Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 1

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (654)

kingik 

všechny recenze uživatele

Osvěžující přehlídka prehistorických kreatur to jistí. Mistr Steven Spielberg před třiceti lety vdechl život dinosaurům. A ti se v nepravidelných intervalech vrací stále. A tentokrát jsou na scéně i účinkující z právě jeho úplně první prohlídky dávno zaniklého světa, jmenovitě Sam Neill, Laura Dern a Jeff Goldblum. Chybí jen ty dvě děti z jedničky, které nejspíše dospěly, případně se nevyhnuly filmovému úhynu. Nástup hlásí hvězdy Bryce Dallas Howard, která od prvního sexuálního dobrodružství s dinosaury v prvním Jurském světě mírně nakynula, a Chris Pratt, který je v kvalitní dobrodružné formě. Tomuto páru to dohromady opětně svědčí a je solidním držákem trilogie. Po trikové stránce se film nikterak nepřekonává. Je zarážející, že animatronické zhůvěřilosti se vyskytují ve zvýšeném měřítku i v novodobém blockbusteru, co nemá důvod šetřit. A z kvalitativního hlediska to vypadá naprosto příšerně. CGI má přijatelnou kvalitu, nejedná se ale o nic revolučního. Je naprosto zřejmé, že po tematické stránce je jurský vesmír celkem vyčerpaný. Tak se sáhlo k nápadu, že prehistoričtí tvorové budou koexistovat s lidmi, jsou tedy součástí našeho ekosystému. Pochopitelně nesmí chybět záludná korporace, v jejímž čele je šéf, co je zodpovědný za vyvinutí obřích kobylek, které svou neskutečnou nenasytností mohutně ohrožují ekosystém. A nechybí naklonovaná holčička, kterou má v opatrovnictví výše zmíněná dvojice. K režírování tohoto filmu se vrátil Colin Trevorrow, kterému se film dynamicky rozběhne od akce na Maltě. Od té doby diváka čeká příjemný příval napínavých sekvencí, které jsou zdatně a zdařile natočené. A aby byly i emočně výplachové, chybí jim jen koření v podobě úmrtí některého z hrdinů. Dinosauři a spol. se loučí a vydali ze sebe dost. Je obdivuhodné, že za třicet let své filmové existence stále mají ještě co nabídnout a není s nimi nuda. 8/10 ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jasné, je to capina, snad ještě velkolepější. Zápas Gigaještěrky byl supr. Nic víc jsem opět nečekal, dostal jsem co jsem chtěl, akce je tam dost. Druhý (první) Spieůbergův Jurský Park již nikdo nenatočí a nepřekoná. Hlavním plusem jsou samozřejmě staří, známí a na nostalgii k těmto hercům / postavám to tady stojí. (Imax) ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jurský svet znova vrátil Dinosaurom stratený lesk a oprášil ich naozaj dobre a veľkolepo. Pokračovanie Zánik ríše už také dobré nebolo a druhá polka filmu bola celkom sklamanie. Preto som sa tešil, že záverečný diel tejto sequelovej trilógie znova natočil Colin Trevorrow, režisér prvého Jurského sveta. Bohužiaľ ani to nepomohlo, aby dinosaury znova ponúkli gigantický zážitok prvých jurských dielov. Za prvé ma akosi nebavil príbeh, ktorý mi prišiel dosť nudný, nevýrazný a ohraný. A za druhé, na to, že je to zavŕšenie trilógie je tu skutočne malo veľkolepých scén. Nápady tento krát ostali iba na papieri, no čo je ešte je horšie je atmosféra filmu. Vtipy ako od scenáristu Marveloviek úplne zabíjajú akékoľvek napínavé scény. Čo však drží tento diel nad vodou je návrat starých známych, ktorí stále vedia zaujať aj baviť diváka. Tak isto aj efekty, hudba, či výprava vyzerajú fajn, no určite nie len ja som čakal viac. Inými slovami za veľa peňazí malo muziky. Jeden s najslabších dielov s celej série. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak nám zabili Jurský park. A z původně ikonických hrdinů udělali karikatury, podobně jako z většiny scén, jimž Spielberg před třiceti lety dodal punc něčeho výjimečného, sebevědomého a vtahujícího. Malta byla aspoň zábavná, ale i tehdy jsem se musel několikrát zasmát, jestli to tvůrci jako myslí vážně. Nuda k uzoufání, tupě vykalkulované zvraty a křečovité eko poselství jak z monster padesátek. Po tomhle mám chuť zvednout daleko sevřenější a lépe sestříhaný i natočený Zánik na 5* a uvědoměle, přímočaře “campy” Jurský park 3 na 4*. Oproti tomuhle patvaru, kde si jediný Neill jakž takž zachovává tvář, to jsou hotová veledíla. 40 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Závěr dinosauří trilogie bude komerční úspěch, ale u kritiků převahuje spíše zklamání, já jsem však spokojen. Za mne určitě zábavnější a záživnější než dvojka, která jak je u sequelů zvykem je jen výplň na finále. První hodina zaujme formou NEWS, kde se dinosauři dostanou do naší civilizace a jejich způsob žití s námi, to mě hodně bavilo a jakmile se děj přesune na Maltu, kde film mimochodem vrcholí půl hodinovou akční dinosauří vřavou ( dost možná nejlepší akční sekvence s dinosaury vůbec), sice okatě podobné s Bondem nebo MI, ale jízda jak sviŇ. Finále má asi 40 minut a je to správně velkolepé, místy se tu vykouzlila hororová atmoška ( zmutované kobylky TOP), je zde spousta geneticky upravených dinosaurů, což jsem uvítal, ústřední holčička není otravná, funguje nostalgie i emoce a hlavně mi to lokacemi, akcí i detaily připomínalo mou oblíbenou hru na PS 1 Dino Crisis 2, kterou jsem jako malý projel tak 15x a beru to jako poctu. Pár věcí mohlo být udělano lépe, ale čert to vem, je to jediná dinosauří série, která je kvalitní a konkurenci určitě v dohledné době mít nebude. Já si to užil. Příběh 3/5. Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 0/5, Zábavnost 5/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 3/5. 8/10. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 265 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Laura Dern vyjádřila touhu zopakovat si roli z původní trilogie již v roce 2017. Prohlásila: „Když budete dělat poslední díl, musíte do něj vrátit Ellii Sattler. Ona je vždycky ta, co všechno zachraňuje.“ (NiWi)
  • První trailer byl vydán v den 55. narozenin Laury Dern (Ellie Sattler), tedy 10. 2. 2022. (PaTeXx)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama