Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Za mě je tohle asi nejslabší Cimrmanova hra, se kterou jsem se prozatím setkal, ale z mého hodnocení je jasné, že to stejně nic nemění. Sice mi tam místy chyběl Svěrák a ve hře se vlastně nic nedělo, seminář byl skvělý (tentokrát výjimečně na stejné úrovni jako hra) ale také jeden z těch slabších, ale dost mu přidalo to závěrečné maňáskové divadlo. Hra byla možná trochu delší, než je nutno, ale i přes její statičnost to funguje a rychle to šlape k závěru, hlášky jsou ale jak jinak opět perfetkní a skvěle fungují. Smil Flek z Nohavic a vězeň Veverka z Bitýšky, vězeň z Bitýšky, vězeň tomu chvíli kralovali, ale pak přišel souboj a nezapomenutelná výměna mečů, to byl krásný vrchol hry. Pro mě prostě opět další příjemné pokoukání a zasmání se nad inteligentním humorem. A taky další důkaz toho, že když je nějaká hra těchto hochů slabší, nemusím vůbec nic řešit a obávat se, protože bude skvostně zpracovaná a funkční, Jako Blaník, 90%. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Blaník je vlastně taková skvělá satira. Vtip samozřejmě nemusíme hledat, ten na nás vyoukne sám. Tak chytré a prosté vysvětlení, proč nám Blaničtí nikdy nepřijeli na pomoc, je ovšem naprosto unikátní. Takže, ať už jde o úryvek z loutkového divadla, nebo kritizujícího husitu v podání Smoljaka, naprosto skvělé divadelní představení. A kdo se do hry obouvá jak do kecek, dostane do hlavy pět pecek. ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ale tomu nerozumíš. To je vozová hradba.“ Nemohu si pomoct, ale Blaník je jedna z nejslabších her DJC. A nemyslím si, že je to kvůli tomu, že se jedná o hru převážně politickou. Samotná hra je hrozně statická, jednotlivé obrazy se opakují a vlastně se nic neděje, ani děj se nikam neposouvá a nikam neústí. Kadence vtipů není taková, na jakou jsem u Cimrmanů zvyklý. Přišlo mi, že snad půl hry se Vondruška neustále ptá: ,,A páni rytíři, mohu se zeptat…“, což je nuda. I obsazení není nejlepší. Vondruška i Kašpar, kteří mají snad nejvíce textu, jsou slabí a svoje role prostě nezvládají sehrát s takovým přehledem, jako Weigel a Smoljak. I úvodní seminář je méně vtipný a loutkové divadlo jakbysmet. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Další s řady výborných a geniálních her Divadla Járy Cimrmana. Zde asi převládají semináře nad samotnou hrou, ale ani ta není nijak špatná. A už konečně vím, proč blaniční rytíři nikdy nepřijeli českému národu na pomoc. Mají totiž přijet pouze tehdy, až bude českému národu nejhůře. Jelikož však nikdy není tak zle, že už by nemohlo být hůře, tak se to nikdy stát nemůže :D :D. Jo, jeden by se z toho opravdu "zvencnul" :) 9/10 ()

anniesek 

všechny recenze uživatele

Jako několikaletá cimrmanoložka můžu dle mého nejlepšího vědomí a svědomí prohlásit hru Blaník za nejpovedenější (dle mého názoru). Na DVD mám v roli vězně Veverky Ladislava Smoljaka a když jsem byla asi před 5 lety v divadle Veverku hrál Svěrák. Oba dva do toho dávají něco ze sebe, každý něco jiného a oba dva jsou vynikající! Všechny hry (snad až na velmi slabou Afriku) jsou geniálním úkazem brilantního inteligentního humoru a na žádnou z nich nemohu použít nic jiného než superlativy. Pánové autoři (ať jste dosud mezi námi nebo již v českém nebi), smekám před Vaší inteligencí, všeobecným rozhledem, uměním pobavit, uměním hrát, předávat lidem radost a nenápadně šířit vědomosti o historii nejen naší země. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama