Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Schulhoffovi tyhle komedie, kde se dve rodiny buzerujou, sli a tahle patri mezi ty nejlepsi. Herecky obsazeni je perfektni, ochcavky, ktery rodinky zkousej, sou vtipny a neopakujou se a celkove je film hezky vtipnej. Skoda, ze v polovine filmu, kdy se presunou do panelaku, se prestanou na chvily provokovat a nic moc se nedeje, proto jen 4*. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Myslím,že o tomhle filmu si udělá každý svůj obrázek. Ten můj je asi takový,že dřív jsem se u toho i dost nasmála,a to především,když si dělali sousedé naschvály.Teď už mi přijde film dost neoriginální a ve druhé polovině,film spadá do strašné, "nápadité" slátaniny a už to není co bývalo. Iva Janžurová mě ale dostane ať chci či ne. :-) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Televízna klasika, ktorá sa vymyká z rámca bláznivých sci-fi komédií, pretože ťaží z "bežného života obyčajných ľudí". Je to samozrejme v úvodzovkách, pretože nastolené situácie sú scenáristicky komediálne ošetrené a v živote by ste podobné bláznovstvá asi iba ťažko zažili. To nie je kritika, pretože komédia má za cieľ diváka rozosmiať a je jedno, akými prostriedkami. Schulhoffovi sa to podarilo. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s názory, že téma sousedské závisti je dnes již překonané, naopak! Pro mne je film doslova přesycen skvělými hláškami a pamětihodnými hereckými výkony. Některé nešvary hlavních postav jsem bohužel objevil i ve vlastní rodině :o) Obzvláště manželé Bartáčkovi jsou mimořádně vtipná dvojka. Film mi jen nepatrně kazí možná zbytečná vsuvka románku mladého Nováka s mladou Bartáčkovic. Jinak pro mne kultovka a řadím ji o chlup výš než třebas "Marečka" nebo "Jáchyma". ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Podobných komedií se v sedmdesátých letech vyrojilo jako hub po dešti. Mírně nahořklá satira a kritika poměrů, ovšem bez hledání konkrétních příčin, naivní děj, humor příliš násilný. Takřka všechny spoléhaly na osvědčené herecké kapacity, které opravdu v mnoha případech myšlenkově chudá díla povznesli. Petr Shulhoff byl rutinérem tohoto ražení, patlat se v záporných českých vlastnostech a jemně kritizovat (samozřejmě klouzal pouze po povrchu) mu šlo. Já bych možná ocenil menší frekvenci v televizi, jinak nic proti ničemu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)
  • Dům, do kterého se přestěhovali Bartáčkovi a Novákovi, stojí v Praze Motoli v ulici Hennerova 227/7. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Ve scéně, kdy Bartáčková (Iva Janžurová) přestřihne prádelní šnůry s prádlem, jsou vidět nejprve jen dvě, ale v dalším záběru se už nacházejí tři – třetí přímo před jejím bytem. (sator)

Reklama

Reklama