Reklama

Reklama

Nová šichta

Trailer 1

Obsahy(1)

25 let strávil Tomáš Hisem pod zemí jako horník na Ostravsku. Trh práce se ale prudce mění, doly zavírají, havíři se rekvalifikují. Tomáš si navzdory nevěřícím pohledům svých kamarádů volí specializaci, která má k jeho původní profesi opravdu na hony daleko. Hodlá vyměnit šachtu za digitální prostor a stát se programátorem. Intimní a zároveň lehce humorný časosběrný portrét režiséra Jindřicha Andrše sleduje komorní, ale epickou odyseu obyčejného člověka. Svým nevtíravým humanismem evokuje díla klasiků britského sociálního realismu, její řízný ostravský akcent si však s ničím nespletete. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (57)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo viac, ale ani hlavný protagonista (s rodinou), ani režisér to nedokázal ponúknuť. Kamera sa dostáva do života bývalého baníka až neprirodzene blízko na dokumentárny film a tak hrdina musí hrať. Už úvodné scény z poslednej šichty ma nechali na pochybách, či tá čelovka nebude rotačný guľomet a vo vhodnej chvíli nespustí paľbu ako v poriadnej počítačovej hre. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poutavý a zábavný dokument o ostravském horníkovi, který se po uzavření šichty dá na dráhu IT programátora. Díky sympatickému hrdinovi se jedná o jeden z nejzábavnějších dokumentů, který jsem za poslední dobu a který funguje jako plnokrevný film díky tomu, že se nejedná o žádné mluvící hlavy ale sledování jedné neobvyklé životní změny úplně normálního Havíře. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Je to sympatické, celý ten počin aj hlavný hrdina a jeho snaženie, ale na celovečernú stopáž a 3-ročný časozber mi tam toho prišlo zúfalo málo. Či už je to problém výberu alebo réžie počas celého trvania projektu, vo výsledku je ten film zdĺhavý, opakujúci sa a bez nejakých výraznejších presahov či zaujímavých informácií.  Biednu sociálnu realitu zo sídliska na periférií poznám dobre aj sám, takže ma zaujíma čo som sa z neho dozvedel... - Že z 1300 baníkov, čo prišli o prácu po zavretí dolu Paskov, sa štyria prihlásili na rekvalifikačný programátorský kurz - a z troch sa aj stali programátori. Dosť málo na hodinu a pol života.... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* Využil jsem příležitost I-vysílání České televize k zhlédnutí tohoto časosběrného dokumentu, který tu i jinde v médiích docela chválí. Já se k pochvalám nakonec nepřidám, protože mi nepřišel nějak obzvlášť výjimečný. Hlavní hrdina má sice občas dobrou vyřídilku, ale koukat se hodinu a půl jak se potýká s pracovními i osobními problémy mě tolik nenaplňovalo. Je tam pár zajímavých momentů, ale jinak jsem nedokázal s Tomášem soucítit, jak asi autoři plánovali. Každý si tam určitě najde to své a věřím, že si to ostatní užívali víc než já. Musím však být subjektivní jako vždy a tak dostane ode mě jen slabší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

"Mě se kdesi někdo ptal, proč nemáme rádi Spartu. Já řikám, ty vole ja nevim, to je geneticky dané, vole. – Mně to nedokázal vysvětlit ani můj tata. – První, co sem od taty slyšel, bylo, že Sparta, to sou kurvy, vole, pražské, ty vole.. :D A už se to veze celý život. Děcka, co ode mě první slyšely... pražský kurvy, že jo. :D" .... "Co chceš programovat, vagon s uhlem?"... "Tohle není Božkov..." – Smála jsem se, někdy mi bylo úzko, ztotožňovala jsem se, vzpomínala na někdejší hrdé, lokálně-patriotistické pořvávání na fotbale (jiný klub) a všechny ty fotbalové emoce, na garážové party s opileckým "Banik pyčo"... žila jsem to. S Tomem bych si aj teho Božkova dala, byť od střední školy ho (nechápu proč...🤔) fakt nemůžu cítit. Skvělá věc. Doufám v časosběrné pokračování! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • „Film Nová šichta je nejen pozitivní a povzbuzující pro každého z nás, ale je i metaforou dnešní doby. Tomáš Hisem je pro nás vzorem, že touto zkouškou lze úspěšně projít. Jindřichu Andršovi se totiž podařilo postihnout téma, které v době natáčení ještě nebylo aktuální a je mnohem obecnější. A věřím, že stejně jako Tomáš Hisem svou výzvu úspěšně zvládl, adaptuje se na současnou situaci i celá společnost a úspěšně ji projde,“ uvedl ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka. (SONY_)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Ostrave. (dyfur)
  • Snímek Nová šichta byl vybrán na prestižní Mezinárodní filmový festival DOK v Lipsku. (SONY_)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

10.05.2021

Dnešním dnem začíná po celém Česku festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Poprvé ve své historii proběhne celý online. Festival potrvá až do 6. června a diváci a divačky se… (více)

Reklama

Reklama