Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (112)

erl 

všechny recenze uživatele

První filmové zpracování osudu geniálního (a neopatrného) vědce. Celý film se nese v poklidném duchu a staví především na povedených hereckých výkonech. Vincent samozřejmě celý ansámbl bez mrknutí oka hravě zastiňuje. Dějová linie se mi moc líbila. Po celou dobu jsem měl takový špatný pocit a litoval osud hlavního hrdiny. Závěr je však zdrcující a patří pro mě k největšímu psychu co si dokážu představit! Čistokrevná tragédie! Cronenbergovu verzi mám sice mnohem raději , ale tohle je klasika a perfektní ukázka horroru 50. let. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl srovnávat, tak Cronenbergův remake je co do hororových propriet výživnější, plný neodolatelného hnusu, ale tenhle předobraz má zase fikanější příběhovou strukturu. První půlhodinu si rejže hraje s divákem paranoidní hru (je ta ženská fakt blázen, nebo co se to k čertu děje?) a pak díky flashbackům se odkrývá hrůzná pointa, kdy brutálním mordem v lisu to nekončí, naopak si tvůrci připraví ještě jedno překvapení, díky kterému se příběh zvrátí o 180 stupňů. Některé scény jsou fakt hororový strop, nikdy bych neřekl, jak napínavé múže být chytání obyčejné mouchy, s vědomím toho, že jde vlastně o lidský život. Má to i jedinečný vědecko-fantastický rozměr. The Fly se stal významným milníkem pro vývoj filmové vědecké fantastiky jako celku. Jak uvádí mnohé chytré knihy, toto je úplně první film, který využívá myšlenku jaderného štěpení a fúze, myšlenku, že hmotu lze přeměnit na energii a energii zpět na hmotu. Je to přesně stejný princip, který přijal za své až o 20 let později Star Trek a jeho slavné teleportační zařízení. A kdyby nic jiného, tak za zjištění, že mouchy mají rády mléko smíchané s rumem, tenhle báječný film přeci stojí :o) ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bzzzz... Bzzzzzz zzzz .. Bzzzz .... BZZZZzzzZZZ bzzzz... Móóóúcháá.. Bzzzz zzz... I hle, nejen moucha Cronenbergova se povedla, ale i prvotní film, který vykradl (no dobře, nebudu na něj zlej, zrovna tyhle scifóznosti s náznakem hororovitosti śi remakování docela zaslouží z mnoha důvodů a jemu se to povedlo výtečně). Moucha je i po letech funkční záležitost, které roky navíc ani moc nevadí, spíš naopak, aneb atmosféra vintage Scifi vládne mocnou muší rukou (byť jsem z nich viděl po svém hříchu hrozně málo věcí, nu, budu to muset napravit). Mimochodem, funkčnost dokládá i fakt, že přestože celý princip je dost známá věc (ale stejně ho tu nebudu psát, co já vím, cesty Krišny jsou nevyzpytatelné, třeba o Mouše nikdo neslyšel a pak by na mě pro vyzrazení uspořádal kruciátu) funguje skvěle i mouchprostý, docela dramatický začátek. BzzzZZZZZZZZzzz.. Bzzz...BzzzzzzZZzz....... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Mouchu jsem shlédl natěšen na další skvělý výkon Vincenta Price, jak jsem ale ihned zjistil, v tomto filmu hraje spíš druhé housle. Vědce, který se nezdařeným přesunem v prostoru začne měnit ve velkou mouchu hraje David Hedison. Moucha je ještě dnes působivá tím, že víc zakrývá než ukazuje. Divák většinu filmu nevidí žádnou obludu, znetvořený vědec má na obličeji roušku. Maska „velkého mušáka“ už dnes sice působí legračně, atmosféra je tu ale vybudována tak brilantně, že vám i přes lehké pousmání povstanou chloupky na zátylku! Asi nejsilněji na mě zapůsobil závěr, ve kterém je nalezena v pavoučí síti moucha s bílou hlavičkou. Moucha z roku 1958 tedy ani náhodou není přehlídkou laciných masek (i když i na to dojde) a efektů. Je to skvělá ukázka toho, že ne každý horor po letech zestárne, a že lidská touha po překonávání fyzikálních zákonů je věčná. Přinejmenším ve filmových hororech. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když jsem před lety v jedné antologii hororových povídek narazil na povídku „Moucha“ George Langelaana, byl jsem dost překvapený, kolik toho nemá společného se stejnojmenným filmem z osmdesátých let. O to milejší bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že podle této povídky byl natočen film již koncem padesátých let, který se jí drží docela věrně. A ač bych si myslel, že film podle této povídky nemůže být nějak extra dobrý, byl jsem přesvědčen o opaku. Zřejmě za to může takové to kouzlo starých sci-fi hororových filmů, ta schopnost z toho mála možností tehdejší doby, hlavně co se týče triků, vykřesat příznivé maximum a samozřejmě Vincent Price v jedné z vedlejších rolí. Moucha prostě obsahuje něco, co dnešní filmaři zpravidla nedokáží a co dnešním sci-fi a hororovým filmům, zaměřeným převážně na vizualitu, chybí – obyčejný lidský příběh, který je děsivý svým obsahem a ne jen formou, svým příběhem a ne jen vizuálním zpracováním. Samozřejmostí je skvělá hudba a k tomu navíc již zmíněné dobré triky. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Patricia Owens trpěla strachem z hmyzu, čehož režisér Kurt Neumann využil a do poslední chvíle jí neumožnil, aby se podívala na masku, kterou nosil David Hedison, představitel Andrého-mouchy. (HellFire)
  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)

Reklama

Reklama