Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Určitě je to zajímavé jako doklad kvality toho, co produkuje FAMU a co se financuje z veřejných peněz. V obou případech je zjištění dost tristní. Celý film působí dojmem, jako by někdo hodně neměl rad prostředí, ve kterém vyrostl (asi, nevím) a teď se rozhodl ho vykreslit jako karikaturu kde jsou muži zlí, mají pušky a bijí děti a ženy a taky znásilňují ženy, zatímco ženy jsou čisté a spojené s přírodou a proto jsou čarodějnice. Kromě těch, co žijí s muži, ty jsou týrané a jsou s tím smířene a opravdové ženy vnímají jako čarodějnice. Což by se celé i dalo snést, kdyby ten film mel aspoň scénář a jakž takž zajímavý děj. Hlavní klad díla je, ze jsem ho nemusel platit nedobrovolně já, ale Slováci. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že niekedy v živote uvidím nie že kvalitný, ale vôbec nejaký slovenský folk horor. No a stalo sa.  Opantávajúce. Hypnotické. Skvelé. Tomu odpovedajúce hecké výkony, od Evy Mores a Natali Germani, cez Janu Oľhovú až po Mareka Geišberga a Noëla Czuczora. Presvedčivé. Naliehavé,. Naturalistické. A azda i naturálne. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo film Hagazussa, a i když to naštěstí není tak filmařsky nesnesitelné, nemá to k tomu popravdě moc daleko. Souhlasím s názory, že scénář honí moc zajíců najednou, a redukce motivů by tomu prospěla, podobně jako jsem nepochopil špatnou hlasitost některých scén, kdy některé dialogy prostě nejsou slyšet. Nvotovou každopádně považuji za velký talent, a její Špína se mi kdysi líbila moc, takže tohle beru jako slabší kousek, ale nezatracuji ho a něco do sebe to má (a zatoužil jsem vzít do ruky titul Nepriateľ zvnútra, který by vůbec nemusel být marné čtení). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S chutí Svetlonoc pochválím, film jsem shlédla s opatrným zájmem, řada scén byla trefná, oceňuji vyobrazení slovenského vidieckého zmýšľania, které nebylo z ranku hororu, v drtivé většině realita, což by člověk 21.století asi těžko pobral. Naprosto rozumím, že ženy využily možnost a velkou chutí do filmu napálily, co jim na rozum přišlo: velikonočních kokotských tradic včetně, bití žen i dětí, iracionálních středověkých názorů soudobých vesničanek, předsudků, agrese vůči odlišnosti, nedělního kostelního pozérství, snad jen vytknu hlášku se zabitím hada, ta už mě tedy zatahala za uši, mít či nemít děti, prostě ačkoli souhlas s palčivostí současných témat, někdy je méně více. Nešťastná byla i slabá artikulace hereček, pohudraly si, hudry, jen co je pravda, to byla otrava, ale jinak mě to bavilo. Hodně! Vizuálně skvělé. Marek Geišberg vynikající! Přesně trefil klasický typ, který dlouho nevyhyne, Robo Jakab rovněž, ( v reále oba sympaťáci a zlatíčka) potěšila mě skvělá Zuzka Konečná v roli Žofky, vždy vynikající Jana Oľhová i má oblíbená Iva Bittová. Z dílka na mě dýchlo, že se zúčastnění natáčení zhostili moc rádi a se ctí, což je vždy příjemné a výrazně  to přispívá k dobrému dojmu z filmu. Ten vlastně nepatří mezi mé vybrané žánry, přesto mě nečekaně potěšil. Vydařené. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když už někdo najde odvahu zabrousit do žánru, který v našich končinách nemá tradici, tak si zaslouží respekt. Nvotová na slovenské dědině vykouzlila hodně nepříjemnou atmosférou plnou strachu, nejistoty a buranů. Pravda, čarodějnice už byly trošku navíc, ovšem pozitiva v čele s božskou Germani převládají. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Před kamerou ve filmu Světlonoc nezemřelo žádné zvíře. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama