někdy to vyjde… (více)

Reklama

Reklama