Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 2

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 848)

novoten 

všechny recenze uživatele

Být mi tak osm let, je to film, co chci vidět každý den, pokud možno několikrát. Z pohledu dvou brášků je totiž přesně tak perfektně posazený do dobrodružné nálady, že ani nepotřebuje dech beroucí wow momenty, kterými třeba původní Park oplývá i při desáté projekci. Svět oproti němu dlouho šetří s akcí a i ve fázi, kdy je všem zúčastněným jasné, že jde všechno do háje, straší ústředním I-Rexem až překvapivě střídmě. Dokážu si představit i ty diváky, kterým vyloženě vadí, když se scénář nemůže rozhodnout, jestli se bude originálu vzdávat krásná pocta, nebo ho začne nepokrytě remakovat. Ale pozitivních stránek je naštěstí víc. Chris Pratt jako zloděj, který si pro sebe bezostyšně krade každou scénu, Bryce, která má konečně v životopisu totální megahit a finální poselství, které hraje na původní Spielbergovskou notu. Že diváci pořád slyší na spektákly, ze kterých jednou za čas hřejivě střílí staromilskost, mi ale zvedá náladu snad nejvíc. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Jurassic World rozhodně není špatný popcorn. Je to naprosto ideální popcorn, jelikož jakmile dojde k prvnímu průseru, tak se tu pořád něco děje. Problém je v tom, že je to až moc barevné, totálně na sílu "kids friendly", postrádá to napětí (o hlavní protagonisty nemáte ani na chvíli strach, jelikož prostě víte, že to přežijí .... prostě to víte) a (což je největší problém) všichni dinosauři v poměru k lidem vypadají, jako kdyby si odskočili z renderovaného intra hry z devadesátých let. Ano, ILM opět ukazuje svou donebevolající neschopnost udělat CGI triky tak, aby nevypadaly strašně moc CGI. Člověku se chce až brečet, že digitální dinosauři z prvního Jurského parku vypadají o dost více realističtěji, než ti z toho současného. Navíc, jak jsem již zmiňoval, zdejší JP je tak odporně barevný a umělý, až se z toho naprosto svírá žaludek. Jako šablonovitý rodinný popcorn to obstojí na jedničku s hvězdičkou, jako pokračování v sérii už bohužel ne. ()

Reklama

RedAK 

všechny recenze uživatele

Původně jsem přemýšlel, že bych sem také naverboval nesmyslnou armádu zbytečných vykřičníků s úmyslem se za každou cenu oduševněle vyjádřit, ale nakonec jsem si řekl mrdat, já jsem dítě mainstreamu!, takže se pěkně trapně postaru vyjádřím i k filmu, stejně jako zbytek ovcí. Ačkoliv trailery nepokrytě predikovaly blátivý etalon průměrnosti a fádní šedivosti, tak měly naprostou pravdu. Původně jsem si říkal, že Spielberg si z toho určitě atleticky zarotuje v hrobě, ale ten starý pamrd s výzorem ergonomicky svraštělých varlat prý ještě žije a dokonce to i produkoval! To jsou mi věci. Každopádně nečekejte žádnou revoluci, ani evoluci, ba ani poluci, spíš se smiřte s velmi chabou ucí a místo přerostlých ještěrek si tam mrdněte klidně Transformátory, Hobity, Evendžry, Mohameda, nebo jinou z těch fiktivních nesmyslných postaviček, protože to je jak prašť a vyhoď. Postavy mě sraly snad všechny, máme tu nabouchaného chlápka, co si v poloplesnivé chatrči leští svoji motorku a bicáky, říká jenom moudra a to ještě ke všemu pravdivá moudra, pak upocenou kozatou garáž na ptáky, která je tam jen jako protipól k Testosteron-manovi a dvě naprosto nesnesitelná děcka, jeden umaštěnej panic co vypadá jak maskot autistických ústavů a druhej ubulenej chodící květák. Člověk si nevybere. Ale jinak to odsejpá, pár nanosekund je i napínavých, takže proč ne. Docela je mi líto těch jednačtyřiceti lidí, kteří si dali film do top ten, protože se tím dobrovolně odsoudili k životu na hovno. Co když za dvacet let znova vstane Ježíš Nazaretský z mrtvých, očistí všechny lidské bytosti od hříchů a na nebi spustí holografickou projekci mapující jeho cestopisné toulky po Jeruzalému? Kam si zařadí tohle, když v žebříčku toho kurevsky nejlepšího, co kdy viděli, budou mít Jurský svět s Chrisem Prattem?! No dobře, vole, nezbývá mi, než to zakončit nějak epicky, chápej - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Edit: Abych nebyl nařčen z demence, tak pan Blůdy Čtyřicetivykřičník svůj komentář smazal, protože si díky mně uvědomil, že i když je mu teprve třicet, tak takové komentáře na databázi nepatří, aneb příběh o tom, kterak RedAK udělal z ČSFD hezčí místo. HOME, pošli mi složenkou do Kokotova dvacet korun, dík! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemná připomínka prvního dílu a kvalitní blockbusterové řemeslo. První půlka představující sympatické postavy, epický park a budující napětí je výborná, v té druhé se to pro mě smrsklo na mírně nudnou naháněčku s dinosaury. Indominus Rex jako hlavní záporák vizuálně poněkud zklamal (jen převlečený T-Rex, který ani nebyl největším exemplářem v parku) a chyběla mi tam nějaká kulervoucí scéna, kterou bych chtěl vidět znovu. (7/10) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Keď Owen (Chris Pratt) vstúpi so strážnikom do voliéry Idomina Rexa, vstupujú iba dvaja. V ďalšom zábere sú však vo voliére už traja. (zetpi)
  • Původní název zněl "Jurský park 4: Zánik". Tento podtitul měl původně nést i předchozí díl (2001). (Spidey3)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama