Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi libil daleko vic nez Mrtvy muz prichazi. Zacatek sice vypadal klasicky, zase zachranovani na posledni chvily a rozhovory ve vezeni, jenze za chvily zacal Spacey vypravet svuj pribeh a film se pekne rozjel. Sice to bylo obcas krapet prehnany s tim odporem proti trestu smrti, nektery ty kecy o tom tam bejt nemuseli, ale jinak film perfektne zaujme. A konec, ackoliv jsem ho cekal, je fakt hodne silnej. K tomu tu mame solidni kameru a perfektni Winslet a Spaceyho, takze to da hezky 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Parkerovo očividné filmové politikum a snaha vyslovit se k právě probíhající debatě o smysluplnosti trestu smrti ve Spojených státech a o jeho úplném federálním zrušení. Profesor David Gale stejně jako režisér Alan Parker jsou zjevně proti tomuto absolutnímu trestu...a jejich argumentační rovina je...okázale přesvědčivá... Vynikající, strhující film! Podobné filmy: Mrtvý muž přichází, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Hlas moře ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh sám o sobě si hraje na reálný, ale je v samotném závěru až příliš přehnaně nepravděpodobný, o to víc překvapí. Kázat pravdu a mravnost to profesorovi Galeovi jde do té doby, než je sám obviněn z těžkého mravnostního deliktu. Mít na krku znásilnění to není prdel, o to hůř, že za něj hrozí trest smrti, jehož je on sám vytrvalým odpůrcem. V cele smrti se však dějí zázraky. Odsouzení klamou tělem, investigativní reportérky jsou na tak intelektuálské povolání příliš sexy a tvůrci se pouštějí do kontroverzních vod, ve kterých se dá klidně utonout. S tímto filmem nějaké chytání tonoucího se diváka za stéblo až tak nehrozí. Je totiž chytře natočen, vystavěn a v závěru se otočí o 180 stupnů. Má svoji sílu, není sice tak strhující, jak se uvádí, není však ani nijak nudný. Duo Spacey & Winslet je natolik dobře hrající dvojicí, že s nimi nelze sáhnout vedle. Rozhodně zajímavý film, který lze doporučit, pokud máte rádi dramata s nejasným a šokujícím vyzněním. 80% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak, a to byl život Davida Galea. Nebo lépe řečeno, několik posledních dní jeho života. Jestli bojoval za správnou věc či nikoliv, to už nechám na vás. Jisté je, že za to zaplatil cenu nejvyšší. Ale?! Jakou cenu měl jeho život? ....:-) Dost úvah, radši na to mrkněte a pak dejte vědět, zda-li je vám Dejva líto...třeba...nebo jestli se vám film líbil...nic, jdu si dát palačinky s jahodama a šlehačkou...80% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S tím bych souhlasil, to jsem řekl kdy?" "To řekl Hitler!" Čím víckrát ten film vidím, tím víc se stává mou srdcovou záležitostí a to jak zpracováním, tak i obsahem. Ano, průběh a zápletka jsou možná trochu překombinované a v daném časovém a zpracovaném rozsahu ne zcela uvěřitelné (např. zde není vůbec zmíněn případný motiv Galea k jeho činu, za nějž byl odsouzen - to se přece u soudu řeší taky, ne? - a tato absence může celej příběh házet trošku do nerealistična). I přesto, vynikající práce ukazující, že i ve světě DNA testů není problém vytvořit "falešné" důkazy a odsoudit nevinného člověka, a taky sílu médií ovlivňovat a vytvářet veřejné mínění ("V televizi říkali, že znásilnil a zabil ženu, tak by ho měli popravit!"). A ano, možná to je jen účelová agitka, ale jsem za ní rád. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Oba synové režiséra Alana Parkera, Alexander a Jake, složili vedlejší hudbu k filmu. Jeho mladší syn Alex složil a nahrál skladbu k závěrečným titulkům. (becki_tu)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama