Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Těch Purge už bylo tolik, že The First Purge musela přidat takovou přidanou hodnotu, aby se divák vůbec obtěžoval si film pustit. Bohužel se však jedná o zaručeně nejslabší díl z celé série, který vsází na opakování již viděného, což diváka potěší asi jako podávání kontrolního hlášení u kvartálního plátce DPH. 40% Celosvětový příjem k 1. 1. 2019: $136,250,610, což je 10,48 násobek rozpočtu ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Gerard McMurray dokázal nemožné! Až dosud jsem nevěřil, že by negerský holokaust mohla být tak příšerná nuda. Absolutní katastrofa, kde se nezachovalo ani zrnko atmosféry předchozích dílů. S takovým céčkovým blábolem ať jdou šulini tvůrci opravdu rovnou někam do prdele. Všechno špatně! Dlouho jsem neviděl něco tak extrémně nepovedeného. Od obsazení totálních hereckých polen na všech frontách, až po maximálně debilně napsané dialogy, které zřejmě vytvořil nějaký špatně naprogramovaný generátor náhodných slov. Všichni, kteří se na tomto snímku nějak podíleli by si zasloužili jednosměrnou jízdenku na exkurzi do některé z plynových komor. Děs a hrůza! ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Trademark PURGE mám veľmi rád a to aj popri faktu, že to ide s každým novým dielom kvalitatívne o pár poschodí dole. Origins celému tomu nápadu som nemohol odignorovať. Fajn námet, obstojné CGI, akcia a kupodivu to príbehovo dáva celkom zmysel. Plesknúť do toho viac lõve, toto by malo HITový potenciál. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak když už se s Očistou srovnám a přestanu řešit její nesmyslnost očekávajíc další, ještě šílenější Halloween pro dospělé, přijde tohle. První Očista. Která jak doufám bude už poslední. Místo zábavně ujetého gorefestu, nebo nabízející se možnosti serióznější úvahy na dané téma, dostávám jen nesmyslné akční béčko. Přitom premisa nebyla špatná. Když chtějí mocní něco šíleného prosadit, vymyslí vědecky se tvářící bejkárnu „pro blaho lidstva“, a když se do toho lidem stejně nechce, nebo se to nevyvíjí podle představ, tak to bez ohledu na následky popostrčí „správným“ směrem. Taky to mohla být zajímavá studie stádnosti, krok za krokem v přísně logickém sledu mapující, kterak stačí kamínek první vraždy, aby dal do pohybu řetězovou reakci měnící přátelské pouliční bujaré veselí v ulicích v nepochopitelnou krvavou lavinu. Jenže místo toho dostáváme nelogickou pitomost, kde zlé bílé tváře chtějí povraždit hodné černé tváře, v čemž jim brání jiné černé tváře, které sice jsou zlé, prodávají přece drogy černým dětem, ale teď se chopí zbraní, aby své zákazníky s nasazením života hájili. Jedno oko nezůstane suché. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jeden týden a hned dva filmy o rasismu. Mezitím co ten první z nich předchází fakt, že se tomuto tématu převážně věnuje, z toho druhého to je třeba vyčíst - ta primární řežba, kterou Očista povoluje je přeci vedena mezi bílými odpůrci černých a černými odpůrci bílých. V téhle rasové nesnášenlivosti tkví celý problém společnosti, na kterém staví tenhle průměrný thriller. S trilogií, jíž to má předcházet, to má společné jen jméno, přesto mi verze ryze pro afroameričany nijak nevadila. Hlavní hrdina je sympaťák a jeho bejvalka je kost. Akce je typicky americká a stopáž zcela vyhovující. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Film má potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 13 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Jedná se o prequel filmové série Očista. (mzss1)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama