Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Haló, tu Bravo two zero, pozemná jednotka. Sme v hajzli, prepínam..." K tomuto filmu som už pár krát zablúdil, ale vždy ma odradil podivne a lacno vyzerajúci plagát k filmu, ktorý pripomína skôr nudný akčňák ako pomerne reálne zobrazenú drámu. S. Bean svojím hlasom a vnútorným monológom komentuje celý film - akciu i svoje osobné pocity. K cieľu akcie sa skupina vybratých vojakov nestačí ani priblížiť, keď sa ich misia zmení na boj o holý život. Film môže dosť pripomenúť novinku od P. Berga Na život a na smrť. Film je podaný realisticky a akčné scény sú tiež na slušnej úrovni. Jeden z členov týmu má zmysel pre humor za každých okolností a vtipné poznámky si neodpustí ani po bitke pri vypočúvaní, keď sa na kratučký moment stretne s parťákom na chodbe ("Chodíš, tu nejak často, blbče...!") Filmovej hudby je tu pomenej, skôr si všimnete songy, ktoré v tej dobe leteli ako Clash či P. Collins. Celkovo veľmi vydarená vojnová dráma, obzvlášť po zistení, že sa jedná o tv film!, kde toho s partiou mariňákov zažijete mnoho, vrátane mrazu v púšti. Veru tak. Vojaci podchladený v púšti... Should I stay or should I go? Jednoznačne go to toho! 80%. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Príbeh neslávnej operácie britskej SAS, ktorá skončila ostudným fiaskom. Autori veľmi realisticky zachytili tvrdé podmienky v akých museli príslušníci tejto špeciálnej jednotky fungovať a darí sa pomerne zručne ukázať atmosféru prvej vojny v perzskom zálive. Na podmienky televízneho filmu sa jedná o značne výpravnú záležitosť a Sean Bean v hlavnej úlohe priam exceluje. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jediným, ale bohužel nejvíce viditelným mínusem filmu, je jeho technická, potažmo filmařská stránka. Tenhle film byl určen pro televize (produkce BBC) a proto je zde znatelně cítit malý rozpočet a filmu nesluší ani umírněná a lehce nezáživná režie. Škoda. Téma války v Iráku je totiž více než zajímavé. 70% ()

Pump 

všechny recenze uživatele

V roce 1999 kdy tento film vznikl to pro mě byla akční jízda. Dnes v roce 2014 je to stále dobrý film. Kdysi jsem měl pocit, že si filmaři dali opravdu práci s detaily a dnes vidím, že tomu tak není. Stále je to však dobrý film. Dnes bych dal jen menší hodnocení. Pro mě stále kultovní záležitost a fascinující Sean Bean! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je vidět snaha o realistické podání, jednotlivé charaktery jsou klasické zelené mozky s otravnými žvásty a v první půli i nezastavitelní superhrdinové, kterým se kulky zázračně vyhýbají ačkoli by dávno byli rozstřílení na kaši. Druhá polovina je o něco lepší, ale stejně: celkově to pohřbívá sterilní a nezáživná režie. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Scenárista a autor předlohy vystupující pod pseudonymem Andy McNab je bývalým příslušníkem SAS a národním hrdinou. Vzhledem k faktu, že je na jeho hlavu vypsaná odměna, není na žádných fotografiích vidět jeho obličej. (Sharky95)
  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Veľkej Británii a na severozápade Juhoafrickej republiky. (MikaelSVK)
  • Andy McNab (Sean Bean) ve filmu používá poloautomatickou pušku M16A2 s implantovaným granátometem M203. V britské armádě mohou tyto zbraně užívat pouze příslušníci SAS a SBS. (Othello)

Reklama

Reklama