Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jsem zhlédl jen první díl a hodnotím jej jako průměrně dobrý. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Dokonce ani před jídlem. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát. Není pochyb, že ti venkovští lidé se modlili. Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není faktograficky podložených, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky Magdalény Novotné na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek prvního dílu.Vždyť díky působení babičky na malou Barboru pak velká Božena mohla napsat jedno z nejkrásnějších děl české literatury „Babičku“. ---- Viděl jsem druhý díl, který se mi zpočátku líbil moc. Velmi dobře ve zkratce naznačeno vlastenecké ovzduší první poloviny 19. století, dobré dialogy, sympatický výkon Anny Kameníkové, Ale pak to opět hrubě kazí fiktivní sexuální scény. A opět totální absence duchovna, naznačen je pouze duševní (nikoliv duchovní!) boj u vztahu Božena – Josef – básník Nebeský. Takže, bohužel, tyto zápory srážejí i 2. díl jen na průměr... --- Viděl jsem nakonec i třetí a čtvrtý díl. Herecky,, dramaticky to není špatné. Je tu snaha o vyjádření ovzduší 19. století, ale všechny 4 díly jsou totálně bez Boha, bez jediné modlitby... Nedělám si iluze o českých (nikoliv moravských!) národních vlastencích, u nichž nacionalismus převyšoval víru, ale ono to tam není vůbec, ani u obyčejných lidí. A jako velký nedostatek celého projektu považuji vynechání vlivu zmíněné opravdové babičky Magdalény na začátku a k tomu ještě vynechání scén slavného pohřbu BN na konci seriálu. Zato postelových scén, nikterak fakticky nepodložených, je tu tolik, že má člověk podezření, že jim u toho Wimmerová svítila a pak se převtělila do osoby režisérky... ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Čtyři jsou asi opravdu moc, ale vlastenecké cítění je nutné podpořit i ve filmové minisérii.. :) Toliko na úvod. První dva díly byly opravdu zajímavé, měly švih a energii a to zejména díky skvělé Kameníkové (přestože pořád tvrdím, proč vybrali zrzky na postavu Boženy). I ostatní herci byli zajímaví a musím poznamenat, že v první dvou díle se opravdu podařilo Němcovou zbavit vlasteneckého a obrozeneckého nánosu a mramorové mrtvolnosti. Nicméně celé tempo minisérie se v druhé části s Geislerovou zpomalili, zřejmě to byl účel, ukázat jak Němcové prostě kvůli nemoci docházejí síly, nicméně v porovnání s Kameníkovou Geislerka prostě neobstála. V některých scénách byla velmi předvídatelná, propojovala se mi dokonce s dalšími filmy, ve kterých se objevila, a že jich bylo. Éra Geislerové je už prostě silně vyčerpaná, prostor by se měl dát jiným a Geislerku už chci vidět pouze ve vedlejších a pečlivě vybraných rolích. Na druhou stranu, takhle dobře se Němcovou zfilmovat ještě nepodařilo, a to těch pokusů již také bylo nemálo. Vávra z ní udělal neživou posvátnou bytost, za úvahu však ještě stojí německé zpracování "A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu", které se zaměřilo na poslední dny Boženy. Jinak a podobně dobře. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jahůůů a mám to za sebou! Sám sebe obdivuju za to že sem ani jednou a ani u jednoho dílu neusnul... To sem vůbec nečekal. Co se týče mé spokojenosti, tak téměř vůbec žádná, bohužel. Dost lidí mi říkalo, ať se na to mrknem, že je to super seriál a že na naše pětistovková Božena byla prima člověk. Asi to byla rebelka, to sme se v literárce neučili, že obtáhla půlku Prahy. Taky sme se neučili, že ji její těměř šílenej manžel třískal. Mrzelo mě, že se skoro celej seriál točil okolo toho, že nemaj prachy atd... Napětí žádný. Mihlo se tam celkem dost jmen, který mi něco říkali. No, já sem moc rád, že to mám za sebou a až tahle režisérka natočí remejk F.L.Věka, tak se určitě mrknu :o). Gaislerka mi lezla na nervy a ta její předchůdkyně taky nic moc... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama