Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílána na první svátek vánoční roku 2017. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších pohádek s čerty, kde peklo je vyobrazeno jako místo, kde se skutečně trpí a i čerti jednají tak, jak podle obecných představ mají. Samozřejmě se najde výjimka, která do pekla nezapadá a je adeptem na jednu z hlavních postav. Druhou postavou je mladík, který je zcela bez pekelného záznamu, ale touha po manželce ho vede do pekelné záhuby. Naštěstí se nedočkáme žádných "troškovin", výprava je perfektní, obraz také, hudba slušně nápaditá a neruší. Určitě jde o podařenou pohádku, která není pro mrňata, ale spíše pro starší děti a dospělé. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem rád si tuhle, skoro ve všech směrech, povedenou pohádku zařadím někam na vrchol toho, co jsou současní tvůrci schopni natočit. Co rok to pohádka, nicméně jak rychle přišly, tak zase zmizely. U Přítele by tomu mohlo být jinak. Ač jsme tyto postavy mohli vidět už v několika jiných provedení, jistá originalita se zde nezapře. Peklo skvělé, úvodní scéna se sedlákem a jeho ženou dokonce výborná. Základy kvalit vidím v precizním prostředí a velmi slušném herectví, jehož vrcholem je bezpochyby Langmajer a jeho zcela profesionálně podchycená postava, nicméně mě bavilo i klasické, dobrácké čertí trdlo, v jehož představiteli vidím velký herecký talent a dokonce mne nepohoršoval ani Lábus a jeho zparchantělé hrabátko. Humor povedený, nenucený, stejně tak morální odkaz pohádky či, dnes již nejspíše nutné, přizpůsobení se době, tedy moderní pojetí. Je vidět, že kdy se skutečně chce, tak to jde. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Držel jsem se hesla - pyj je tvůj nejlepší přítel. A stal se pohádkový zázrak! Lidi, podruhé v dějinách kinematografie můj čertovský nástroj nereagoval na přítomnost ženského prvku. Neragoval na Svarinskou s Vagnerovou. První případ bez reakce byl "U pokladny stál". Když si vzpomenu na tu lomcovanou u Wonder Woman, kdy i z nábytku slezl lak, je to v podstatě vítězství člověka nad pekelnou hmotou. Jsem nadšen. Díky, Karle Janáku, zbavil jsi mě toho "clavinského" prokletí. Musím tedy náležitě ocenit tvé dílo. Nuže, můj Piškula přežil ten nápor ve zdraví. Ovšem čekat od pohádky cosi v intencích inovace, to nelze. Řekněte mně, co ještě v pohádkách nebylo k vidění, že. Pohádka je mrtvý útvar, ale peklo může posloužit i neposlušným nástrojům. A Lucie Konášová za svoje scénáře k "růžovým pizdám" do pekla nepatří. Nyní může s čerty laškovně žertovat. A nejen to, Janák přidal kvalitní vizuál a (téměř) filmový rozměr. A můj rozměr? Skočím pro pravítko, moment...uff...je to dobré i po vyzdravení - bez 25 cm je to rovných 30 cm. Pohádka zapadne kvůli svému názvu, nemá "cooltovní" rozměr. 8/10 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle vypadá jedna z těch lepších dnešních pohádek. První půlhodinu jsem dokonce věřil, že se zařadí k těm opravdu dobrým, ale spousta drobných detailů mě spolehlivě vrátila do reality. O zbytek mého nadšení se postarala jalová režie a Zdeněk Piškula, který mi postupně začal lézt na nervy. Pohádková atmosféra prohrála svůj marný boj se stále křečovitějším scénářem a jak film dobře začal, tak dýchavičně skončil. Dojem mi lehce spravila nápaditá podoba Pekla, ale i tuhle silnou kartu Karel Janák promrhal. Marek Adamczyk zahrál slušně, ale sám toho moc nezachránit nemohl a Jiří Langmajer na to nedostal dost prostoru. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z této pohádky, kterou nám naservírovala ČT, jsem rozčarovaná. Při takovém hereckém obsazení jsem očévala mnohem větší terno. Postava čerta pokušitele, kterou hrál Jiří Langmajer, zde byla zbytečná. Přitom měla velké potenciál. Ale scénář mu to určil takto. Marek Adamczyk se moc snažil. Má stejně gumový obličej jak Jim Carey. Toho by se mělo využít. Za zmíňku stojí ještě Lábus a Vagnerová. Se zbytkem už to šlo poněkud z kopce. Piškula se moc nepředvedl. Vždyť vypadal, že snad neumí ani do pěti počítat, natož že by dokázal něco kloudného zahrát. Škoda. snad příště. František Němec opět v roli pekelníka. Peklo bylo vyobrazeno hezky moderně. Připomínalo úřad nebo jednu scénu z Harry Pottera. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • „Na zámku, kde se asi deset dní točilo, mají pávy. Jenže oni hrozně ječí, takže nám svým křikem několikrát přerušili dialogy a muselo se přetáčet nebo dodávat postsynchrony. Pak také občas zasáhl do práce celodenní déšť, ale to je taková klasika,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama