Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, koho napadlo parazitovat na věhlasných Případech 1. oddělení?! V podstatě lepší průměr českých kriminálek, ale působí na mě až rušivým dojmem, že je to provázáno se starými známými - Plíšek a Kozák. Oba jsou zcela jiní než jejich starší já. Ale vrcholem je aktuální superstar českého show-byznysu Ondřej Sokol, kdy na něj pořád všichni nadávají, ale on o dobrou práci nemá nouzi. Ale aspoň jednu věc musím pochválit, Michal Novotný jako Ivan Jonák, který by mohl mít nějaký příslib, zatím charisma a grácie s jakým si to dává, jsou obdivuhodné. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféra je o dost ponurejší,než v původních Případech, a všechno působí tak nějak víc beznadějně. Výborné vyobrazení dobových gangsterů (Jonák!). Úplně odvázaný nejsem z obsazení mladíšch verzí kriminalistů (Mikluš a Beneš mají do svých starších podob hodně daleko, a Finger vypadá tak max o 10 let mladší, než Polívka v Případech). Závěr působí dost zmateně, takže to bude asi pokračovat příště? Nebo to zůstane jakože nevyřešený? Technicky bezchybné, dobové reálie a atmosféra jedna z nejlepších, co tu byli kdy ukázány. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak první díl nového krimi seriálu z koprodukce ČT si mě dokázal slušně omotat kolem prstu! Rozhodně jsem nečekal podívanou prosáklou skrz naskrz pesimismem a marnou snahu kriminalistů ( i ten tmavší filtr na vše hází negativní auru). Na druhou stranu 90. léta takový byla, takže za to palec nahoru. K těm samotným protagonistům si budu muset vybudovat nějaký pevnější vztah, což doufám nastane již brzo. Ale potenciál tady vězí obrovský! (na vyobrazení tématu orlických vražd se dost těším). 7,5/10 ()

jefff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to jiné než Případy 1. oddělení a asi to tak má být. Na straně druhé si z "Případů" převzali opravdovost, policejní dřinu a autentičnost. Bál jsem se, že v přemíře devadesátkové stylovosti se utopí příběh, ale případ má hlavní pozornost a vizuál jen dokresluje atmosféru. Tak to má být a tak to většinou ve "stylově" orientovaných seriálech nebo filmech u nás nefunguje. Sokola úplně rád jako herce nemám, ale tady nemá prostor pro strhávání pozornosti a jeh civilní projev funguje. Líbí se mi správnější šéf Vasil Fridrich. Paráda. Konečně zase peckový seriál. ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono to padlo i jinde. Ten kdo o té době nic neví, těžko se bude orientovat ve všech těch jménech. Naštěstí jsem přítelkyni pustil před nedávnem Sametové vrahy a tak když se v ději mihne nějaká postavička, stačilo říct "Víš to byl ten jak v tom filmu.." , Autor asi předpokládá, že všichni vědí o kom je řeč ale to není zdaleka pravda. Ale i tak dávám 4*, to zoufalství a donkichotské boje tehdejší policie jsou velice reálné a taky za Jonáka, ten se fakt povedl. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Byt poručíka se nachází na sídlišti Vlasta v Edenu. Za okny jsou mimochodem vidět novostavby, které v devadesátých letech ještě nestály. Policejní popíjení se odehrává v Café Nona ve 3. patře Nové scény Národního divadla v Praze. Potyčka mezi dvěma partami Číňanů, kam jede policejní výjezd, se natáčela před restaurací Peking na Praze 4 v ulici Milevská 1097/20, jenž má nepřehlédnutelný exteriér a byla otevřená v roce 1993. Vila Antonína Běly se nachází v ulici Nad Parkem 1347 v Praze-Zbraslavi. Vilu Jana Janovského najdeme v ulici Na viničních horách 46 v Praze-Dejvicích. Konference v hotelu Orlík se točila na adrese Vystrkov 179. Zde se koná celostátní setkání kriminalistů. Místem natáčení firmy Auto Plavec se stalo Depo Hostivař v Praze. (formelin)
  • V díle je zmíněno, že v roce 1974 byl Antonín Běla (Richard Němec) hlavním podezřelým v případu přepadané pošty na pražském Těšnově, při kterém byl zastřelen jeden příslušník VB. Tím byl teprve 24letý strážmistr Jiří Velíšek, příbuzný Michala Velíška, střihače TV Nova, jenž byl později rovněž v Praze zastřelen. Tomuto zločinu se věnuje i epizoda Smrt novináře (2014) seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014), který na Devadesátky přímo navazuje. (Šéfik)
  • Mafiána Ivana Jonáka si zahrál Michal Novotný, který v seriálu Kriminálka Anděl (od r. 2008) tak říkajíc na opačné straně barikády hrál jednoho z hlavních vyšetřovatelů. (Brain)

Reklama

Reklama