Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny shrnující jedinou noc v roce 1962 v životě americké mládeže. Film sleduje příhody středoškoláků noc předtím, než má jeden z nich Curt opustit rodné maloměsto a vydat se na univerzitu. V průběhu této noci neustále jezdí po městě ve svých super autech, snaží se balit holky nebo se s nimi rozcházejí, Curt se snaží zjistit, jestli vůbec na univerzitu chce a všichni si celkově užívají svůj navýsost americký život. Ale tohle není žádná generační výpověď! Tohle je nenáročná komedie. Nevím proč (vlastně vím), ale s jejich problémy jsem se nedokázal identifikovat. Ježdění v autech na hlavní třídě, tancování na klasický rock'n'roll, kradení aut, pouliční gangy, strach z Kozího zabijáka a závodění na nějaké okresce - nic mi to neříká. Jako by se Lucas pokoušel vyvolat u diváků nostalgii po minulosti, kterou jsem ale nezažil, dokonce ani nic podobného. Ostatně co říkal podtitul filmu "Kde jste byli v 62. roce?" divákům o dékadu později, kdy film vzniknul? To umístění do šedesátých let jsem nepochopil. Ostatně jsem si všiml, že se mnoho lidí domnívá, že se film odehrává v 70. letech - POMO, gouryella, Isherwood, genetique... Pokud mládež v 60. (50.) letech, pak Návrat do budoucnosti. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film George Lucase. Velká škoda, že se navždy zaprodal galaxii daleko odtud a jednomu dobrodruhovi s kloboukem, protože tady dokázal v komorním žánru dokonale vytvořit maloměstskou atmosféru a za pomoci perfektně padnoucích herců vyprávět příběh se všemi aspekty sociálně-existenciálního dramatu a zároveň dostatečně odlehčenou teenagerskou komedii. Klíčem je to, že až do samotného konce není jasné, k jaké rovině se scénář přikloní. Zda nechá hrdiny v průběhu jediné noci definitivně dospět nebo jim udělí bolestnou lekci. A možná, že dokáže zcela nenásilně udělat obojí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se George Lucas uvedl tak, aby to normální publikum sneslo. Nutno říct, že jsem od snímku skutečně moc nečekal, pořád je to vlastně jen film o americké mládeži, ale je to film, který je překvapivě dobrý a který ukazuje, jak mládež žila a co chtěla nebo nechtěla. Je to lidské, je to velmi dobře snesitelné a ani vás nenapadne, že ten člověk pak natočí "Star Wars". ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že Hvězdné války (asi) zabily jinak docela velký talent - THX 1138, Americké grafitti... Co by býval Lucas natočil, kdyby zbytek své kariéry nespojil s fenoménem rytířů s blikajícími meči? Protože American Grafitti je vynikající retro - ten feeling rock n' rollu, pomády, drive-in kin a naleštěných kár je prostě super! K tomu mladičký Ron Howard nebo cameo Harrison Forda! Prostě škoda, George už se asi nikdy k takovéhle čisté filmařině nevrátí. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Film, kterej chytne za (doplň dle libosti) už od první minuty a nepustí až do konce, parádní oslava mládí a všeho toho balastu co sebou nese a pak odnese. Ironií je, že to natočil člověk, kerej pak zbytek života věnoval jen točení stár wors a funny fact je, že k natočení tohodle ho vlastně postrčil Kopola. Nebejt toho, tak by možná Lukas ani todle nenatočil. Amerikan Grafíti to je one time life time job, film, kerej natočíš jen jednou za život, to je taky fakt. Ať to beru jak to beru, vychází mi z toho, že by Lukas stejně podobnej film už nebyl schopnej natočit, i kdyby chtěl. Je to generační výpověď. Co mě ale na tom filmu nejvíc fascinuje nejsou všechny ty silly teen dreams, kerý vodnese tájm, ale ty bjůtifl kalrs (of pikčr). Koukal sem, kdo dělal kameru a byli to nějací dva naprosto neznámí týpci, kerý pak už nic netočili, to mi příde naprosto strendž. V žádnym jinym filmu natočenym v 70. letech sem neviděl takhle sytý, jasný a krásný barvy jako hír. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Prvý medzinárodný úspech Georga Lucasa bol natočený za 28 dní. Rozpočet: $ 750 000, tržby: $ 55 000 000. (danoo)
  • Pre neustále znejúci rokenrol v snímke jestvovali dva záznamy. Prvý, ústredný, bez ozveny, majúci top kvalitu, bol využitý pre chvíle, kedy mala byť hudba dominantnou zložkou pre záber. Druhý, ktorý len skôr dotváral atmosféru, pochádzal z obyčajnej magnetofónovej pásky skladajúci sa z rôznych melódií. (Biopler)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)

Reklama

Reklama