Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyšetřování vraždy Jany Bortlíkové nabírá ze zdánlivě slepých uliček spád. Nejenom Dvojčata, ale také docent Stehlík pomalu, ale jistě každý svou cestou a na základě svých poznatků pokračují směrem k odhalení pachatele. Fousová už ví, kdo to je, i když si jeho odkrytí představovala jinak. Je jí jasné, že nejenom ona je doslova každou minutu životně ohrožená, ale i v extrémně vypjaté situaci, ve které se ocitla, se snad poprvé za celou kariéru snaží zachovat klid a racionalitu. Stehlík, Dvojčata i Šera se nakonec sejdou každý po své trase na jednom místě, i když to shledání nebude nijak příjemné. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strach jsem mít měl...Trochu jsem čekal nějaký výjeb  s divákem, čiže niečo také ako mindfuck, ale  žádného jsem se nedočkal a Strach jen dopověděl již vyřešený případ. Moc štastné mi to takto nepřišlo a když se navíc projevilo jelito v hlavní roli  jakože českého sériového vraha, tak po mě skočily novácké stíny a nebylo možné jim uniknout,  Taclík mi najednou naskočil  jako "kriminalista" od Anděla, Vetchý zdejdarovatěl na speciální způsob a Hádkovi k "dokonalosti" chyběla jen Dáma...   Laťku jakž takž udržel jen Trojan, ale ani tomu scénář nenabídl nic, co by stálo za řeč.  Kdyby aspoň ta Ramba zmasakrovala toho krutopřísného debila v hlavní záporné roli...no ach jo.  Konec za dvě a druhou řadu už vynechám... ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Spoilery⚪Posledný diel priniesol jediné pozitívum - Ramba so zalepenými ústami už nemohla revať a vykrikovať drzé priblblé kecy. Inak, minulý diel bol samá vata, tento diel bol zase ako z rýchliku, skratkovitý, z ničoho nič všetci simultánne odhalili páchateľa, ale úplne idiotskými postupmi, z ktorých niektoré boli naozaj na chytanie sa za čelo - v krčme uvidí policajt podozrivého, ktorý vyzerá rovnako ako skica páchateľa, ale nerozbehne sa za ním a nezadrží ho, len na neho dlho čumí, potom si trošku pobehne, ale keď ho vidí odchádzať v aute, nezapíše si dobre čitateľnú špz, prefíkaný sériový vrah, ktorý roky uniká je taký idiot, že keď ho hľadajú policajti, spije sa pod obraz, nemá doma ani jednu strelnú zbraň a naproti policajtom s pištoľou sa rozbehne so sekáčikom, nikomu nenapadne lokalizovať telefón zmiznutej Ramby, či aspoň miesto posledného výskytu signálu, polovicu dielu tvorí hľadanie vesty, ktorú si vraj páchateľ odkúpil, pričom by určite bolo jednoduchšie použiť bloček z lekárne, ktorý bol nájdený v budne, následne do lekárne ísť a podľa dátumu na bločku prezrieť, aké lieky komu boli v ten deň vydané, min. na predpis. ,,Drobnosti" ako to, že v jednej scéne má Ramba odlepené ústa a v druhej už zalepené páskou, aj keď je to stále rovnaká scéna, prečo je v pivnici nezakryté okno, cez ktoré by bolo počuť krik žien či prečo Trojan najprv prehľadá batoh nezvestnej, ale príhodne nie celý, aby mohol lieky na predpis nájsť až neskôr, to radšej opomenúť.⚪Diel doplňujú podivné slow motion zábery, napr. ako sa chce Ramba napiť vody a druhá zajatá jej nohami podáva fľašu, to je vyslovená komediálna vložka, a nie, že Taclík.⚪Úplne sa stráca napätie a dynamika, hľadaný vrah je hneď zneškodnený, Trojan sa pozbiera zo zeme a nič mu nie je, čiže do daného domu ani nemusel chodiť, vrchol je scenáristické rozhodnutie mať vlastného diváka za idiota a v závere ešte celý prípad prerozprávať a vysvetliť v dialógu Trojan-Vetchý, ktorý už záhadou tiež vôbec nekričí a pôsobí ako baránok.⚪Čerešničkou je odhalenie identity prvej zavraždenej 5 minút pred koncom - u vraha sa príhodne nájde jej pas, ale iba jej, iných zavraždených nie, iba tej, ktorú je potrebné stotožniť. Tak, to už sú také lacné postupy, že aj v narácii žánru je to hanba.⚪Čo som osobne nepochopila vôbec, bolo napr. to, akú rolu v celku zohrával napr. minister Fous a načo tam táto postava vôbec bola, akú dynamiku a výsledok mal mať vzťah Trojan-Ramba, prečo Trojan nezostal na oddelení vrážd, aj keď si to jeho zosnulý otec želal a bol by to aspoň aký-taký symbol, že sa Trojan ako postava niekam posunul, pretože bez toho nevidno skoro žiadny jeho charakterový vývin.⚪Celkový dojem nie je rozpačitý, divák je skôr sklamaný. Ploché, ukričané postavy, vrah s prvoplánovým motívom, vraj génius, ale správajúci sa ako blbec, prehliadanie očividných dôkazov ,,na neskôr," to všetko pôsobí v scenári veľmi amatérsky, aj keď herci sa snažia. Výsledok slabota, žiadna sláva a žiadna kultovka.⚪ ()

