Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (486)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Narazila jsem na to nedávno v televizi a hned mě to chytlo. Byla to taková krásná nostalgie, protože jsem tenhle seriál a zároveň jeho pokračování jako malá neskutečně moc milovala. Vždycky se mi líbila Xénie a proto jsem jako malá měla tak moc ráda Dádu Patrasovou. Zkoukla jsem to za pár ní a udělalo mi radost vrátit se díky tomu do dětství. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál. Viděla jsem ho poprvé když mi bylo šest a od té doby ho můžu vidět kdykoliv znovu. Všechny jsme jako malé holky chtěly vypadat jako Arabela, oblékat se jako ona a vlastnit její prsten. Životní role pro Jiřího Lábuse jako čaroděje 2. kategorie Rumburaka - tu už nepřekonalo nic. Koprodukce se západoněmeckou televizí asi také způsobila to, že reálie nebyly "socialistické", ale připomínaly spíše kapitalistickou cizinu nebo spíš nějakou neurčitou jinou zemi. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

V ARABELE Macourek s Vorlíčkem dokonale propojili a zúročili dvě hlavní linie svojí dosavadní tvorby - pohádky a sci-fi crazy komedie/parodie - a jako obvykle se mohli opřít o luxusní obsazení v čele s Menšíkem, Brodským, Sovákem a Lábusem. Příběh o skutečném světě ovlivňujícím paralelní svět fikce připomíná jinou klasiku mého dětství, NEKONEČNÝ PŘÍBĚH, který ale poprvé knižně vyšel ve stejném roce, kdy byla natočena ARABELA. Zajímavý námět, sympatické postavy, napínavý a zamotaný děj, typické macourkovsko-vorlíčkovské motivy, gagy, dialogy a hlášky ("NEPOSLOUCHEJTE HO, JE TO BLÁZEN." - "A CO JSTE VY? - "ČARODĚJ.") , gejzír nápadů a famózní znělka. A fešné princezny. Zřetelně si pamatuju, jak jsem jako děcko hluboce prožíval všechny intriky Rumburaka, jakož i dvou malých sígrů, co se na chvíli zmocnili kouzelného prstenu, nebo když kouzelné artefakty měnily majitele (nebo byly zničeny). S odstupem času mě nejvíc dostal do kolen Menšíkem nadabovaný jezevčík. ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Kouzelný seriál, který mne rozzáří pokaždé, když ho vidím na obrazovce a připomene mi krásu mého překonaného dětství. Nedokázal bych spočítat, kolikrát jsem ho dokola celý viděl, ale vím, že mě to nikdy nepřestalo a ani nepřestane bavit. Dnešní české seriály i filmy jsou jen urážkou těm tehdejším, kde se vyskytuje jen pramálo nepovedených, ale i ty horší jsou většinou přijatelné. Arabela je opravdu jedinečná, plná skvělých postav a pohádkové atmosféry, která si svou cestu najde úplně ke každému. 90%. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, v mojí paměti byla Arabela mnohem epičtější a ambicióznější. A ona je to přitom jen taková dětská pohádka. Kdo by to byl řekl, že jo. Seriál ovšem není tak prostoduchý, jak by se mohlo zdát. Scénář chrlí spousty nápadů a bláznivý smysl pro humor, tak typický pro díla z pera Miloše Macourka. Proto v klidu zabaví i dospělého. A protože je zatížený minimem ideologie, prakticky nezestárl. Ty slovní výměny by zahanbily každý dnešní film a herecké výkony bohužel taky. Jiří Lábus si tady nejspíš zahrál svou nejlepší roli. Vlastimila Brodského, se vší úctou k plejádě jeho vynikajících postav, si budu pamatovat především odtud. ()

Galerie (484)

Zajímavosti (78)

  • Když jde ve 2. dílu "Rumburakova pomsta" Arabela (Jana Nagyová) s Petrem (Vladimír Dlouhý) na fakultě na zkoušku, je oknem vidět, že stojí na chodbě v patře. Místnost, kam vstoupí a kde probíhá zkouška, je ale v přízemí. (rakovnik)
  • Jiří Krytinář zde ztvárnil dvojroli, zahrál si Mekotu a ještě jednoho z trpaslíků. (Stocki)
  • Honzík (Ondřej Kepka), Mařenka (Veronika Týblová) a Petr (Vladimír Dlouhý) sa po rozprávkovej ríši vozia autom Praga Piccolo z roku 1924. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama