Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ty chceš obsadit Ugandu?'' --- ,,My jim ji při odchodu vrátíme'' :-) -------- Tak tu máme další zpracování skvělé akce izraelských speciálních sil v Entebbe v roce 1976, které zachránili skoro všechny rukojmí držené německo - arabskými (jak jinak) teroristy. Už to bylo zpracováno ve stejnojmenném televizním filmu, ve filmu Operace Blesk a v Posledním skotském králi se tato akce také objevila. Kdo tedy viděl alespoň jednu z těchto záležitostí, ví něco o akcích a důsledcích činnosti RAF (ne nejde o královské letectvo...) mohl stejně jako já už jen porovnávat, případně se zaměřovat na do očí řvoucí nepřesnosti. Tvůrci se jich naštěstí vystříhali, snad až na tu přebíhačku izraelských spešl forces po letištní ploše k terminálu. Celkem mně překvapila účast Rosamund Pike, jako teroristku jsem ji nečekal. Danielovi role sedla jako vždycky a je jedno jestli hraje Skopčáka nebo teroristu. Na mně ta postava byla příliš přemýšlivá, ale kdo ví jaký skutečně ten německý revolucionář byl. Trochu zamrzelo, že tanci bylo věnováno skoro více pozornosti, než samotné dodnes dech beroucí záchraně. Nebylo tam nic o zničení ugandských migů, protože se Herculesy bály dodatečného stíhání, nebylo tam nic o velitelském Boeingu, který celou akci řídil... Nebylo tam nic ani o náhodně zabitých rukojmích při akci (v titulcích jsem to považoval za nedostatečné). Jestli mně ale něco vážně nasr...štvalo byl ten kalhotkovo-trenýrkový tanec se židlemi. Někdo to možná považuje za art, mně to ale ve filmu v těch nejvypjatějších momentech fakt a já to napíšu... sralo. A za to ubírám hvězdu dolů. Jinak to bylo zpracováno celkem důstojně, když si člověk prohlíží ty skutečné fotografie lidí po přistání v Izraeli, jak se všem zračí v obličejích úleva, jak nesou na ramenech piloty Herculesů a vojáky, musel to být nádherný okamžik. Těch fotek se dá dohledat spousta i z následného pohřbu Jonathana Netanyahua, který se z této záchranné operace nevrátil živý. Jako voják se zasloužil o stát Izrael ve většině arabských válek krátce po jeho vzniku a je to skutečný hrdina! Smekám i před osádkou Air France, která z morálních důvodů setrvala s izraelskými cestujícími ačkoliv mohla s ostatními Francouzi odjet a tímto krokem netušila co je čeká... Sorry jako, ale za ten balet je to za 3 ... * * * ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Padilha proč si tohle děláš, to umění? Vždyť sám víš, že tomu nerozumíš. Někdejší Greengrassův dědic jakožto odstín své dávné nekompromisnosti stimuluje úpadek vlastních sil dřeváckými alegoriemi jak školák a zůstává tak jen ocenit dokumentárně laděnou kameru, věrohodně v píči Rosamund Pike a těšit se na závěrečné zúčtování. Větší katastrofu si však těžko představit. Strašlivě pitomoučce a zmateně natočená i sestříhaná přestřelka, která ani nemá potřebu se věnovat filmově vděčným akcím invazní jednotky Mossadu, jako bylo odpálení ugandských stíhaček, smrt rukojmích či pomsta prezidenta Ugandy na jednom z nich a místo toho to přestříhává s epizodou ze scénického tance. Boha jeho. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Operace Entebbe mohla být dalším intenzivním politickým thrillerem, mapujícím skutečný světový konflikt. Proměnila se ale v přespříliš jednoduché žánrové klišé, neuspořádaně přeskakující mezi dvěma, byť propojenými, dějovými linkami. Rosamund Pike se ve velmi krátkém rozestupu objevila již ve druhém (loňský Smrtihlav) historickém filmu, kde jí ale nebylo absolutně potřeba. Chtělo by si to v jejím kariérním případě napravit reputaci něčím podobným, jako byl její vzestup do nebes ve Fincherově Zmizelé. V tomto filmu mě (bohužel) po jejím boku iritoval i sám Daniel Brühl, kterého mám docela v oblibě. 7 days in Entebbe tedy v celkovém vzezření vypadá, jako by jej točili samotní izraelští vojáci - bez špetky invence, gradace a snahy o upoutání divákovy pozornosti. P. S. Samozřejmě tento fakt neovlivnil již tak přísné (ovšem oprávněné!) hodnocení, ale kdokoli bude chtít snímek vidět a stahovat, nechť se vyvaruje tomuto odkazu - https://fastshare.cz/9825990/7-days-in-entebbe.2018.hdrip-vlo-tit-cz.mp4#.WzJ-jRaLuEc - titulky stvořil nějaký rádoby vtipný troll či sebevědomý negramot! ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Možna kdyby tvůrci vystříhali perfomens, podařilo by se zachytit více reálií, které sice nejsou až tak důležité ale určitě zajímavější než variace na Martyho taneční recitál. Výtečný chorál, kterým tanec doprovázeli by v nepřerušované akční scéně rozhodně stačil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To taneční představení, které se prolíná celým filmem, mě mátlo. Hodně. A postavy tanečnice a jejího přítele vojáka byly vlastně zbytečné. Jenže pak přišlo očekávané akční finále na letišti, kterému právě ty prostřihy na zmítající se těla tanečníků a ta dravá hudba daly punc jedinečnosti, něčeho, co jsem ještě nikdy neviděl. Za tuhle originalitu, která ale rozhodně nemohla sednout každému, dávám palec nahoru stejně jako za dokonale věrohodnou dvojici Rosamund Pike a Daniel Brühl a za přesného Eddieho Marsana v roli Šimona Perese. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)
  • Filmovalo sa predovšetkým na ostrove Malta a vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama