Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 5

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 5

Recenze (655)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se zlákat trailerem a nadějí, že to tentokrát přece jenom nebude taková katastrofa jako posledně. Není. Ale i když i oceňuji návrat staré gardy, narážky a vtípky s ní související moc nefungují. A to ostatní je zase jenom hloupý balast. PS: Při prvním pohledu na verbalova Laurosaura Dernbotoxe jsem se skutečně upřímně vyděsil. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jakožto average dinosaur enjoyer jsem zklamán, protože ze všech Jurských filmů je 'Dominion' ten nejnudnější. Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, říká se – Jurassic série tohle pravidlo porušila už pětkrát, a kupodivu to dosud ani nevadilo. Jenže tentokrát je to už fakt krok vedle. To že se recykluje stejný koncept už pošesté je však ten nejmenší problém...... První Jurský park byl v roce 1993 nejen technickou revolucí a hotovým zjevením, ale zároveň i definoval novodobý fenomén eskapismu – a tou je obsese dinosaury. A právě interakce s dinosaury nikdy nebyla tak odfkláklá a nezajímavá, jako právě tady. Když si vzpomenu na inovativní vraždící fígle dinoušů z původní Jurský trilogie, tak tohle je downgrade o několik levelů dolů. Což naneštěstí platí i pro dinouše samotné, jelikož zde nepůsobí jako ty oživlý pravěký potvory který vás chcou za každou cenu sežrat, ale jako umělá digitální atrakce z jedniček a nul – což jen potvrzuje všeobecný fakt, že kvalita CGI je rok od roku horší. Původní trojlístek Sam Neill/Laura Dern/Jeff Goldblum potěší, ale spíš zde působí jako pátý kolo u vozu. O naprosto bídný scénaristický prázdnotě která využívá těch nejhloupějších tvůrčích intencí – ať už jde o žánrová klišé, teleportování, potažmo nulový napětí – radši ani nemluvě...... Inu, tenhle pomník Jurské série potvrzuje tezi, že novodobý trend dojení nostalgie z populárních filmových franšíz je důkazem toho, jak Hollywoodu akutně schází originalita. Zatímco Spielberg na filmových plátnech dinosaury oživil, Colin Trevorrow je málem pohřbil – a je to fakt škoda, protože dinosauří filmy jsou chtě nechtě na pokraji vyhynutí. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je to taková neškodná akční bláznivinka, kde nám akční různí sauři a třeba na Maltě to byla vysloveně luxusní nahánečka za kterou by se nestyděl ani 007. Samozřejmě oceňuji i původní trio a několik záběrů, které jako by vypadly ze starých dobrých filmů Steven Spielberga. Je to čistokrevná zábava, která ale vinou dlouhé stopáže někdy ztrácí na zábavnosti a přitom nemá ani čas využít svůj vlastní potenciál, ano mluvím třeba o jednom ze závěrečných sauro fightů, který tvůrci úplně vzdali, nepochopím proč. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Film, kedy si človek myslí, že už nič debilnejšie prísť nemôže a pravidelne v kadencii 5 až 10 minút prídu scenáristi s nejakým neskonale dementným dialógom či stupídnym zvratom. Scenár Dominion je bordel na úrovni 80s béčka mixnutého s 90s videohrou, kde nejde o to, žeby scény zmysluplne na seba nadväzovali, ale nájsť pred každým kolom ďalšiu zámienku pre nejakú eskapádu. A to od prvých sekúnd so smiešnym voiceoverom, ktorý rozbehne kanonádu macguffinov, samoúčelných zvratov a expozičných dialógov. Réžia tomu nepomáha, naopak je to prepchaté digibordelom, ani na sekundu to nedýcha Spielbergom, Williamsove témy sú tu asi na minútu a pol, herci sú stratení (ako jediný má pár fajn momentov Jeff Goldblum, ktorý povie pamätnú vetu: "Jurassic World? Not a fan."), pričom taký Campbell Scott je spektakulárne hrozný záporák. Kto by to povedal, že z novej trilógie bude najlepším filmom čajové Fallen Kingdom. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžko pochopit, jak takhle velezkušený tvůrčí ansámbl dokáže vyprodukovat z tak šťavnaté látky, jakou Jurrasic World bezesporu je, takový paskvil. Nepomůže ani stará garda. Typicky zaprdlý Neill a vědátorský Goldblum v rolích, ve kterých jsme je žrali ve slavné jedničce, která je mimochodem VE VŠEM lepší a nebo alespoň stejná jako x-té pokračování. I ty staré dobré mechanické triky, kterých je tu docela hodně, zvládal Spielberg minimálně na stejném levelu, ale lépe na ně napasovat kameru a střihovou skladbu. Současný digifest ani nemluvě a když Bryce Dallas přeskakuje z baráku do baráku jako Bourne v Tangieru je jasné, že tahle snaha o frenetickou živelnou akci ala Bourne, jen s dinousary, opravdu nebude nic inovativního. Kdyby bylo tohle všechno, ještě by se to dalo snést. Alespoň ten popkorn se u toho dá přežvikovat. Ale scénář je z dílny nějakého člověka který je zřejmě soustavně na drogách a fakt, že to celé zmatené, roztěkané, nesourodé dinosauří inferno trvá 150 minut, celý tenhle megalomanský kolos posílá definitivně ke dnu. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Do role Loweryho Crutherse se měl vrátit herec Jake Johnson, ale kvůli cestovním opatřením ohledně covidu-19 se nemohl účastnit natáčení, a jeho postava byla následně z filmu vyškrtnuta. (PaTeXx)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. Na začátku je pouze „logo“ celé série. (griph)
  • Severoamerické tržby dosáhly 376,9 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1001 milion. (NIRO)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama