Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A tak tu máme první díl třídílné filmové televizní série natočeného v cinemascopu nového zpracování známých indiánských románů Karla Maye. Už začátek potěší vysvětlením toho nejhlavnějšího a tím je postava samotného Karla Maye. Ano, to on se ve svých snech považoval za Old Shatterhanda a představoval si v Americe prožití nejrůznějších dobrodružství, byť na americkou půdu nikdy nevkročil. Apačové jsou prezentováni skutečně jako divoši a ne jako romantičtí dobrodruhové s lidskostí a pochopením a s oblečením Siouxů. Ve své době to prostě bylo poutavější a daleko více vyhovovalo představě o indiánech. A tak je pro mnohé doslova šok, že nyní se tak neděje. Taky proč si pořád něco předstírat? Děj je velice blíž k samotnému románu, ale jak to už bývá, ne zcela. Žádná knížka se prostě věrně do filmového scénáře převést nedá a tak i zde šli tvůrci svou cestou. O remake v žádném případě nejde. Jde o nový příběh ve zcela jiných představách. Žádná pohádkovost a romantičnost, jak každý očekával, ale reálnější drama odehrávající se na divokém západě. A tak jediné co trochu zamrzí je, že tu nedostal více prostoru Sam Hawkens a Lord Castlepool, byť jako komické figurky tu zrovna nevystupují. Ohromnou poctou pro herce Gojko Mitiče je role samotného Inču-čuny. Tento chlapík si to jistojistě zasloužil. A další, čeho si asi málokdo všiml, je účast Maria Adorfa, který si tu zopakoval roli Fredericka Santera. Dalším překvapením je, že Vinnetuova sestra Nšo-či tu nezahynula jako v předchozím snímku. Tvůrci se tak rozhodli velice správně, neboť dějový vývoj by se už nemohl tak vyvíjet jak se zde vyvíjel. Apači byli přeci jen nejdivočejší indiánský kmen, což i zde je taktéž krapet potlačené, ale už se k to k tomuto faktu daleko více blíží, takže smrt dvou významných lidí kmene by vyvolalo jen válečnou řež. Apačové tu mluví svojí řečí a tím je v podstatě z děje vyškrtnut Kleki-petra, coby jejich bílý učitel. Je o něm jen malá zmíňka. Také je daleko reálnější, když indiáni mluví jakože anglicky velice krkolomně. Nádherná kamera doprovázející překrásné scenérie, plynulé tempo a pevný scénář. Ano, jde o klasické postavy, na jejichž nové vyznění je třeba si zvyknout, ale tvůrcům se to prostě povedlo. O tom žádná. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu moc zahľadené do seba (podobne ako prvý HOBBIT :)), vôbec neberúce do úvahy staršiu generáciu fanúšikov (pre mňa ťažšie stráviteľný hlavne výzor a odev Shatterhanda) . Pekne natočené, občas fajn atmosferické, ale vzhľadom na úplne klasický príbeh (POCAHONTAS a spol.) pridlhé. Dobrodružné (konečne!) finále film ale značne vylepšuje... ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pokud to nebudu brát jako adaptaci románu Karla Maye nebo dokonce remake původního filmu (což jsem od začátku nebrala) ale jako něco, co se v té době mohlo i odehrát (byť i tak to bylo místy naivní), tak se mi to líbilo a beru to na milost ;-). Sympaticky na mě působil i představitel Old Shatterhanda (jak zmiňuje, že boxoval v saském spolku, tak jsem se i zasmála, což mám i v tomto typu filmů ráda), vypadá podstatně více německy než Lex Barker (jehož kvalit jinak samozřejmě nedosahuje), takže v tomto ohledu jsem (na rozdíl od mnoha dalších spolukomentujících) problém neměla. A ani s ostatními představiteli, tady se spolukomentátory souhlasím, že Pierre Brice moc jako Indián nevypadal (mnohem lépe to dopadlo ve filmu Dákové, stejně jako Robertu Taylorovi mu člověk věří spíše ty Římany). Náčelníka Dobré slunce nám sice obětovali o něco dříve než v knize i původním filmu, ale vzhledem k tomu, co jsem napsala v úvodu, proč ne. Mělo to být především o Vinnetouovi, jenže to zase celé bylo spíše o Old Shatterhandovi (a taky vlastně proč ne, Vinnetou teprve totiž přebíral zodpovědnost a hned první zkouška se příliš nepovedla). Každopádně mě to navnadilo na zhlédnutí dalších dvou dílů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prekusol by som ešte odromantizovanie celého príbehu a jeho snahu o filozofovanie. Ale neznesiteľné boli už logické hlúposti a sústredenie celého filmu na zničenie mosta bez akéhokoľvek náznaku niečoho silnejšieho. Tak je z toho iba ďalší podpriemerný western s nudnou hudbou. Vykrádanie a náznaky pôvodného hudobného motívu ma skôr rozčuľovali ako nadchýnali. (26.12.2016) ()

korok 

všechny recenze uživatele

Chyběla mi tam nějaká lépe zpracovaná a pořádná přestřelka, jako tomu bylo u původního filmu ze šedesátých let a jakou čekám i od ostatních filmů westernového žánru obecně. Ale s přimhouřením oka, i vzhledem k tomu, že se jedná o televizní film si to u mě "za čtyři" zaslouží. Bylo fajn vidět Vinnetoua a jeho přítele Old Shatterhanda znovu v novém provedení. Jsem rád, že něco takového vůbec vzniklo. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama