Reklama

Reklama

Vynálezy Leonarda da Vinciho

(TV film)
  • Francie Da Vinci's Inventions (více)

Obsahy(1)

Po stopách vynálezů, které mají prapůvod v geniálních návrzích Leonarda da Vinciho... Dopravní prostředky a vynálezy, jejichž potenciál tušil geniální Leonardo da Vinici: padák, vrtulník, kluzák nebo kolo, tank, skafandr, otočný most nebo humanoidní robot. Da Vinci jako inženýr ve službách milánského vévody Lodovica Sforzy uvažoval o rychlých lodích, které by mohly napadat nepřátelská plavidla. Zajímal se o fenomén létaní. V malířových představách bylo létání příznačně spojené s možností spatřit to, co běžně nevidíme, tedy krajinu z ptačí perspektivy. Francouzský dokument dává slovo současným odborníkům, aby na jeho vynálezy nahlédli z dnešní perspektivy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní projekt je vizuálně působivý a informačně přínosný. Oba díly jsou vhodné do výuky dějepisu jako zajímavost. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Mám rada dokumenty a najmä také, v ktorých sa dozviem niečo nové. Leonardo da Vinci prekvapuje aj po viac ako 500 rokoch. Nebolo veľa ľudí, ktorý by mali natoľko všestranný talent! Zaujímavé bolo, že tvorcovia nevyjadrujú len obdiv k nápadom da Vinciho, ale hľadajú aj chyby v nákresoch a zdôvodňujú funkčnosť - nefunkčnosť jeho vynálezov. Dokument ma podnietil k tomu, aby som si o Leonardovi začala zisťovať aj ďalšie fakty. Zaujalo ma napríklad písmo v jeho Kódexoch... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hlavně je, jak se v hlavě jednoho muže mohly zrodit myšlenky na vynálezy, které předběhly svou dobu o několik set let. Na to dokument tak úplně neodpoví, ale i tak je to zajímavé. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama