Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence – staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Ti se zamilovali do tajemné krásky na portrétu, do princezny ze Země démantových skal a při jejím hledání zmizeli kdesi ve skalách. Princ Jaroslav nalezne princeznu Milenu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby sourozence zachránil z prokletí… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (408)

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh o dvou tajemných obrazech, dvou tajemných dívkách, dvou milujících bratrech a pochopitelně také o lásce. Scénář : Ota Hofman a Antonín Moskalyk. Kamera : Jiří Šámal. Hudba : Ivan Kurz. Hrají : Pavel Trávníček jako princ Jaromír nebo princ Jaroslav) a Libuše Šafránková jako princezna Milena nebo princezna z Diamantových skal. CHYBA VE FILMU - Když Jaromír poprvé uvidí princeznu ve skalách, začne ji pronásledovat na koni. V jednom záběru je vidět, jak mu spadnul plášť, v dalším ho má zpátky. Nakonec, když se dostane před hrad princezny, je opět bez pláště. ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem se u této pohádky bál, ale jak jsem (ne příliš) stárnul, měl jsem ji raději a raději, až dnes patří mezi mé nejoblíbenější. Skutečně je pro malé děti nadmíru depresivní, skoro až hororová, ale pyšní se skvěle vymyšleným scénářem a nejlepší českou princeznou. Je to taková pohádka "pro větší". ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má jádro v pověsti o Dívčím kameni z hradu Lichnice. Já se u toho jako malá vždycky tak bála. To jak tam ve skalách tepe srdce a ty meče vrostlé do kamene. Malá provazochodkyně a nečekaně objevený míč. A obraz zlé princezny na půdě. Je to vlastně pohádka o recyklaci a důsledném využívání zdrojů - z rybího masa zabřezne fena, z vody kobyla, královna taky otěhotní, z kostí vyrostou meče. Aby se člověk o Vánocích začal bát. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější POHÁDKA. Protože je "původní" . Když ji K.J.Erben "posbíral" (Erbenův text nese název Dvojčata) a pan Moskalyk natočil... Nejsou to Tři oříšky pro Popelku a další všeobecně známé, i když líbivé. Mám ji rád hlavně pro to, co ji tak odlišuje od ostatních pohádek: sahá k samotným kořenům žánru, ba přímo k mýtu, do dávnověku (např. staré pohanské kulty: "Skály už nebraly ani mé dary."), k odvěkému dychtění po tom tajemném, neznámém, co nás čímsi přitahuje, vzrušuje a láká; k prastarým hodnotám, jako jsou odvaha, statečnost, přátelství, věrnost..., se stejnou naléhavostí z ní však promlouvají též city, instinkty, touha a především láska - ovšem láska skutečná. Zde totiž princezna není obligátní odměnou či výhrou (tím rozhodně nechci deklasovat syžety jiných pohádek!) na konci cesty plné překážek, nebezpečí či plnění úkolů hodných následníků trůnu. Ba co víc, v této pohádce dokonce princezna miluje! Když Milena varuje prince: "Nežeň je do skal!", a posléze z jejích úst slyšíme věty: "Hledala jsem Tě všude..." nebo: "Tři úkoly, co s nimi? Chtěla bych, abys zůstal...", tehdy už nejde o úzkost či obavy o budoucnost vlastního království, nyní je to bytostný strach o člověka, ke kterému cítí to, co je staré jak lidstvo samo, přitom však vždy jiné,rozumem neovlivnitelné, pokaždé jedinečné a znovu neopakovatelné, tedy opravdovou lásku ... Pro mě je Třetí princ dosud nepřekonaná adaptace původní pohádkové látky. Středověká spanilá nádhera se vším všudy, navíc smekám před "dvojvýkonem" Libušky Šafránkové. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Mám rád baladické pohádky se silnou atmosférou. A tahle od Antonína Moskalyka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem mi po letech hodně sedla. Scény odehrávající se ve skalách jsou správně hororové, kameraman Jiří Šámal (snímal také Moskalykovu Babičku) doslova čaruje a stejně báječná je i jedna z prvních Moskalykových spoluprací se skladatelem Ivanem Kurzem. Výborný film, který bych malým dětem nejspíš úplně nedoporučil. Královský pár Jana Hlaváčová a Luděk Munzar jsou velmi příjemným bonusem. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • V momentě, kdy princ Jaromír (Pavel Trávníček) odloží ovci ve skalách, aby se vydal po stopě kamenů, je v levém dolním rohu vidět člen štábu, který patrně mládě ovce odchytával. (Dr. Hawkeye)
  • Než princ Jaromír (Pavel Trávníček) zkamení, je vidět ve scéně, kde se přehrabuje v diamantech, že má na prstě prsten od svého otce. Tedy prsten má zkaměnět s ním. Ovšem když už je v Diamantových skalách i princ Jaroslav (Pavel Trávníček), tak ve scéně nad truhlou s diamanty mluví k témuž prstenu: „Splnil jsem druhý úkol, bratříčku!“ (Diamondsky)
  • V pohádce je uvedeno, že princ Jaroslav (Pavel Trávníček) cestoval do skal dlouhou dobu (jaro, zima atd). Když je zaklet skálami, vydává se na cestu princ Jaroslav (opět dle vyprávění cestoval dlouhou dobu přes roční období), nicméně jakmile přijede do skal, zatoulaná ovce a pohozený plášť od Jaromíra jsou na místech, jako by se to stalo včera. (nufanek)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Reklama

Reklama