Reklama

Reklama

Luca

Trailer 3

Snímek studií Disney a Pixar Luca, odehrávající se v malebném městečku italské riviéry, vypráví o dospívajícím chlapci, který zažívá nezapomenutelné letní prázdniny plné zmrzliny, těstovin a vyjížděk na mopedu. Prosluněná dobrodružství prožívá Luca se svým novým nejlepším kamarádem, avšak jejich veselí ohrožuje přísně střežené tajemství, neboť oba jsou ve skutečnosti vodní příšeráci z podmořského světa. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (231)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Divák je zvyklý od Pixaru dostávat hluboké, dospělácky laděné animáky, v nichž si fantazie neklade meze, a proto se bude Luca zdát jako film od jiného studia, jelikož jde o skromný a plošší kousek, jemuž však nechybí svěžest, ale ani špetka akce a humoru. Ústřední dvojice "příšeráků" by vlastně mohla být tvořena i "nefantaskní" dvojicí mladých kluků, kteří poznávají nový a jim doposud neznámý svět, přičemž se mezi nimi vyvíjí přátelské pouto. Divák se na hodinu a půl ponoří do (nad)vodního světa s výrazným, ale nijak násilným italským koloritem, a vydává se na cestu (sebe)poznání. Mladé publikum pobaví úsměvné trampoty hlavních hrdinů a jistojistě i postava zákeřného Macchiavelliho, zatímco dospělé osloví paralely s dnešní společností, v níž to menšiny nemají (stále) jednoduché. Slabší čtyři hvězdičky! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Lyrické okouzlení z bezstarostného rošťačení dvou mořských příšerek na suché zemi (kde se okamžitě mění v obyčejné kluky), jejichž vytouženým grálem se stává skútr Vespa, s příchodem do pobřežního městečka (a přípravou na "těstovinový" triatlon) vyprchalo ve standardní italské rodinné grotesce, aby v neinvenčním závěru (závodu) už jen povinně vychrlilo morality o toleranci a přátelství a potrestalo samolibého (netolerantního) výrostka. I ty výtvarné nápady z úvodu se nějak postupně vytratily (špičková úroveň animace samozřejmě zůstala). Ve výsledku tedy jen lepší 3 * za to chabé finále. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Santa mozzarella!" ______ Legendární animované studio Pixar s hopsající lampičkou uvnitř se díky svým nejnovějším celovečerním počinům zcela zaslouženě etablovalo na absolutní špičku mainstreamový animovaný produkce. To je samozřejmě podmíněno i tím, že Pixar vždy tvořil multigenerační snímky - tedy příběhy, které láskyplně chytnou za srdce prakticky všechny věkový kategorie - starý, mladý, děti, dospělé prožívající krizi středního věku - doslova každýho. Jenže tentokrát je jeho nejnovější celovečerní dílko 'Luca' zaměřeno spíš na dětskou sortu publika - což je rozhodnutí, které bude vonit málokomu.... Laicky řečeno, humor je až moc slapstick. Premisa příběhu je velmi jednoduchá, a nikterak komplexní - zato v samotném jádru organicky konzistentní z hlediska narace, a minimálně o dva levely mimořádnějc poutavá svým příběhovým archem, který aspiruje a kráčí v žánrových šlépějích klasický letní coming of age feel good dramedie, která je zároveň jedinečná díky tomu, s jakou lehkostí operuje s prezencí lidského života a rozmanité italské kultury z atypický perspektivy dvou mořských příšerek. 'Luca' zároveň velmi umně využívá principu genius loci - nebo-li ducha místa - nejen v rámci malebného městečka a zejména pak půvabu italské riviéry.... Co mě ovšem znenadání nakonec přimělo dát pětikvalt je famózní závěrečná katarze, po který nezůstane nejedno oko suchý jak panenská blána - opět mi totiž hlava nebere, jak dokážou tvůrci od Pixaru vždy tak efektivně zadrnkat na emoční strunku, a v závěrečným klimaxu perfektně nakulminovat a využít všechny příběhový peripetie a intenzivně tak atakovat divákovo bezbranný srdíčko.... Ve výsledku je sice animák'Luca' jeden z těch kvalitativně slabších příspěvků pixarovského repertoáru - respektive taková ta klasická animovaná alegorie o síle přátelství, platonický lásce, úskalích minority v zajetí majority, a v závěru tvůrci provokativně zahrají i na kuriózní tóninu předsudků a xenofobie - ale svoje věrný fanoušky si určitě najde. Jednou z mála vad na kráse je tak trochu triviálně koncipovaná animace, s níž nemusí kdekdo sympatizovat. Potitulková scénka ženiální. Jen tak dál lampičko.... // VERDIKT: nemůžu si pomoct, ale uděluju 8,5 vesmírných ančoviček z 10 // 🐳 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som plánoval dať plný počet. Pretože aj napriek starým známym ingredienciám to funguje, má to množstvo vizuálnych a úsmevných momentov a je tam priestor pre emócie aj pre nenásilný humor. Finále filmu je ale už také rozprávkové a príliš detské, čo ma ako dospelého trošku vyviedlo z miery. Ale je to feel good movie. Celý čas som si rozprával ako mi chýba to detstvo, kedy bol každý deň dobrodružstvom. A ten film mi to pripomenul. Veľmi nenásilne. Plus mám rád oceán a mám slabosť pre prímorské mestečká. Anderton veľmi umne prirovnal túto Pixarovskú vetvu k Dinosaurovi a Onward. Len by som zo subjektívneho hľadiska skôr povedal, že Onward je o trošku horší a Dinosaurus o trošku lepší ( ale to asi preto lebo mám rád aj Dinosaury). Čo je pre mňa ale prekvapivé je, že sa mi to páčilo aj o kúsoček viac ako tohtoročná Duša. Toto to aspoň nehralo na veľké myšlienky. A ja zase tie návraty do detstva a detských časov naozaj môžem. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Málo ktorý animák ma dokáže dnes zaujať, no tento ma bavil. Vo vode ryba a na súši chlapec ? Aquamanovský príbeh dokáže ponúknuť slušne momenty, zaujímavé ale aj napínavé, či vtipné situácie, je to krátke, ma to pekne dovolenkové prostredie a postavy, ktoré nenudia. Taktiež záver či hudba, dokážu navodiť, dobrý pocit. 80% - 4* ()

Galerie (39)

Zajímavosti (18)

  • Režisér snímku Enrico Casarosa se na Twitteru svěřil, že věta: „Piacere, Girolamo Trombetta,“ kterou ve filmu několikrát pronese Alberto, je žertovný pozdrav, který používají děti na některých místech v Itálii. „Piacere“ znamená „těší mě“, zatímco „Girolamo Trombetta“ může mít více významů. Pokud bychom tuto větu přeložili zcela doslovně, znamenala by: „Těší mě, jsem Jeroným Trumpetka.“ (Ištván87)
  • Před sjezdem z kopce na vlastnoručně sestavené Vespě se Alberto dívá na černobílou fotografii, kterou má nalepenou na zpětném zrcátku. Na fotografii je vyobrazen italský herec Marcello Mastroianni. (PenelopaW)
  • Ve filmu se objeví i fiktivní postava Elena Rivera z filmu Coco (2017), která sedí na kamenném přístavišti, když Luca s Albertem přichází poprvé na ostrov. (PAULOO)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Prequel Kingsmanů se odkládá

Prequel Kingsmanů se odkládá

28.08.2020

Studio Disney se rozhodlo odložit premiéru svého nadcházejícího snímku Kingsman: První mise. Z původně plánovaného 18. září tak snímek nyní dorazí až 26. února příštího roku. Studio také stanovilo… (více)

Reklama

Reklama