Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

ewi 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně příjemná detektivka s krásně nesympatickými postavami, nekýčovitou poetikou (snídaně na vesnici), skvělou kamerou (která balancuje trochu na hraně parodie - což mi ale při tomto pojetí seriálu vůbec nevadí) a se scénářem, který víc než vlastní zápletku zobrazuje (tragi)komičnost jednoho pidiaturního kriminálního oddělení kdesi v Olomouci. Herecké výkony byly přesvědčivé (alespoň u hlavních hrdinů) a jeden speciální velký lajk dávám Kláře Melíškové za její naprosto civilní a uvěřitelný projev, žádné vyumělkované přehrávání. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vcelku slabá kriminálka se zajímavým nápadem, ale s naprosto tragickou interpretací. Výkony herců, zvláště v řadách kriminalistů, bych hodnotil jako podprůměrné. Terezka Voříšků byla obzvláště tupou a nudnou postavou, jejíž účel byl zřejmě jen jako potěcha pro oko pánského publika - nedostatečná. Chvílemi jsem musel souhlasit s výroky hlavních protagonistů, protože na otázku "To si z nás snad dělá prdel?", která tu padla nejméně tucet krát, jsem pohotově odpovídal "Scénáristé a režisér určitě ano!". Pokud bude televizní obrazovku plnit kvantum těchto nemastných a neslaných blbin, které nedokáží zaujmout, nemá cenu českou scénu vůbec sledovat. 40% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem v naprostým šoku. Co tohle mělo jako bejt ? V dramatických scenách nám hraje kabaretní hudba, dlouhý zbytečný záběry zabíraj plochu jednoho dílu, z policajtů se tady dělaj hovada a z diváků ultrahovada. Jestliže první dva díly mě přesvědčily, že se jedná o seriálový hovno, tak třetí díl tomu hovnu nasadil rámeček. Pokud by takhle měli pracovat skuteční policajti, tak by nevyšetřili ani ztrátu třídní knihy. Jakože policajti sledujou podezřelýho z vraždy, ale místo na něj čumej na prdel nějaký rajdy ?? Navíc v době kdy šel za ní ten vrah, rajda i její prdelka byla už dávno jinde. Co mělo znamenat to vyšetřování ? To je jako normální, že policie si mě předvolá k výslechu a tam mě zesměšňuje ? Tak on civil zastřelí utočníka a polda řekne kolegyni "to je dobře že si ho netrefila ty, víš kolik by s tím bylo papírování" čili když utočníka zastřelí civil, policie to neřeší a jde na kafe ? Pro Terezku Voříškovou mám slabost, ale smysl její postavy jsem fakt nepochopil. Pan kameraman se asi dost často dívá na filmy od Michaela Baye a sám žádnou invenci nemá, takež při výslechu je dialogama i interiérem navozena komorní atmosféra, ale pan Žirian chodí s kamerou kolem stolu jak kdyby točil největší akční film všech dob. Už dlouho jsem neviděl větší scénaristicko-kameramansko-režisérsko - dramaturgickou amatérštinu jako tady. ()

Belbo odpad!

všechny recenze uživatele

Na exorcistu do písmene sedí můj komentář k Zakázanému uvolnění. Bylo by to fajné, kdyby to byla parodie žánru. Ale ona není... A taky se mi čím dál víc dokládá mé negativní mínění o Hřebejkovi-režisérovi. Jeho předchozí tvorba byly v zásadě variace na jedno téma (s drobnými odchylkami), kterým byla podřízena autorská poetika vyprávění. Nové téma (krimi/drama) nefunguje na těch nejzákladnějších filmových atributech - na schopnosti režiséra vyprávět. Hřebejk prostě nedokázal přepnout. Neuvědomil si své limity. Možná se během dalších dvou dílů stane zázrak a ve výsledku vznikne dílu hodné dějin. Zatím je to sračka hodná kanálu. ... Druhý díl je o poznání konzistnější než první, možná zvýším na jednu hvězdu. ... Třetí díl se vrací do kvality prvního dílu, a tak není třeba měnit hodnocení. Kruhový pohyb kamery: forever... Paráda. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to po dvou letech rozleželo v hlavě. Mezitím jsem čel jednu z předloh Nejsvětější trojice, Ještě není konec, která se chystá ke zfilmování tento rok a byl jsem naprosto unesen. Hřebejk v Exorcistovi dělá Taušovi se Stíny takový předvoj, je odvázaný, kdežto Tauš se rovnou utrhl ze řetězu. Vše, co zdejší mí oblíbení uživatelé i ti, co jsou nahoře, považují za zápor, já vnímám jako klad - emancipovanou Výrovou, sarkastického a hloupého Vitouše, chlapáka Majera. Nevěděl jsem, že Kyšperský zazářil ještě před Trpaslíkem. Dlouhé záběry zvyšují napětí. Březinova hudba, hozená trošku do folklóru, evokuje Moravu a s ní tradičně spojované veselí a pohodu v kontrastu se všemi těmi sobeckými podezřelými. Co není pro hlavní příběhovou linku důležité, je drze opuštěno (ne, opravdu nepotřebujeme dovysvětlovat, jak dopadne vyšetřování Fořtova zabití). Humor funguje, vymítání ďábla a nadpřirozeno je jen klamání tělem. No a proč ne?? ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)

Reklama

Reklama