Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (2 421)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Není co řešit. Pečlivě nadesignovaný blockbuster, který žene kupředu nadsvětelnou rychlostí a neohlíží se po věcech jako logika děje nebo hlubší emoce. Ale je to fajn, dá se na to skoro sáhnout díky všem těm praktickým efektům... Samozřejmě "jen film", ale velmi pěkný letní film na ukrácení dlouhé chvíle. Sice se ani jednou nezbaví své merch-spinoffové záměrnosti, ale upřímně - čekal jsem tyhle aspekty spíš otravnější. Celkově prostě ok film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chewie…we´re home.“ Technická stránka (byť je to vzhledem k tvůrčímu týmu a producentskému zázemí očekávanou samozřejmostí). Hra na nostalgickou strunu a každým obrazem prostupující respekt ke kultovní sérii. Midi-chloriany naplněná Daisy Ridley. Chybějící nutkání poslat C-3PO do křemíkového nebe (asi to bylo tou červenou rukou). To byl výčet kladů a teď k temné straně Abramsova brnkání na Lucasovu kosmickou mandolínu. V čitelném a přitom nepříliš logickém dějovém prostoru nefungují emoční páky, které by Star Wars doposud nepolíbené panny přivedly k zájmu o původní kusy. Pokud temná strana síly zafunguje jen na pár sekund, kdy se na plátně objeví jistý artefakt s průvodním hudebním podkresem, něco je ve far, far away galaxii špatně. A tímto se dostáváme k hlavnímu problému. Nevýraznému Nesithovi, který vypadal, že princezna Leia kdysi navštívila Show Jana Krause a po natáčení podlehla na červeném gauči moderátorovu šarmu. Kdyby Han Solo dostal více času, mohl si udělat otcovské testy.. Abramsova snaha o moderní most ke kořenům je chvályhodná, ale podobně jako mostům na First Order´s Starkiller Base tomu chybí zábradlí, kterého by se dalo pevně chytnout. Síla dál spí.. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Adama Drivera miluju už od Nitra Llewyna Davise a tady ještě ke všemu brečí, takže jeho atraktivita stoupla tak o tři sta procent, to je jasná věc, ale stejně se příliš fanouškovského nadšení nedostavilo. A protože rozčílená jsem nebyla (jaké překvapení), tak si nebudu stěžovat na všechno, jak bývá mým dobrým zvykem, ale jenom na dvě věci: 1. Ty dva záchvaty vzteku spojené se sršením jisker moc sexy nebyly a ráda bych, aby vypadaly jinak. 2. Co to mají tvůrci za problém s načasováváním? Nic ve filmu netrvá tolik času, kolik by mělo. A to mluvím především o emocích, protože o ničem jiném ten film pro mě nebyl. Děj těžištěm rozhodně není, ať už pro to, že je jednoduchý a přímočarý, a nebo proto, že je schematicky okopírovaný - ale to jsem se právě po zralé úvaze rozhodla nevyčítat, protože původní trilogie je vlastně taky ten jeden samý scénář natočený třikrát a žádný pořádný fanoušek si na to nijak zvlášť nestěžuje - takže atmosféra a prožitek by měly být to, o co tady kráčí. Jediný cool moment, který se opravdu povedl, byl ten první "traitor" výkřik, zbytek tak nějak vyšuměl do ztracena. Tým klaďasů je klasicky bezbarvý a nevýrazný (hehehe, černoch, ženská a Žid ještě automaticky charisma neznamenají) a záporáci bohužel monologují a pokoušejí se vyvolat děs stejně rutinérsky a schematicky. V žádném okamžiku jsem neměla o nikoho strach a skoro nikde jsem nebyla doopravdy zainteresovaná do scény - s výjimkou prvního setkání Kyla a Rey v lese a jejich následného rozhovoru, při kterém si Kylo poprvé odhalí tvář. A všechny ostatní situace mi přišly strašně rychlé a jakoby odbyté z povinnosti na první dobrou. Než mám čas si uvědomit, co se tam stalo, a pořádně si to užít, už se běží někam jinam vstříc dalšímu předvídatelnému plot pointu. Jedině sentiment, který do filmu zanášel Han, dostal času dost, ale na ten si zase příliš nepotrpím. Kdyby aspoň ty očekávané situace nějak překvapivě ústily, třeba kdyby poté, co Kylo udělá ten spoiler, zjistil, že možná není dost silný, aby to unesl, a zareagoval prakticky jakkoliv jinak, než tak, jak zareagoval... Nebo kdyby všechna esa z rukávu nebyla součástí marketingové propagace a člověk se je doopravdy dozvěděl až z filmu... No vyvíjím si v hlavě několik verzí svých fanfikcí a doufám, že ti opravdoví scénáristé pro příště dovedou aspoň trochu doopravdy překvapit. A nejvíc ze všeho bych si přála, kdyby třeba objevili, že mezi dvěma či více lidmi můžou existovat i jiné vztahy než povinná romance, slepé následování a černobílé nepřátelství. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Aha, nikoliv pocta, ale remake. To bych od Abramse nečekal. Za těch 40, resp. 10 let je navíc jen Daisy Ridley a fajn bitka ve sněhu. Jinak nic, žádný posun. Ani technický (srovnatelné s epizodami 1-3 !), ani příběhový (variace stále stejného konceptu - dobro vs zlo, impérium, ničení atd.). Největší zklamání roku. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jak to napsat co nejlíp... Mám dojem, že za tím podivným nadšením stojí jen slepá nostalgie a sebeobelhání se z dlouze vytoužených přání, protože co já jsem právě viděl v kině, nebyl nic než obratem zapomenutelnej plochej akční popkorňák. Abrams to natočil chytře najisto, přesně v kolejích 40 let starýho originálu, takže to má všechno (včetně starých ksichtů) až na maličkost co nezaplatíš ani nijak nevypočítáš - duši. Ale to většina fandů zapře. Stejně jako fakt, že záporák bez masky vypadá jak ubohá verze zmijozelskýho šprta (kam se hrabe Marvel), nebo že příběh je tristně bez nápadu a ohranej, nebo že to v sobě má emocí asi jako já ve středu těsně po ránu. M R D K A za 2*, ovce poserte se. Chybí mi Jar Jar a souhlasím s Vatikánem. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • V této časové ose bylo Galaktické Impérium po Bitvě o Jakku prakticky rozpuštěno Galaktickým konkordátem pouhý rok po Bitvě o Endor, dokud z jeho popela nepovstal První Řád. V původní časové ose Star Wars (Legendách) sice došlo bezprostředně po Bitvě o Endor k jeho fragmentaci, ale konflikty s Novou Republikou pokračovaly, například pod vedením Admírála Thrawna (Thrawnova Trilogie) či Ysanne Isard (Série "X-wing"), a to až do roku 11 ABY, tedy 7 let po Endoru, kdy došlo k jeho kolapsu. Natasi Daala a Gilad Pellaeon jej následně částečně obnovili ve Vnějším okraji galaxie. Tomuto útvaru se začalo říkat Imperiální zůstatek. V roce 19 ABY byl následně uzavřen mír s Novou republikou. Impérium se při invazi Yuuzhan Vongů dokonce přidalo do Galaktické aliance a v různých podobách (Felovo Impérium, Sithské Impérium – po puči Darth Krayta mezi roky 130–138 ABY a Impérium v Exilu) přetrvalo až do roku 139 ABY, konce časové osy Expandovaného univerza (vyjma krátkého komiksového příběhu z roku 140 ABY), kdy bylo součástí Triumvirátu Galaktické federace, spolu s Galaktickou Aliancí (přesněji jejím zůstatkem) a Novým Řádem Jedi. Tento rok také došlo k úplnému vymýcení Sithů. V Galaxii konečně zavládl trvalý mír. (vojtaruzek)
  • Reyino (Daisy Ridley) oblečení bylo inspirováno kresbami postavy Luka Skywalkera (Mark Hamill) od výtvarníka Ralpha McQuarrieho. George Lucas si totiž původně pohrával s myšlenkou, že by Luke mohl být žena. (P. J. D.)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama