Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie Ondřeje Trojana s Ivanem Trojanem v roli Bouráka, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby. Ale i srdce. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo. Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu. Komedie  o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera! Možná, že se zasmějete a jestli na to máte žaludek, třeba si i zatancujete. (T.H.A. - Total Helpart)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (299)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan je pro mě doporučení, které neignoruji. Ale tentokrát jsem měl. 1)  Přemýšlím, proč film s tolika slavnými jmény před kamerou i za kamerou tak dopadl. Fakt nevím..._____ 2)  Ani zvukař se nevyznamenal, chvílemi bylo slovu špatně rozumět._____ 3)  55letému Ivanu Trojanovi (Bourák) to slušelo. 53letý Jiří Macháček (majitel herny Bingo) je prostě stále stejně milý. 37letý mladě vyhlížející Kryštof Hádek (nápadník Bourákovy dcery Kamily, řidič tahače Dejvy) je s šukmapou i bez ní stále přitažlivý. Pěkní chlapi jsou i 39letý Milan Ondrík (pasák Vladko) a 28letý Jiří Šimek (gambler Franta)._____ 4)  Věk protagonistů uvádím k roku filmování - 2019._____ 5)  Stručný, ale velmi výstižný koment: Dadel*._____ 6)  Inu, sklepácká poetika se vždy nepovede. Buď je to parádní sranda anebo parádní trapas. Tentokrát tedy to druhé, co naděláme... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dva talentovaní bráškové si tak vydatně hráli s různými žánrovými odnožemi, až jim z toho vylezla Bouračka. Stylizovaný retro mišmaš je v našich končinách poměrně ojedinělým kusem. Travoltovsky disponovaný Ivan Trojan, co se navždy zasekl v období rock n´rollu, seká bezelstnou kreaci na taneční merendě i podvozkem vzácného Cadillacu. Špásuje s milenkou, drží si distanc od ženy i dcery, následně končí rodinou vystěhovaný v dílně. Zjeví se mu i jeho bratr Ondřej coby vypasený Elvis. Říkají mu Bourák. Výrazný part má také Jiří Macháček, bohatý podnikatel, který celoživotně miluje Bourákovu manželku, golfovou hůl nemá jen pro sportovní účely a zaměstnává Bourákovu dceru ve své herně s barem. Šlukdorfem, fiktivním městem (severočeské) neřesti, zní zpívaná angličtina Matěje Rupperta. To byl celkem závadný a vzduch otravný, nikoliv zábavný nápad. Okaté zadní projekce při jízdách autem posléze také postrádaly své opodstatnění, přepokládám, že byly úmyslné. A naprostým selháním je zoufalý dojezd filmu, kdy už se vlastně nic zajímavého ani nestane. Můžu napsat, že film vypadá z finančního hlediska poměrně dobře. O dost horší je jeho časté žánrové neukotvení, kdy film přeskakuje od jednoho k druhému, navíc výrazně laškuje s retro americkou kulturou, která není českému divákovi blízká. Petr Jarchovský nezvládl dát svým scenáristickým přechodům z žánru do žánru celistvost a významnou obsahovost, Ondřej Trojan režijně selhával, když se pokusil mnohé přepálené sekvence nenápadně vypointovat. Na Ivana Trojana a Jiřího Macháčka je herecký spoleh, společnost jim dělaly herecké kolegyně Kristýna Boková a Veronika Marková. Výsledkem snaživých hrátek je dočista rozpačitý originální odér, co se line z uměleckých triček bratrů z Želar. 6/10 ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Česká "polistopadová" komedie je takový speciální filmový žánr, asi by mi stačily dvě ruce, abych vytřídil tu skutečnou kvalitu. Bourák nezpůsobí většinové záchvaty smíchu, jako třeba když Vetchý usne na Kostkové během souloži a stovky dam v sále se nemohou udržet smíchy, já se ale bavil. Hned na začátku mi naskočil mírumilovný úsměv, a udržel se celý film a ta originální hudba...rozhodně chci soundtrack, zvlášť závěrečný song musí roztančit snad každého. Skladby, napsané přímo pro film, beru jako hlavní plus, dalším jsou bezesporu herci, Trojan zahraje naprosto suverénně asi již cokoli, Kristýnka Boková, ve své domácí kostkované košili a touto barvou vlasů, je...neodolatelná a ostatní mě také upřímně bavili, totiž přehrávat a režijně přehánět se taky musí umět, kvalitní tvůrčí úroveň lze nalézt i v tomto záměrně přechuceném, bláznivém a, musím přiznat, trochu zdlouhavém českém komiksu z rock ´n´ roll-ového prostředí, přizpůsobený pro čtenáře žijícího v roce dvacet dvacet. Film také trochu využívá nízké úrovně novodobých českých komedií a moc se nesnaží, stačí mu to takhle, i když by to šlo i líp, dramatická linka moc nefunguje, i když rozhovory matky a dcery (Marková - Boková) nebyly vůbec špatné, jako více sestříhaný, rychlý rokenroll kousek, v doprovodu vynikajících Monkey Business a plný krásných žen, by měl film možná větší ohlas, já si v tom kvalitu našel i tak a mým oblíbeným tvůrcům hodně odpustím, pro mě je to jiné, než ty klasické české komedie z posledních let, založené na stupidní, sexistické legraci, jež postrádá důležitý prvek nadsázky. Bourák mě dostal opravdu milým způsobem. [Kino - Citadela] ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Ondřej Trojan - jeden z nejlepších českých režisérů současnosti a Ivan Trojan - jeden z nejlepších českých herců současnosti si na chvilku odběhli od svých zajímavých a kvalitních filmů které často mívají i oscarové ambice a natočili nenáročnou komedii. Očekávání jsem proto neměl veliké jelikož tady Trojanovi opravdu o nic nejde ale jak jsem zjistil tak tenhle žánr pro něj prostě není. Bourák je naprosto hloupá filmová zábava která až na pár zajímavých tvůrčích nápadů nemá co nabídnout. Lepší než komedie od Trošky to samozřejmě je ale vzhledem k tomu kdo to režíroval se jedná o obrovský zklamání (Mimochodem Ivan Trojan ten film neskutečně zvedá) 3,5/10 ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Další smutný pohled na bizarní svět současného českého filmu. V každé sekvenci se člověk musí ptát jestli tohle je adorace něčeho nebo parodie na něco a když tak na co vlastně. Smysl jsem neobjevil. Celé to na mě působilo jako nedodělek, který někdo zapoměl ve střižně a se kterým vyšel ven na světlo jen v důsledku nějakého náhodného omylu. Někteří by s tímto snímkem mohli prozřít a přijít na to že Ivan Trojan je průměrný herec, který ani náhodou nezahraje všechno. Zde byl vyloženě mimo. Tento pokus o film patrně chce vyjádřit nějaké názory autora, chce být umělecký a zároveň komerčné zábavný. To sice teoreticky lze spojit ve vynikající film u opravdu vyjimečného autorského týmu, ale v případě současného českého filmu lze jen zkonstatovat že v jádru těchto ambicí je už zakotveno cosi těžko řešitelného. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Ondřej Trojan, bratr Ivana Trojana, již svého bratra režíroval a spolupracoval s ním na snímku Želary (2003), nominovaného na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film za rok 2003. (JimDeNiro)
  • Premiéra filmu musela být odložena kvůli koronaviru a uzavírání kin. (SONY_)

Reklama

Reklama