Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (339)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu dosti dobře zpracovaný novopohanský fantasy film. Obdivuji hlavně výtvarnou stránku - ta nemá chybu. Je to velká série působivých postmoderních obrazů...Jinak, co se děje týče, mám raději Letopisy Narnie; tomuto dávám silné čtyři hvězdičky, hlavně za to výtvarno a za (relativně ranou) dobu vzniku. Obsahovým nedostatkem pro mne je přesycenost filmu kreaturami, člověk - či jinak řečeno lidská přirozenost- se mezi nimi tak nějak úplně ztrácí... ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 3/10 Hudba 7/10 Výprava 6/10/// +mladičký Tom Cruise a krásná Mia Sara, překrásní jednorožci, dobrá hudba, na svou dobu vydařené masky -temné, depresivní, zážitek fakt hrozný a dneska už to i nudí/// Vzpomínám si, v dětství jsem to musel aspoň jednou vidět, některé scény se mi totiž zdáli povědomé. Ale divím se, že to na mě nezanechalo následky, už si ani nepamatuji jestli se mi to tehdy líbilo. Dnes však jsem měl problém ustát těch devadesát minut. Scénář je hrozný, skřehotavý elfové mi šli na nervy, depresivní bezradnost hlavního hrdiny mě skličovala. Tohle už fakt nikdy víc a svým dětem tohle rozhodně nepustím./// Celkem 50%/// ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

"Black as midnight, black as pitch, blacker than the foulest witch." Na papire to vypada dobre - Ridley Scott directing, Tom Cruise, hudba jerryho Goldsmithe, jednorozci, ale pres velmi dobre vizualni zpracovani predevsim lesnich fantasy lokalit to nejak nezabira. Mozna protoze je to az prilis pohadkove infantilni a cilene publikum je cca 3 - 11 let. Jednoznacne nejlepsi element cele Legendy je dokonale over-the-top hlaskujici lord of darkness. "I require the solace of the shadows and the dark of the night. Sunshine is my destroyer. " 6/10 ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

... Nechápem také nízke hodnotenie na CSFD a už vôbec nie na IMDB. Jeden z najlepších fantastických rozprávok aké som kedy videl za masky by som filmu dal aj Oscara boj medzi dobrom a zlom ešte nikdy nebol tak temný. Dokonalá práca Ridleyho Scotta v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom film vyzdvihuje úžasný soundtrack a vynikajúce interiéry ,exteriéri bez ktorých by to nemalo tú správnu atmosféru. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Iba diváci v Európe si mohli film užiť s hudbou Jerryho Goldsmitha. V iných krajinách bol jeho soundtrack nahradený hudbou kapely Tangerine Dream. (Macejko)
  • Tim Curry byl kompletně natřený červenou barvou a měl speciální postroj pro své metrové rohy. Odměnou za každodenních šest hodin v maskérně mu vždy byla hodinová koupel při odstraňování make-upu. (Hans.)
  • Herečce Mie Saře bylo na začátku natáčení pouhých 15 let. Uběhly ještě tři roky, než byla Legenda kompletně dokončena. (becki_tu)

Reklama

Reklama