Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středoškolský profesor Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) byl před patnácti měsíci napaden vlastním studentem a takřka ubodán k smrti. Útok však přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní však nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco se ředitel staví negativně k možnosti rozhodit pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně bojuje s nejvzpurnějšími studenty... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jo české školy jsou sice občas taky docela drsné, ale na ty americké rozhodně nemají. Ani já nebyl nikdy svatoušek, dvojky z chování a podmínečné vyloučení nesmělo na učňáku chybět, ale asi bych si nikdy nedovolil na učitele vytáhnout nůž – v USA jsou ale jiní kabrňáci a tak tu máme další film z drsného prostředí jejich škol v ghettu. Originalitou to zrovna nesmrdí, ale scénář byl obstojný a S. L. Jackson skvělý jako vždy. Atmosféra místy hodně solidní a hlavně to mělo pořádnou „koule“. Na nudu tu prostě nebyl čas. 65% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Skvělé a vděčné téma temnějších odstínů (nemyšleno rasově) komplikuje délka, zašmodrchanost a pár do očí bijících nepravděpodobností, které do příběhu zavítaly z béčkovějších končin a jsou vyloženě na efekt. Sam (už se mi sem zase pletl Mace) je výtečný, zajímavá je také stylizace a kamera. Byl bych opravdu moc rád, kdyby se tenhle film demonstrativně promítl všem mým oblíbeným kantorům, kteří tvrdí, že třída knihomolů je nevzdělaná a zpustlá banda, která se nedá zvládnout. "Viděl jste Lovce jelenů, pane Gé?" 3,5* ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Učitelské řemeslo může být velmi náročné a deprimující. Obzvlášť pokud učíte dospívající mládež, vzešlou ze společenských vrstev, kde dokazování mužnosti je každodenní nutností a prestiží. Narušování výuky může každý řešit svým vlastním způsobem. Oficiálním kázeňským přestupkem, přehlížením, rezignací, domluvou, příkladem. Nebo za použití drsnějších metod ve stylu oko za oko, zub za zub. Nadšený středoškolský učitel Trevor Garfield (zajímavý Samuel L. Jackson) se nemíní vzdát své profese, kterou považuje za své poslání. Obhajuje svůj prostor profesní, životní i partnerský nápaditě, osobitě a drsně. Učitelka Ellen Henry (Kelly Rowan) přináší romantickou zápletku. Student Cesar Sanchez (Clifton Collins Jr.) představuje největší překážku. Snaží se zachovat své vnímání života, nic jiného nikdy ani nepoznal. Učitel Dave Childress (John Heard) je typem zvrácenosti systému, který nic systémově neřeší, ale pouze zneužívá a využívá. Studentka Rita Martinez (Karina Arroyave) je symbolem víry a naděje, která je okolím srážena ve své snaze, ale s pomocí odolává a vytrvává. Z dalších rolí: ředitel školy Garcia (Tony Plana) a problémoví studenti Benny Chacon (Lobo Sebastian), Stevie Littleton (Jonah Rooney) a Larry Hyland (Jack Kehler). Život může být v určitých kruzích drsný a formuje nás k podobnému chování. Myšlenka filmu je vynikající, leč provedení mě příliš nestrhlo. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak popcornový jako Bostonská střední, ale zase to hrozně tlačí pilu s tim svym prazvláštnim poselstvim (pohrdání rezignací Johna Hearda vs. přistoupení na pokrytecký pozlátko + dexter style). Asi bych víc ocenil, kdyby to zůstalo v mezích reality. Navíc ta proměna hlavního hrdiny úplně podkope první polovinu (tu romanci i dusnou atmosféru). Každopádně některý školy plný těhlech latino zmrdů jsou asi fakt pekelný. Tam si fakt nevybereš... (65%) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Silný smutný a dramatický príbeh o tom, ako systém sa nedokáže vysporiadať s agresivitou mládežníckych gangov a skupín a jedincov v štátnych školách. Aj napriek záveru filmu. S.L. Jacksona som videl hrať už aj lepšie, úloha učiteľa mu veľmi nesedela, hold Sidney Poitier to nebol :). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v New Yorku a kalifornskom Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Název filmu je odvozen od čísla paragrafu 187, který v USA označuje zabití v sebeobraně. (don corleone)

Reklama

Reklama