Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

První polovina je rozjezdová a v mnoha ohledech snaž až nezáživná, ale druhá polovina už člověka nenechala na pochybách o tom, na co se to vlastně kouká. Až s podivem, jak mohl vůbec někdo dovolit založit základnu na tak naprosto nevhodném místě. Jinak film je zajímavý tím, že se v něm v roli sebe sama ukázalo několik vojáků, kteří v té bitvě skutečně byli, což sice divák nepozná, ale svědčí to především o snaze tvůrců. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na to, jak nemám válečné filmy zrovna dvakrát v oblibě, tak The Outpost musím zařadit určitě k tomu lepšímu, s čím jsem měl v tomto žánru se tu čest kdy setkat. V podstatě chci této podívané totiž vytknout snad jen jedinou zásadnější věc, a to časté výkyvy v tempu filmu, způsobené především hromadou vážně nudných a zbytečných dialogů, kdy prostě jen vojáci melou zcela nevěcně o úplných hovnech a nepřesvědčivě u toho non-stop fuckují, čímž si zřejmě tvůrci mysleli, jak díky tomu budou ti kluci v uniformách působit strašně cool, ale opak se stal pravdou. Jinak se musím přiznat, že jsem měl krapet zmatek ve většině vedlejších postav, které se tam střídali jak zboží na páse v obchoďáku s potravinami, a tak si může divák udělat obrázek tak akorát u postav ztvárněných mladým Eastwoodem a výstředním Landry Jonesem, zbytek ale vážně působí jen jako rychlokompars do počtu. Se vším ostatním jsem ale již poměrně spokojen. Zápletka je tedy velmi jednoduchá, zároveň ale i dostatečně účelná na to, aby se kolem ní dala vytvořit slušná válečná akce, což se povedlo, přestože se v ní ale i projevil také hlavní důvod, proč zrovna tomuto žánru neholduji, a to kvůli nepřehledné, chaotické akci, kdy sice chápu, že se tvůrci snaží být co nejautentičtější a válečná vřava prostě taková je, ale já mám rád v tomto ohledu maximální přehlednost, tudíž mě to pak až tolik nebaví, nicméně uznávám, akce je zde dost a má i docela grády, jen mohla být ještě i klidně o něco syrovější, což se týká ale i atmosféry, která též nepůsobí vůbec špatně, spíš naopak, ale její pojmutí mohlo být zkrátka také řekněme odvážnější. Tvůrci se tu jinak docela častokrát pokoušeli i o navození emocí, což mě ovšem minulo, na druhou stranu jsem je tu ale nepovažoval za až tak důležité, stejně tak jako napětí, které též nefungovalo, ale ani to jsem tu nijak zvlášť nevyžadoval. Zkrátka je to ale tak, že kdo má rád válečné filmy, myslím, že bude s touto podívanou vážně dost spokojený, no a zbytek, jako třeba já, nadšením sice nevystříkne, ale těch dvou hodiny u toho strávených litovat bude také snad jen málokdo. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Umístit základnu na takový místo mohl fakt jenom idiot. Ani vlastně pořádně nechápu myšlení amíků, pro jakou blbost tam poslali svoje vojáky…Ale k filmu. Měl jsem dost problém orientovat se v postavách, s helmama na palicích vypadalo 80% vojáků stejně. A vlastně si tak ani k nikomu nemůžete pořádně získat sympatie. Skoro polovina filmu dost chladná, kdy se pořádně nic neděje, po útoku Talibánu na základnu se to ve druhý polovině zvedne - 60%. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama