Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby, vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se proto dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, závod o první místo se ovšem změnil v závod o holý život. Vrbata stojí na trati jako jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nelidském mraze a neproniknutelné vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (371)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samotný osudový závod je paradoxně natočen dost fádně (byť se podle všeho věrně drží skutečnosti) a Hádkův Hanč je fádní úplně stejně. Hra na struny nostalgie, atmosféry, emocí a politické situace ale funguje výborně. Což je pro mě příjemné překvapení, protože jsem čekal, že to dopadne buď obráceně, nebo vůbec nijak. Kaiser OK. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale pokaždé, když našinec natočí něco, co má parametry velkofilmu, čiší z toho na mě nepříjemný nádech televize. V tomto případě se jedná o scény v interiérech. Ať už je to v chalupě, hospodě nebo na zasedání lyžařského spolku, je tu cítit papundekl. A to tu žádný není. Svůj díl na tom má i neohrabaně ztvárněné napětí mezi Čechy a Němci. Nicméně scenérie jsou nasnímané nádherně, chumelenice je tísnivá a Hodanovi se podařilo ve mě vzbudit doufání, že to Hanč nakonec ustojí, ačkoliv opak byl daný. A to je podle mě to, co dělá sportovní (a nejen sportovní) film dobrým. Co se herců týče, tak se asi nedá mluvit o nějakých nezapomenutelných výkonech, ale všichni přítomní odvedli poctivou práci a i to se počítá. Hodan ve svěm celovečerním debutu obstál a kdyby se pustil do dalších příběhů českých spúortovců, neměl bych nic proti. Třeba hokejová parta kolem Modrého a Konopáska si o filmové zpracování vyloženě říká. 70% ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak to opravdu bylo, se nedozvíme. 1)  Scenárista a režisér 41letý Tomáš Hodan se ve své celovečerní prvotině na rozdíl od svého předchůdce Čeňka Duby zaměřil na postavu Emericha Ratha. Jeho životní peripetie lemují tragický osud Hanče a Vrbaty a pokračují do budoucnosti, což dává příběhu nadčasový rámec._____ 2)  Na druhé straně je zde na můj vkus příliš upozadněna role Vrbaty, kterého prakticky nepoznáme a jen bereme na vědomí, že to byl věrný Hančův kamarád. Ve skutečnosti spolu sloužili během tříleté vojenské služby v Sarajevu._____ 3)  Český Němec Emerich Rath byl vskutku všestranným sportovcem. Fotbalista, hokejista, dálkový chodec, běžec, běžec na lyžích, maratónec (na dvou olympiádách), horolezec, boxer, kajakář. Snad jsem na nic nezapomněl. Ve všech uvedených sportech dosahoval vynikajících výsledků._____ 4)  Jak to přesně bylo, není zcela jasné. Film představuje domněnky, byť velmi pravděpodobné. Snaží se i o postižení širších souvislostí národnostních třenic a osobního života (pouze v případě Hanče). Stejně však zůstávají nepokrytá místa. Hančův portrét mi přijde neúplný a poněkud heroizující. Z filmu není jasná povaha a důvody jeho přátelství s Vrbatou. Ten sám stejně jako ostatní postavy kromě Ratha a Hanče zůstávají jen velmi lehce načrtnuté a slouží spíše jen jako stafáž._____ 5)  Přehledněji než film sám podává vývoj událostí i s jejich pozadím Jan H. Vitvar._____ 6) Zaujali mě: navzdory věku mladě vyhlížející 39letý Kryštof Hádek (Hanč), 34letý Marek Adamczyk (mladý Rath), 66letý Oldřich Kaiser (starý Rath), 28letý Vladimír Pokorný (Vrbata) ve svém filmovém debutu a 31letý Jan Nedbal (Feistauer)._____ 7)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení, tj. 2021._____ 8)  Dal bych rád více hvězdiček, ale snímek nebyl ani příliš napínavý, ani příliš objevný a hlavně se mě emočně nedotkl. Takže normální slušný film. A takovým dávám tři hvězdičky._____ 9)  Výstižný koment: verbal***. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poslední závod mě strašně štve, protože to je film, kde je toho hodně dobře, a podařilo se natočit dramatický film z Krkonoš, kde se běžkuje, který nevypadá vůbec směšně, což jsem nevěřil, že jde (teda krom scény, kde Judith zjišťuje, že její manžel minulý den umrzl, tak, že potká před boudou tlupu lidí, kteří táhnou jeho nezakrytou mrtvolu, a přestože si jí všimnou, jí bez zájmu minou. To jsem se trochu zasmál. Ale práce s jedinou ženskou postavou je ukázkově česky špatná obecně) Ale z sledovaných událostí se prostě nepovedlo seskládat "příběh". Je to film o tom, že se Češi a Němci nemají rádi, pak se zhorší počasí a někdo umrzne, a pak umrzne ještě někdo, kdo ve filmu prakticky nebyl, a mezi tím se přepíná do padesátých let, kde se něco děje postavě, která někdy byla ve stejné scéně jako hrdina... Je to škoda, protože míň by asi bylo fakt víc. 50 % ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla film takhle bezcílně bloumat - a to navíc film, kde v jedné scéně doslova natahují nápis CÍL. Poslednímu závodu nikdo neodpáře tvůrčí péči a zapálení pro věc, ale až moc tu jde poznat, že nikdo vlastně netuší, jaký/čí příběh se snaží vyprávět. Hančův? Rathův? Krkonoš? Nenávistného sváru místních Němců a Čechů? Nebo že by to snad všechno byla promyšlená metafora pro ztracení se ve sněhové vánici bez kabátu? Kdo ví. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Premiéru na televizní stanici ČT1 sledovalo 849 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)
  • „Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ prohlásil producent filmu Ondřej Beránek. (Duoscop)
  • První klapka padla 21. února 2021 ve Františkově v Krkonoších. Film se natáčel 32 dní. Filmaři se během dvou měsíců od konce února do konce dubna vydali na autentická místa na hřebenech Krkonoš, na Labskou boudu, Medvědí boudy, Brádlerovy boudy, na Jizerku, do Hostinného, do Lázní Toušeň, Škvorce, Lukova u Loun a Prahy. (SONY_)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama