Reklama

Reklama

Dovolenkáři

(festivalový název)
  • Velká Británie Sightseers (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tridsaťštyriročná Tina (Alice Lowe) je zamilovaná a hoci jej známosť s Chrisom (Steve Oram) trvá sotva tri mesiace, rozhodne sa s ním podniknúť výpravu karavanom po anglických múzeách, kultúrnych pamiatkach, kopcoch, jaskyniach a kempoch. Avšak udalosti sa sprisahajú proti nim a plánovaná dovolenka naberie trochu iný spád. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (97)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nesympatický a ošklivý britský pár jede na výlet po památkách a zabíjí u toho lidi. Je to občas absurdně vtipné, ale té ženské postupně začne víc a víc hrabat (psychoženský nesnášim) a ten film se už moc nevyvíjí. Do toho tam jsou různé avantgardní změny barev do černobílé, nebo jakási debilní snová scéna. Velké štěstí je, že se to odehrává v krásné anglické přírodě. Tou podivností mi to trochu připomínalo debilní film Náš den přijde, ale toto je díky Wheatlyho nápaditosti přece jen lepší. Konec byl fajn. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ben Wheatley točí dobré a vtipné filmy. Na dovolenou po anglickém venkově bych s ním ale z důvodu obav o vlastní život raději nejel. Dva dny zpět jsem viděl jeho Down Terrace, kde se mezi sebou vyzabíjeli všichni přátelé i nejužší rodina. Turisté pro jistotu rovnou pozabíjeli všechno, co se kolem nich ještě hýbalo (kromě pejska). Skoro bych řekl, že to není náhoda, ale Whistleyho hobby. A teď nemyslím filmařinu. Ta mu ale jde od ruky. Příští rok přijde do kin jeho první velká produkce s Jeremy Ironsem v hlavní roli. Jsem zvědav, jak se s tím popere. Potřeba tvůrčí svobody je u něj naprosto zjevná, navíc je mu skoro pětačtyřicet. Zvládne přerod ve spořádaného chlapce? :) ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Alternativní a nízkorozpočtové road movie o dvou všedních lidech s nevšední náklonností k vraždění. Čtvrtá hvězda za nádherně praštěný scénář a roztomile úchylnou poetiku. Přerod submisivní, mírně retardované a zakřiknuté ženušky v amorální vraždící femme fatale, je skvostný. Tina (výborná Alice Lowe) jako by vystoupila ze stránek nějaké dekadentní novely Ladislava Klímy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Propagácia krás anglického vidieka - múzeí, pamiatok, prírodných zaujímavostí - prostredníctvom karavanového výletu zamilovanej dvojice stredného veku. Popri obdivovaní pamiatok a múzeí, či vášnivom sexe v natriasajúcom sa karavane, umrie niekoľko ľudí. Vypečený párik ich z rôznych dôvodov nenechá na žive. V zásade ide o to, že zaľúbenci si chcú užiť očakávaný pokoj a pohodu.  Neznesú ale, ak im niečo alebo niekto dovolenkovú idylu narúša. Vnášanie otravnosti, pred ktorou dovolenkári utekajú do lona pokojného vidieka a prírody, je pre  nich jednoducho neprípustné. Veľa ľudí to pozná: Stres z práce a veľkomestského spôsobu života, pred ktorým mnoho ľudí uniká na dovolenkové destinácie, sa často modifikovane prenáša na očakávané miesta zenového pokoja a nerušenej meditatívnosti uprostred krásnej prírody. Vyskytuje sa v podobe podobne frustrovaných spoludovolenkujúcich. Uprostred sériového vraždenia však nezaháľa ani polícia - podarí sa jej zatknúť zlodejov sliepok, v podobe skupiny novovlnných (new age) hipíkov, ktorí sliepky ukradnú pre potreby zvieracej obete v rámci predvedenia akéhosi pohanského rituálu. Podarená alegória, neštítiaca sa krvavých scén, so skvelou pointou a rovnako skvelým soundtrackom. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se na Sightseers dívala čistě jako fanoušek hororového žánru, lehce by mě to mátlo, protože Sightseers rozhodně nejsou hororem. Jsou takovou potřeštěnou road movie, kde poznáváme krásné části Anglie a koukám na pár lidí v karavanu, kteří tak nějak seznají, že k sobě opravdu patří, protože... a tady si nalejme čistého vína, většina z nás, když nás nějaká osoba štve, tak jí maximálně rozbijeme talíř nebo sklenku, ale rozhodně jí nerozbijeme hlavu. A přesně tímhle jsou Tina a Chris ehm.. výjimeční. Určitě to sklouzne k těm snímkům, u kterých si budu muset přečíst děj, abych věděla, na co jsem to onehdá koukala, ale.. za závěrečný fígl, kterým se jako osoba něžného pohlaví rozhodně musím inspirovat, dávám ještě jednu hvězdičku do průměru :-). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení trvalo 24 dní. (Rob Roy)

Reklama

Reklama