Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Renč zúročil své dlouholeté zkušenosti z natáčení reklam a zejména videoklipů. Po technické stránce dobře zvládnutý film, kde hudební rovina založená na osvědčených melodiích a textech opravdu funguje a jednoznačně přebíjí plochý a nedůvěryhodný příběh. Jako zobrazení určité epochy (srpnová okupace ) Rebelové neobstojí, ale jako ryze oddechová záležitost je to mimo jiné i díky pohledné Norisové přijatelná záležitost. Celkový dojem 45 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rebelové svojim dobovým zasadením a tým pádom aj celkovou atmosférou mi pripomenuli viac muzikály Jacquesa Demyho, ako napríklad v našich kinách v tom čase konkurenčného Moulin Rouge, alebo aj československé muzikály, na ktorých popularitu naväzuje, alebo sa snaží naviazať. Ja ich priaznivcom nie som, Rebelov som ale bez problémov prežil a aj si ich celkom užil. Ale nepocítil som v nich ľahkosť, ktorá by im slušela viac, ako násilne a tendenčne narúbovaná politika. Ten rok 68 si fakt nemusíme pripomínať každým dobovým filmom, respektíve prostredníctvom filmu, ktorý má v popise žánrového zaradenia predovšetkým baviť. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Muzikály nemám rád, pretože prerušujú normálny film pesničkami a spevom. Tento film má dobré jediné tie pesničky. Veľmi sa to chce podobať Pomáde, ale zlyhalo to na hereckej fasáde, pretože mimo toho, že Stanková "hrá" šialenú hysterku, nikto z nich na maturantov nevyzerá. Jedine na takých indočeských, čo desaťkrát prepadli. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 35miliónovTržby Celosvetovo $626,051║ Prekvapivo až moc vydarený muzikál! V prvom rade čo poteší u tohto filmu, že sú tu moc chytľavé pesničky, potom aj výborne zachytená atmosféra konca 60.rokov, a k tomu sa tu nájdu aj vydarené komické scénky. Jeden z najlepších Českých filmov, ku ktorému sa vždy rád vrátim. /videl v kine: 75%/ ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Ač občas rebel jsem a v šatníku by se nějaké to starší smog tričko REBEL našlo, Rebelové Filipa Renče mě nijak zvlášť neoslovili. Ano, je to retro, je to stylizované, jsou tam barvičky i písničky, je to muzikál - ale nedokážu se při sledování bavit. Asi je mi to celé cizí, i Zuzka Norisová. Skládat písně jí nebudu, snad mi odpustí. 40% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Filip Renč se nejvíce inspiroval klipem z archivu Československé televize Dáme si do bytu, kterou zpívají Josef Bek a Irena Kačírková. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Ve scéně kdy učitelka vyzývá Terezu (Zuzana Norisová) do třídy, je vidět nápis IV. B (4.B). Holky ale chodily do třídy IV. C (4.C). (skinny9)
  • Původní název filmu byl „Twist 68“, avšak v roce 1997 byly na trh uvedeny mobilní předplacené karty s těměř totožným názvem Twist. Filip Renč tedy vymyslel nový název Rebelové, kde ho zaujalo slovo „love“ na konci. (Muffino)

Reklama

Reklama