Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu je zasazen do chudého hornického městečka na jihovýchodě USA, Estherslope. Mladý Dick je samotář a horlivý pacifista - ovšem jen do okamžiku, kdy se jeho ruce dotknou střelné zbraně. Radikálně mu to změní život. Založí tajný chlapecký klub, nazvaný Dandies, jehož heslem je mír se zbraní v ruce. Navzdory přísnému pravidlu Dandies - zbraň zbožně uctívat, ale nikdy ji nepoužít, se mladíci dostanou do situace, kdy nemají jiné východisko... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (121)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Na tento snímek jsem šla do kina s obavami, neboť reakce na něj byly velmi rozporuplné, což může značit kontroverznost filmu a pak se nabízí dvě možnosti - buď se film líbí moc a nebo vůbec. Mně naštěstí potkala první varianta. Koncepčně (jak po formální, tak i po obsahové stránce) zapadá nový Vinterbergův film spíše do Trierovi "americké trilogie" (Dogville, Manderlay). Vůbec na celém počinu je velice znatelný rukopis Triera-scénáristy (film bych vlastně označila víc za Trierův, než Vinterbergův), což je pro mě osobně velký klad, protože tohoto Dána vážně hodně můžu. Tajný spolek Dandies, který založí outsider Dick (v podání vynikajícího Jamieho Bella, který je znám především z "Billyho Eliotta") mi tak trochu připomínal "Společnost mrtvých básníků" (další příjemný klad snímku). Rovněž potěší hudba - především Zombies a "Glory glory aleluja" v závěrečné scéně, která možná může připadat někomu kýčovitá či příliš "trierovská", ale mně sa to páčilo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Von Trier a Vintenberg sa pohrávajú s westernovými konvenciami a prinášajú moderný western s klasickou záverečnou prestrelkou na námestí a šušľajúceho Billa Pulmana ako typického amerického šerifa v zapadákove, o ktorom nikto nikdy nechyroval. Dáni reflektujú americkú posadnutosť vlastníctvom zbraní a akosi pod prúdom deja a emócií mám dojem, že nie tak úplne chápu celkový problém a tamojšiu mentalitu. Každopádne ide o originálny počin, ktorý stojí za pozretie, ale je asi skôr určený pre milovníkov Dogmy a porušovaniu jej pravidiel, ako aj pre fanúšikov oboch tvorcov. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

HELE, JSEM TAKY PACIFISTA, NIKDY BYCH NIKOHO NEZASTŘELIL.. Britský talent Jamie Bell, Vinterbergova minimalistická režie, iluze umoulaného průmyslového městečka, výtečná hudební stránka - upřímně ale hodně rozporuplný a nesnadno hodnotitelný film!! Holt Rodinná oslava se už asi nikdy odehrávat nebude. Slibně rozehrané, ale právě Trierův scénář leccos sráží o stupínek níž. Co vím jistě, že si na Dear Wendy zítra ani nevzpomenu!! A myslím, že nebudu sám.. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

I když to nakonec natočil Thomas Vinterberg, Lars von Trier je tam hodně cítit, scénář hold udělá své, vůbec kvalitní scénář. Kritika to tedy prý není, já se přidávám k názoru, že to další z kritik rozhodně je a velice povedená. Nošení zbraně dokáže změnit i pacifistu... v případě pacifistek mohou dokonce dorůst prsa. Pacifista se pak musí smířit "pouze" s podstatně vyšším sebevědomím. Ale vážně, příběh si až do finále plyne svým pomalejším tempem, je jednoduchý a jasně říká to co říci chce. Nenudí, naopak je občas oživen povedenou animací, nebo černým humorem. Podstatně akčnější finále je pak velice povedené, občas pravděpodobně úmyslně vtipné a přehnané (odstřelovač). I tady je několik chytrých animací (průstřelů a následně i těl), které akci ještě dodají. Nevím jestli je úmysl i absence krve? Těžko říct, možné to je. Potěší i dobré výkony většinou mladých herců a hudba... taktéž, dá se říci Trierovski vybraná. 75% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já tohle jako kritiku amerického systému nevnímám. Je to zkrátka film o outsiderech, kteří "vyrostou" díky zbraním, což sebou kromě pozitiv na začátku nese hlavně negativa na konci. Tento příběh se mohl odehrávat stejně tak ve Finsku nebo v jiném státě, kde je snadný přístup k zbraním. Takže je to spíše takové pojednání o nebezpečnosti zbraní, dovedené na hranici absurdity. Každopádně já se tím pronudil, protože kromě slibného úvodu a slušného, ač předvídatelného, závěru, tu nebylo nic, co by mě zaujalo. 30% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Skupina Dandies používá pro "zabíjení" krycí název "milování". A píseň, která hraje před a během střílení se jmenuje "Time of the Season" a její text pokračuje "It's the time of the season for loving", tedy pro zabíjení. (czKarlos)
  • Lars von Trier napsal scénář k filmu s úmyslem, že snímek bude i režírovat, ale nakonec o to požádal svého přítele Thomase Vinterberga. (xerno)
  • V původním scénaři Larse von Triera bylo všem hlavním hrdinům přes 20 let. Režisér Thomas Vinterberg se rozhodl udělat z nich místo toho mladíky. Scénárista Trier později řekl, že to byl velmi dobrý nápad. (ČSFD)

Reklama

Reklama