Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

noby 

všechny recenze uživatele

Každý je jednou mladý a jen se baví, a jednou dospěje a stane se zodpovědným. Nebo dospěje a přestane se svazovat zodpovědností a začne se bavit? | Kultovní americký kousek trochu ve stylu Amerického graffiti říznutého moderními teenage komediemi, poslední noc na střední, parádní hudba a tlupa zmateného mládí. | Škoda trochu dlouhého úvodu, než se člověk dostane do děje. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak jsem se o tomhle filmu mohl dozvědět až teď, protože to je opravdu pecka mezi středoškolskejma teen komediema. Skvělej casting (sympaťák Jason London ze Šílenců na prknech, Ben Affleck a Matthew McCounaghey mě pobavili a všichni tu jsou prostě super včetně pěknejch holek), výborně zvolená muzika a celej ten feeling ve mně navodil letní náladu. Linklaterovu filmografii moc nakoukakou nemám, ale po tomhle klenotu se do toho nejspíš obuju. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, rock´n´roll. Podle mého názoru velmi věrný pohled na dospívání po americku, opírající se o přirozené dialogy (aby ne, když jejich autorem je sám Linklater), retro nádech a tomu odpovídající herecké výkony (McConaughey příjemně překvapil). Je osvěžující, že se film nesnaží nic pitvat nebo řešit, jeho záměrem je sledovat 24 hodin ze života mládeže, vybavené více než malým množstvím alkoholu a marihuany (o sexuální nabuzenosti netřeba mluvit :) P.S. Afflecka jsem poznal až podle závěrečných titulků. 7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Než nás nezávislý filmař Richard Linklater začal obdarovávat nejedním originálním kouskem, včetně dokonalé konverzační „setkávací“ trilogie Před..., natočil ležérní asi drama, kterak léta páně 1976 slaví středoškoláci z předměstské školy v texaském Austinu poslední den školy. Svobodné prázdniny jsou za dveřmi, teď je tady ale první volná noc, která bude plná alkoholu, nezávazných románků a té správné muziky. Ulovit objekt svých snů chce i pár mladých uch, zároveň ale musí uniknout šikaně ze strany starších mazáků. Linklater vsadil na odlehčenou náladu, přirozené situace a mladé tváře, mezi kterými jsou i budoucí velké hvězdy, jako Ben Affleck, Matthew McConaughey nebo Milla Jovovich. Tahle dobrodružství jedné divoké noci sice nejsou nijak zajímavá nebo objevná, ale zase jsou autentická. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jedna noc v sedmdesátých letech, která může napovědět, kam povedou životní koleje v několika příštích zatáčkách. A nejsou to Americké graffiti. Naopak, Linklater má spíš než k Lucasovu pomníku mládí daleko blíž k bezstarostným epizodickým komediím typu Zlaté časy na Ridgemont High. Trvalo mi snad hodinu než jsem se vůbec dokázal trochu vcítit do těch pár postaviček a začal cítit zaujetí při jejich plánech či nezdarech. Ale až do konce jsem se toho otravného pocitu pouhé figurkovitosti a prvoplánovitosti charakterů nedokázal zbavit. Zábavné, díky soundtracku parádně poslouchatelné, ale dva roky před tímhle bych od pana režiséra čekal něco daleko trvalejšího. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Filmári chceli do filmu používať pivá skutočnej značky Lone Star, spoločnosť však chcela vysoký "honorár" a percentuálny podiel zo ziskov. Preto sa rozhodli používať generické fľaše a plechovky. (Real Tom Hardy)
  • Spiaci učiteľ hneď v úvodnej scéne bol skutočný učiteľ, ktorý vyučoval na tej istej škole, na ktorej sa natáčalo. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama