Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SOCRATES WAS UGLY, PLATO WAS FAT, AND ARISTOTLE WAS A PRISSY DRESSER." --------- Na roku vzniku filmu som nejak prehliadol nulu a bol v tom, že je 2013. A tak na to pozerám, užívam si ten nádherný šedý filter, tú zrnitosť obrazu, celý čas sa sám seba pýtam, ako je možné, že tu Katka vyzerá tak dobre a mlado vyzerajúc, reku či nejak pokročili technológie omladzovania, ale hlavne, prečo by Parker točil v '13 film, čo vyzerá (po filmárskej stránke) tak zhruba na prelom milénia. A potom, keď ho dopozerám, zbadám, že aha, tak nič, 2003 it is... Každopádne, Parker s Davidom Galeom odišiel (hoci o 17 rokov neskôr, ale predsa) v tom najlepšom (alebo radšej, aby ma nemohol nikto zdžubať, "nie v najhoršom"), i keď zámorskí kritici by asi nesúhlasili. Za mňa obrovská spokojnosť. Odhliadnuc od explicitnej agitky som videl čistú, poctivú filmárčinu, viac než solídne výkony od viac než solídneho obsadenia a topový scenár, ktorý miestni komentátori mali odhalený už v polovici filmu (kvalitný roast). Dlho som už nevidel takto dobrý film. A čo tu dávala Rhona v tých dvoch scénach... Rghhh... S tým v mysli odchádzam teraz zrobiť inú činnosť... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Táto psychologická snímka Alana Parkera jasne a prvoplánovo demonštruje autorov odpor voči trestu smrti. Formou úderných medzititulkov a melodramatického citového vydierania, sa stáva zreteľnou politickou agitáciou. Nie je dôležitá povrchnosť a (ne)realita chovania postáv. Do popredia sa dostáva politický apekt. Dramatický oblúk príbehu zakončuje už obľúbené „nečakané" pointové vyvrcholenie. Ako mimoriadny bol označený herecký výkon Laury Linney, ktorej sa podarilo nekompromisne zatieniť rovnako vynikajúcu hereckú kreáciu Kevina Spaceyho a Kate Winslet. Pokiaľ sa zaujímate o problematiku trestu smrti, poprípade obdivujete herectvo Kevina Spaceyho či šokujúce pointové vyvrcholenie, budete z filmu Alana Parkera asi celkom uspokojení. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Teorie fází umírání Kubler Rossové: zlost - popření - smlouvání - deprese - vyrovnání..... Tak jako fotbalový fanoušci mají své tvrdé jádro, také v organizaci odpůrců trestů smrti jsou lidé schopní udělat cokoliv. V životě Davida bylo mnoho dramatických zvratů a sledování proměny šťastného osudu v nešťastný není nic příjemného. Dramatických je i těch pár dní novinářky Bitsey. Ačkoliv bych to původně nečekal, závěrečných cca 15 minut bylo drama jako hrom. To vše před tím nebylo zbytečný, jen to nemělo tu pravou šťávu. A nezachrání to ani bezchybné herecké výkony. Víte že průměrná doba pobytu v cele před vykonáním trestu smrti je 9 let? A víte kolik stojí smrtící injekce? ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film so strhujúcim rytmom, dobrou hudbou, výborne zahraný. Aj keď som zástancom trestu smrti, neprekážala mi agitácia za jeho zrušenie, ani niektoré nelogickosti scenára. Skôr mi prekážajú komentátori, ktorí síce nemajú jasno v používaní i a y, ale už v polovici filmu predvídajú, ako skončí a majú nutkavú potrebu sa s touto ich jasnozrivosťou všetkým pochváliť. Zvláštne na mňa zapôsobila Bielikova snímka muža s odhalenou hruďou zo Šafárikovho námestia v Bratislave v auguste 1968 medzi snímkami odsúdencov na smrť. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)
  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno