Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (220)

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Já bych se zdejší kritikou příliš nesouhlasila. Skvělá variace na chamtivost společnosti ve velice veselém /socialistickém/ balení. Hezká ukázka toho, jak to tady třeba kdysi fungovalo. Navíc pan Filipovský mi připomněl de Funese a došlo mi, že přesně takový charakter má spousta jeho francouzských komedií. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jo, pravda, dobrá komedie v době svého vzniku časem vyčichne. Je to jako s parfémem. Trvalá a opakovaně aplikovaná vůně jednoho dne zevšední. Škoda, televizní stanice (zvláště ty komerční) nám pravděpodobně chtějí české komedie tak znechutit opakovanou reprízou, že pak budou mít více prostoru na ty své americké "rádoby" komedie a jiné slátaniny. A navíc: kdo tu dobu nezažil (rozuměj socialismus), nepochopí a nezasměje se. Hold, jiná doba, jiný mrav. ()

Reklama

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Jakožto volné pokračování skvělé komedie o sousedských naschválech mě film zklamal. Chybí mi humor prvního dílu, herecký koncert, k němuž výraznou měrou přispíval Kopecký (zde nahrazený Sovákem - také výborný herec, ale není to ono...) a přijde mi, že snímek je spíše než komedií smutnou sondou o normalizační maloměšťácké vypočitavosti a hrabivosti. Na myšlence jak okrást lidi s příjmením Novák neshledávám nic vtipného a spíše mě mrzí, že na konci na frak nedostal syn René, který se Svazem Nováků přišel. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Česká premiéra: 1. prosince 1980. Natočeno: Československo 1980. Scénář: Petr Schulhoff. Kamera: Jiří Macák. Hudba: Milan Dvořák. CITÁT - Ti mají takovou kliku, že kdyby si koupili trpaslíka, tak jim do rána vyroste a ještě jim umyje auto!.......... CHYBA VE FILMU - Když na začátku filmu poslouchá Naďa Kovalová, za dveřmi Novákových, jak závidějí Bartáčkům barevnou Sonku, tak na výtahových dveřích je číslice 4. Ale v prvním díle se stěhovali do 10 patra. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

O malinko slabší než první díl ale i přesto jsem se dobře bavil,opět nechybí šťouchanice mezi Novákovci a Bartáčkovci,Novákovi zařizují sjezd všech Nováků a Bartáčkovi chtějí oškubat svou tetu z Ameriky.Humorné scény už nemají takové bavičské grády jako v jedničce ale herecké obsazení bylo výtečné takže dobrá oddechovka. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu je chyba v umístění bytů obou rodin. V prvním díle bydlí na rovné chodbě a dveře mají vedle sebe vodorovně, kdežto tady sice bydlí vedle sebe, ale dveře mají do pravého úhlu. (cariada)
  • Poprvé kdy Evženu Novákovi (Jiří Sovák) přijde dopis na registraci do klubu občanů jménem Novák. čte adresu : Otta Novák, Novákovice okres Nová Paka. Okres Nová Paka však zanikl již v roce 1960. (Busmart)
  • Luděk Sobota (Renek) mal povedať svoj text do telefónneho slúchadla. Režisér mu presne nadiktoval, ako to má urobiť. Vziať telefón pravou rukou, preložiť si ho do ľavej, dať ho k ľavému uchu, povedať repliku a pozrieť sa za odchádzajúcou Ivou Janžurovou (Alena Bartáčková). Lenže Janžurová tam nebola, jej záber sa točil deň pred tým, pretože mala skúšku v divadle. A Luďka to rozhodilo, hovoril čosi do prázdna, plietol si ruky, uši, slová, zmätkoval a režisér Petr Schulhoff ho ešte oslovoval Ludečku, čo neznášal. Pokazil to takto asi päťkrát, načo vybuchol "do prdele, snad ještě umím telefonovat". Režisér zareagoval tak, že rozohnal celý štáb a Luďka Sobotu vyhodil von pred ateliér do dažďa, kde ho nechal stať 5 minút. Potom ho vtiahol dnu a on zopakoval repliku bezchybne na prvýkrát. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama