Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (454)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Periferní postřehy: Důkladná, promyšlená a efektní stavba scén, skutečně filmová kamera, pracující bez zábran se stíny a s protisvětlem, s obtížnými perspektivami... Fascinuje mě, jak si vyhráli s různými druhy triků a s výtvarným pojetím, skutečně opečovaný film. Samozřejmě, za tímhle filmem stojí souhra skvělé knižní předlohy, dobrého scénáře a citlivé a odvážné kamery, a nic z toho není přímo Troškova práce. NA triky a výtvarné pojetí měli sehrané týmy odborníků. Zajímavé a smutné je všímat si, v jakých všech rovinách i nuancích se pak už Troška lacině vykrádá, namátkou třeba ve Z pekla štěstí nebo v Princezně ze mlejna (např. všechny ty scény s čarodějkou v jejím doupěti, včetně konkrétních záběrů a propriet, projev Blanarovičové etc. - jen už zmizela temnota a realističnost, a zbyl z toho remakeový nakašírovaný kýč, který pracuje se zjednodušením, ať už šetřili na obsahu, způsobu snímání či kulisách), a jak zpop-kulturněl, zmelodramatičtěl a zhloupnul tam, kde v kořenech míval evidentně alespoň rozhled, vkus a ambice. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mne je to to nejlepší co kdy Zdeněk Troška vytvořil. Nádhernou filmovou pohádku s krásným příběhem, dokonalým obsazením (dvojice Růžičková-Blanarovičová neměla chybu) a celé tomu přidalo tu pomyslnou třešničku v podobě okolí hradu Bouzov na Olomoucku, kde se pohádka natáčela. To z ní udělalo jedinečnou podívanou, bez triků a všech těch dnešních vizuálních efektů, které alespoň pro mne pohádkám na kráse jedině ubírá. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o Zdeňka Trošku stává se pomalu tradicí, že se tady nikdy se zdejší většinou neshodnu. Nemyslím si, že to bylo Troškovu vrcholné dílo především z technických důvodů. Nepochopil jsem co měly znamenat ty záběry proti ostrému světlu nejen že to není příjemné pro oči, ale ještě není skoro nic vidět. Pokud jde o samotnou pohádku spíš než celek se mě líbí její jednotlivé části, hlavně uvěznění Míši Kuklové a její vysvobozování bylo skvělý i když si teda nejsem jist jestli úplně nejvhodnější pro nejmenší děti. Dobrýmu koukání na pohádku tady dost pomáhal i výběr extériérů, který má Zdeněk Troška tradičně velmi kvalitní. Míša Kuklová se mě dost líbila a když se jí v pohádce dostávalo příkoří dost mě sralo, na druhou zlý tandem Růžičková - Blanarovičová byl fakt dobrej, jejich postavy ve mě probouzely ty správné ušlechtilé myšlenky směrem k princezně. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nie som fanaticky zarytý anti-troškovec. Síce nepovažujem jeho režisérsku tvobu za skvôst českej filmárčiny, ale ani tvrdohlavo nehejtujem jeho filmy. Takže moje hodnotenie a komentár nie sú ovplyvnené predskudkami voči režisérovi Zděnkovi Troškovi, ktorý túto adaptáciu literárnej predlohy Jana Drdu, natočil v roku 1987. Rozprávka s dlhým názvom "O priceznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi" mi moc nesadla. Herecké obsadenie, filmové triky, scenár a ani samotný námet ma ničím neoslovil, nepobavil, nezaujal. Celé sa mi to vidí také akési jalové, ukričané, nedotiahnuté. Skrátka nepodarené. Nemôžem tomu dať viac ako dve hviezdičky. ** ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Já tu pohádku nemám ráda. A moc nevím proč. Ale Troškovy věci se mi obecně nelíbí (jako člověk je nejspíš fajn, milý svéráz). Dodnes jsem nepochopila, čím to chytlo davy - Potměšil je mi nesympatický, Kuklová je jakási umělá, a ten příběh? Až tak originální není. Ale obecně se mi asi nelíbí to zpracování - ani film, ani pohádka, hybrid, kde mi chybí něco, co chytne - za srdce? ()

Galerie (17)

Zajímavosti (42)

  • Helena Růžičková (čarodejnica z Čiernych lesov) zaspomínala, že líčenie a maskovanie jej a Yvetty Blanarovičovéj (Černava, dcéra čarodejnice) trvalo každý natáčací deň dve hodiny a keď ju na konci dňa odlíčili, vôbec si nemohla siahnuť na tvár, lebo ju mala celú opuchnutú. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama