Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ve skutečném světě jsou nešťastné a mají jenom sebe, a tak začnou psát knihu, kde si vysní krásný bizardní svět ve stylu ženských historických románů. Přesto to rozhodně není dojemný film pro maminy na mateřské - a nechybí ani pár zrnek zvláštního Jacksonovského humoru. Kdo by si pomyslel, že film o dvou kamarádkách/lesbičkách, které se dopustí vraždy, může být tak plný zářivých barev. Nebýt nezvládnutého konce, byl by to podobně dokonalý film jako Shawshank. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film zrežíroval Peter Jackson. Veľmi kvalitný režisér, ktorý si potrpí na filmy plné zvláštnych efektov, ale z tohto snímku urobil totálnu sračku. Nemyslite si, že to bude niečo na spôsob Pána prsteňov, alebo že tu bude príbeh plný efektov, nie. Je to príbeh o dvoch lesbičkách, ktoré sa do seba zamilujú. V hlavných úlohách ešte hrozná a škaredá Kate Winslet a Melanie Lynskey. Na vcelku podarený úvod, ktorý vtiahne do deja film nepoteší. Nudné dialógy, otravná nenamaľovaná tvár Kate a ešte ku všetkému nudné dialógy, pretiahnuté scény, zlá výprava príbehu a celková zbytočná dĺžka celej snímky. Film sa nepodaril. Podľa mňa silný podpriemer. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Brázdením po csfd prichádzam na to, že už v dávnej minulosti som videl dosť zvláštnych, nezávislých a ťažkých psycho filmov. Má to tú výhodu, že tieto nevšedné zážitky vám ostanú v pamäti dlhšie a hlbšie, ako množstvo filmov, ktoré neskôr pozeráte ako závislý filmový divák rad za radom. Jedným z takých mojich zážitkov, na ktoré som nezabudol, sú Nebeské stvorenia. Kdeže som vtedy mohol tušiť, kam to Jackson dokáže a ako sa aj tento film spätne dostane do širokého diváckeho povedomia. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mistr Jackson se opravdu dokáže pochlapit na jakékoliv téma. I tento příběh, který se skutečně kdysi stal, pojal velice osobitým způsobem a stylem sobě vlastním. Tentokrát se ale nejedná o parodii dovedenou do absurdna, nýbrž o psychologicky složitý příběh, balancující chvílemi takřka na hranicích mysterióznosti. Obě hlavní hrdinky předvádějí životní výkony a i jim patří díky za skvělý zážitek, který mi sledování tohoto filmu způsobilo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Jackson vo svojej takmer plnej sile. Ideálne morbídny príbeh, mix reality a "rozprávkovosti", do toho kreatívno-vizuálno-podmanivé jemne úchylné vízie, aké vie zobraziť len tento novozélandský mág a to všetko podporené "neštandardnými" hereckými výkonmi. Optimálny guláš pre silný film, ktorý každou minútou hustne do konečnej lahodnej konzistencie... ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Protože okolnosti vraždy byly v době natáčení stále v popředí zájmu novozélandské veřejnosti, Peter Jackson se rozhodl raději zaměřit na samotný vztah dívek. Kromě studování deníku Pauline Parker (Melanie Lynskey) vyhlásil pátrání po každém, kdo dívky znal a mohl mu poskytnout další informace. (HellFire)
  • Melanie Lynskey (Pauline Parker) čte ve filmu dvě povídkové knihy o pilotovi Bigglesovi („Biggles of the Camel Squadron“ a „Biggles of 266“), které napsal William Earl Johns. (Rominator)
  • Většina obsazení byla vybrána podle fyzické podobnosti k postavám, které hráli. (Cheeker)

Reklama

Reklama