Reklama

quido_zidle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl by se měl jmenovat "To snad né!". To se Mareš s Malindou úplně pomátli?? Jak může někdo, kdo napíše skvost typu 1. oddělení napsat takovou sračku? A jestli to měla být parodie, tak se brutálně nepovedla! Tady pár z mnoha dalších případů "to snad ne": Opravář na kávovary přijede do 10 ti minut po objednávce opravy??? , v posilovně je při návštěvě docenta "náhodou" zrovna host, kterému Ramba 4 dny zpátky vařila kafe???, vrah přijde co hospody pro cigarety zrovna když tam s jeho fotkou obchází vyšetřovatelé??? Vyšetřovatel uvidí v hospodě podezřelého(podobného s identikitem), který začne utíkat, oni jej pronásledují jen vlažně(aniž by volali "Policie, stůj!") a když ujíždí v modrém SUV(které hledají!!) přímo před nimi, tak si nezapamatují ani SPZ, ani toto vozidlo nenechají zastavit hlídkou a jejich jediná reakce je "Hele lékárna..."??? Docent si nechá udělat výpis z hovorů, ale poslední lokaci mobilu Ramby už ne??? Docent před domem vraha zaškobrtne a náhodou sáhne na nalepenou žvýkačku, kterou tam nechala Ramba (a hned mu dojde kdo ji tam nechal...)??? Docent před domem vraha zavolá jen Šerovi, když ten to nebere, tak nikomu jinému už nevolá a jde s lžící na boty zachraňovat Rambu??? Tvl. na čem to tvůrci jeli???? To celé je urážka práce policajtů, sorry p. Mareši. Jediné pozitivní na tomto díle byla lepící páska na ústech Ramby - byla celou dobu zticha - bomba!! ()

kaapaa 

všechny recenze uživatele

A já si myslím, že to bylo skvělé. Jako parodie. Taková naše Bláznivá střela. Viz Na ZOU WAK. Vetchý přeskakující plot - vedle otevřená branka, otevřený i vrata k vjezdu do garáže. Idiot hlavní záporák. Scéna z hospody a "úprku" za možným pachatelem - kua SPZ jsem viděl i na obrazovce zcela ostře. Fousové opravdu v dnešní době nelze zaměřit vypnutý telefon????? A tak dále. PS už druhý díl komentoval můj kamarád, šéf policie jednoho okresního města, že takhle opravdu ne, takhle pátrání opravdu nevypadá, za břicho se u toho popadal. Já zase u posledního dílu, proto si myslím, že to byl spíše odkaz na Franka Drabina než cokoliv jiného! ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Strach se zapomněl pomodlit a filmový bůžek mu do závěrečné části jeho minisérie nadělil samá žánrová klišé a nepřekvapivé postupy. To, co jsem tak trochu na konci druhé epizody věštil, se ve třetí epizodě naplnilo. Po odhalení identity maniaka na konci druhé epizody to postupně ubralo na zajímavosti. Marek Holý se spíše většinu své herecké kariéry schovává za dabingovým mikrofonem, ovšem jeho sériový vrah byl ztvárněn nadmíru hrozivě. Jen ta životnost padoucha byla při finálním střetu s policií omezena na pouhou vteřinu. Na většině nezajímavého a klišé protkaného třetího dějství nese svoji vinu scénář. Josef Mareš a Jan Malinda prostě neumějí dostatečně kreativně sepsat thrillerovou fikci po svém a významně opisují od zahraniční konkurence. Většina scén, které následovaly před dopadením pachatele, je k vidění u konkurenčních počinů. Ta jejich tvůrčí svébytnost, která se značně odlišuje od českých utrejch výplodů Odznak Prasečina nebo Policie Mrdava, jim vydržela první dvě epizody. Pátrání po nepolapitelném vrahovi mělo svoji originální metodiku a stále to budilo diváckou zvědavost, jak to celé bude dál. Pak došlo v sérii na finále a většina těch nadprůměrných atributů podivuhodně zmizela. Tvůrci se vůbec nepokusili o nějaký zvrat, něco, co by děj vyšperkovalo. Řada nedomyšlených slabin pak trochu třetí epizodu posunula do roviny parodického vyznění. A Filip Renč v roli sama sebe na pár vteřin vyšetřování odlehčil. Vrah není v podstatě nikterak sofistikovaný na to, aby policii deset let unikal, přesto se tak dělo. Policejní vyšetřovatelé se mnohdy zachovali ryze amatérsky. V utajené polstrované cele také nedošlo na žádné velké násilí. Maniak sice přišel své dvě vězněné oběti rozčtvrtit sekáčkem, vedle čerstvě odchycené policejní kapitánky také na řetězu uvěznil mladou dívku, jenže Strach dostal strach, že by mu za krvavé scény byla v kostele podána farářem pomočená hostie, tak musel šílený maniak zůstat jen v rovině výhrůžek. Kouzlo docenta Stehlíka Ivana Trojana už také příliš nezafungovalo. Na sebeobranu si vzal obouvací lžíci. Přece jen se urodilo něco málo napětí, Ondřej Brzobohatý si dal záležet svým hudebním doprovodem ve stěžejních chvílích napětí, režijně to bylo takové korektnější vzhledem k vysílanému času, aby nedošlo k nepřístojným krvavým excesům. Závěrem můžu prohlásit, že tahle kriminální minisérie stále stojí nad tuzemskou žánrově spřízněnou televizní konkurencí. A má smysl v ní napříště pokračovat, jelikož bylo ohlášeno, že se docent Stehlík a spol. na televizní obrazovky ještě vrátí. 6/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Na jednom z obrázkov podozrivých môžeme vidieť Jirku Mádla s veľkou bradou a okuliarmi. (pds)
  • Když policisté počítají vesty ve skladu filmařů, visí na zdi chodby za producentem plakát z filmu Laputa (2015) s tváří Terezy Ramba, která v seriálu hraje kapitánku Moniku Fousovou. (PenelopaW)
  • Herec Otmar Brancuzský se odvysílání seriálu již nedožil, zemřel o čtvrt roku dříve – v říjnu 2022. (fallrock)

Reklama

Reklama