Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mitch McDeere, mladý právník, vstupuje do firmy kde ho má čekat slibná kariéra. Jenže brzy jsou jeho dva společníci zavražděni. Případ začne vyšetřovat FBI a Mitchův dosavadní hladký život se rázem změní. Může si vybrat:  buď bude pracovat pro FBI, nebo zůstane ve firmě. Ať si však zvolí kteroukoli z těchto možností, jeho život už nikdy nebude takový, jaký býval – a on to ví. A také ví, že jediným řešením bude vymyslet si třetí možnost, vlastní plán… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel nečetl, a tak se nemůžu přidat k obvyklým výhradám, že literární předloha je výrazně lepší, a nemůžu se ztotožnit ani s častými výhradami proti herectví Toma Cruise. Ten sice s jistotou není nejlepším charakterním hercem své generace, ale rozhodně nedělá hanbu svému řemeslu, dokáže se úspěšně vyrovnat s rolí a ukazuje, proč je nejlépe placenou mužskou hvězdou americké kinematografie. Solidní scénář bez logických kotrmelců, nerealistické akce a směšných konspirací, přitom napínavý a divácký vděčný. Navíc ve finálním střetnutí s vůdci mafiánského gangu i s chytrým a překvapivým vyústěním. Film sice nijak nemění pohled na žánr, je to zkrátka klasický thriller natočený velkým studiem, ale ve své kategorii si ho cením velmi vysoko. Celkový dojem. 85 %. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

I přes dvou a půl hodinovou stopáž se tvůrcům podařilo udržet tempo skvěle obsazeného filmu (nejvíc mne potěšil Gene Hackman a Hal Holbrook), který navíc finišuje vskutku napínavě a originálně. Pollack si však mohl odpustit pár lehce sentimentálních "rodinných" záběrů před titulky. Jinak nemám výhrady. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zhruba do 125. minuty je všechno v pořádku a znalec předlohy ocení, jak scenáristé redukují postavy, pozmění jeden důležitý charakter (G.Hackman), přidávají dramatické momenty a vůbec vytvářejí svižnou adaptaci rozsáhlého románu. Pak ale přijde „akční“ finále a závěrečná „konfrontace“, které se natolik odklánějí od knihy a leští Mitchovy pohnutky (hlavně všechno podle práva, byť z toho nebudu mít ani vindru), že jsem byl znechucen- a ačkoli je Firma pořád lepším filmem než třeba Případ Pelikán, na čtyři hvězdičky nepůjdu, protože kvalit Schumacherova Času zabíjet (o Coppolově Vyvolávači deště nemluvě) nedosahuje. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moja snáď najväčšia trilerová klasika 90 rokov spoločne s Utečencom. A asi aj najlepšia Grishamovka, ktoré v tom desaťročí tiež leteli a kvalitatívne boli vysoko nad priemerom. Príbeh je vysoko nepravdepodobný, ale o to pútavejší a napínavejšie scény sa hladajú inde iba velmi ťažko. Cruise neprehráva, ale je samozrejme v tieni Hackmana. Toto som už videl asi 5 krát a do 10 to určite ešte potiahnem. Za zmienku stojí netradičná hudba. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je proste zárukou kvality,ale už ma začína z tou svojou sektou docela štvať a klesá tým u mňa na kredite..Ale späť k filmu.Napriek tomu,že právnické prostredie mi až také blízke nie je,dej ma veľmi zaujal.Vo filme sú podané rôzne skutočnosti odľahčenou formou,aby tomu porozumel aj divák,ktorý nie je z ,,fachu". Mitchell je úžasným hlav.hrdinom,ktorý sa Vám zapáči hneď od začiatku a celý čas mu budete držať palce. Je veľmi bystrý a koná naozaj premyslene. Páčili sa mi aj spojenci, ktorých si vybral, aby sa vyslobodil z firmy, ktorá nebola taká nevinná a úžasná, ako sa na prvý pohľad zdalo. Z firmy sa nedalo len tak odísť, inak by na to niekto doplatil životom. Preto musel Mitchell konať veľmi opatrne.Zaujímavé bolo aj postupné odhaľovanie praktík v oblasti práva resp.advokátov.Thriller upozorňuje (nie len) na mafiánske praktiky 75%. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (13)

  • Veta "They don't run me, and you don't run me (Nedobehnú ma a ty ma nedobehneš)", ktorú povedal Mitch, sa spomína tiež vo filme Thief z roku 1981, kde ju hovorí Frank (James Caan) za podobných okolností. (pravo)
  • Jedným z režisérových pôvodných plánov bolo, aby mal Mitch McDeere milostnú pletku so staršou kolegyňou, ktorú mala hrať Meryl Streep. (pravo)

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama