Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (596)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli takhle nějak vypadá Grinch ve starém, rozuměj originálním, kabátě, ale řekl bych, že podobně jako u Willow (ke které taktéž složil hudbu Howardův takřka dvorní skladatel James Horner) je u Carreyho Grinche pohádkotvorný rukopis Rona Howarda jasně znatelný. Je to prostě tak trochu jiná pohádka. Smysl Vánoc, jak úžasné...jestli na tohle potřebujete televizní vzor, jde to s váma hodně z kopce;) Ale ideové pozadí je vedlejší – důležitější je lehce úchylná grafická stylizace (v případě dlouhých nosů, králičích zubů a účesů, u hlavní hrdinky Cindy Lou trochu víc než lehce úchylné, ale co, alespoň mají pedofilové po celém světě po A.I. další lukrativní předmět zájmu:)) a tomu odpovídající lehce úchylný projev Jima Carreyho, který bohužel boduje jen těmi několika vtípky pro dospělé (viz „Zelený nebereš, co? Ty rasisto!!!“:)), jinak vykrádá postavy, které už hrál – Hádankáře z Batmana Navždy a Masku z Masky;). Výsledek? Osud jiné legendární amerikanische pohádky – Petra Pana. Bezpochyby zajímavá, ale pro nás ne zrovna pochopitelná, nemá nám co nabídnout...ale děti k tomu klidně usadit můžete, nejspíš se jim to bude líbit (a nejen kvůli postupující amerikanizaci našich Vánoc), i když riskujete, že vaše ratolesti začnou žebrat o takové megadárečky jako viděly v Grinchovi:) Ještě bych se pozastavil nad dabingem vypravěče – nic proti panu Svěrákovi, ale jsem jediný komu připadalo, že jeho hlas je do příběhu akusticky zasazený naprosto divně?? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Taký typický vianočný film. Vo filme si hlavnú postavu zahral Jim Carrey, no je tak zamaskovaný, že ho ťažko niekto spozná. Všetci sa asi zhodneme v tom, že vo filme mu rola sadla na mieru. Skutočne to bolo vynikajúco zahrané. Film je určený pre deti. Tomu zodpovedá celé prevedenie. Áno, je to pekné a milé pozeranie, je to vianočné, ale celú dobu mám zvláštny pocit, pretože to zelené chlpaté žlto oké stvorenie je veľmi nepríjemne. Chovanie Grincha je z veľkej časti naozaj nerozprávkové. Na druhú stranu je to film, ktorý silne podporuje toleranciu vo všetkých smeroch. A i keď to na konci má pekné poučenie, že Vianoce nie sú len o tej materiálnej stránke, tak mi to aj tak nestačí. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Takový vánoční snímek je na mně kapánek ujetý, i když se za velkou louží možná konal velký comeback slavné postavy. Ron Howard po serioznějších snímcích "obrátil výhybku" a natočil takovou podivnou směsici, ve které chaos vítězí. Jim Carrey je jako vždy vynikající, ale ani tak mně jeho zpodobnění Grinche nevytrhne. To bych musel víc poznat jeho postavu a to mi tento film neposkytl. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tenhle článek mě přiměl podívat znovu na zelenýho skřetího zlouna a co viděl já byla slušná sranda hlavně díky typickýmu přehrávajícímu a nezřízenýmu Carreymu (nehorázně mě tu baví), pěkně udělaný malebný horský městečko (a smradlavý doupě), kontrast s Kdovíky, masky, sem tam i sympaticky nedětský humor a nakonec i ta střelená veršovanost. Být to pro mě nostalgická knížka a být naivní anti-konzumní hňup, možná se taky urazím a zapšknu, ale pro mě se GRINCH povedl. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Je možný, že podíl na tom má vskutku brilantní český dabing, kde vypravěče mluví Zdeněk Svěrák a Grinche Boris Rösner, ale mě se to fakt líbilo. Uznávám, že potom ci si Grinch uvědomil co všechno způsobil a scénář začal hrát na typicky americkou notu rodinných hodnot, tak jsem měl chuť vrazit hlavu do televize, někoho profackovat, sežrat dálkové ovládání a tak, ale jinak mě ten film fakt bavil. Jim Carrey byl v nejlepší možné kondici a černý humor tady lítal na všechny strany. Celkový dojem: 70%... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • V jednu chvíli bylo na place až 45 maskérů. (Hal_Moore)
  • Pro potřeby filmu bylo vyrobeno 443 kusů oblečení. (Hal_Moore)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama