Reklama

Reklama

Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí. Komedie s prvky magického realismu servíruje univerzální otázky lidského života s nadsázkou a humorem. Scénář filmu Jana Svěráka vznikl na motivy oblíbených povídek Zdeňka Svěráka. (Bioscop)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (295)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Svěrák starší má vzhledem ke svému pokročilému věku právo na to být mimo, ale Svěrák mladší se z pozice oscarového režiséra sesunul do kategorie zoufalců až příliš rychle. Betlémské světlo je zmatlané z několika povídek, které překvapivě nejsou vůbec zajímavé a nebýt oblíbených herců, tak se i pouhá hodina a půl změní v čiré peklo. Druhá hvězda je spíše ze soucitu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože se Zdeňkem Svěrákem v mnoha ohledech tak úplně nesouzním, jeho humoru rozumím dokonale a převelice si ho užívám. Ve filmech podle jeho scénářů se divák nesetkává s nařvaným troškařením, zato dostává humor, nad nímž se může zasmát i zamyslet a který je vždy doprovázen obrovskou dávkou člověčiny, což by mě jako celoživotního cynika mělo spíše odradit, ale opak je pravdou. Faktem je, že se u mě Betlémské světlo nezařadilo k tomu nejlepšímu, co jsem zatím od firmy Svěrák & Svěrák viděl, a proto jsem se omezil jen na tři pěticípé. Nápad jako takový podle mě nebyl vůbec špatný, ale provedení mi tak úplně nesedlo. Střídající se skupinky postav z jednotlivých povídek pro mě neustále tříštily děj, takže jsem se do něj nemohl nikdy naplno ponořit, a po celou dobu jsem si až příliš jasně uvědomoval, že jen sleduji pohyblivé obrázky, místo toho, abych se tak nějak stal jeho součástí. No, vždyť chápete, jak to myslím. I přes tyto připomínky si ale myslím, že jde o snímek, který patří do českého nadprůměru (a do páně Svěrákova průměru), s nímž jsem dostal nejen porci kvalitního humoru ale i takovou (pro Zdeňka Svěráka typickou) milou pohodu. / "Jsme rádi, že začínáte den s ranním Radiožurnálem." Zdeněk Svěrák je asi jediným scénáristou, který mě dokáže rozesmát i product placementem. / Poučení: Jsi skaut a posílají tě pro betlémské světlo? Ujisti se, že sis na cestu zabalil zápalky nebo zapalovač. ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Veškeré ohlasy, které jsem četl ohledně Betlémského světla od Jana Svěráka, mě nakonec do kina nedonutily. Teď toho trošičku lituji, protože mě se to prostě líbilo. Není to úplně komedie, jako spíše taková sonda, respektive náhled do duše stárnoucího spisovatele a to celé zabalené v poetickém kabátku a krásně odvedenou filmařinou (zejména kamera byla v některých scénách perfektní). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák scenárista si tentokrát naběhl a pospojovat tři úplně rozdílné povídky svého otce do smysluplného tvaru nedokázal. Sice začíná nadějně, ale bohužel úvodní scéna z filmu značně vybočuje, a navázat se na ni moc nedaří. Jan Svěrák režisér a kvalitní herecké osazenstvo ale film udrží nad vodou, takže jsem se nezačal vyloženě nudit. Druhá silná scéna je až těsně před závěrečnými titulky. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Něco podobného, ale mnohem šikovněji a zábavněji napsal a zrežíroval Woody Allen už před čtvrtstoletím s názvem Pozor na Harryho! Když si vzpomenu na historky, kolikrát syn vracel otci Lahve, divím se, že se tentokrát spokojil s tak slabým materiálem. Mrzení je o to větší, že má jít zřejmě o Svěrákův umělecký "kšaft". ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Film obsahuje krátkou mezititulkovou scénu. (OJan)
  • Bistro 8 je reálné, nachází se v ulici Veverkova 8 v Praze 7 (pod Letnou). Naproti však lékárna není a nebyla. Jak ostatně napovídá nezvyklý tvar firmy nad touto filmovou apotékou. Ve skutečnosti tam sídlí knihkupectví a nakladatelství pod anglickým názvem „PageFive“. (MichalStxt)
  • Film se natáčel i v Horních Počernicích, kde jeho tvůrci našli prázdný dům, který si mohli zařídit podle svých představ, včetně vymalování, vybourání otvorů a dír ve zdech pro umístění kamer. (raininface)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno