Reklama

Reklama

Lord Carlton, vedoucí královského cenzorského úřadu, dostane k posouzení několik ožehavých fotografií, na nichž je nahé ženské tělo a plyšový psíček. Snímky nejdříve bez váhání odsoudí a je rozhodnut fotografie zamítnout. Ovšem, ještě si je vezme k „meritornímu“ prozkoumání domů. Tím ovšem spustí sérii neočekávaných událostí… Komedie byla natočena režisérem Jiřím Krejčíkem v roce 1970. Tehdy ale byla kritizována pro svůj výrazně erotický náboj, a tak se v premiéře na televizní obrazovce objevila až 28. 12. 1982. Pojďme se dnes znovu podívat na tuto satirickou komedii a potěšit se skvělým hereckým výkonem Miloše Kopeckého, ale i Marie Drahokoupilové a Juraje Herze. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Ono by to vůbec nebylo špatný, kdyby to netrvalo tak dlouho. Udělat z toho bakalářskou povídku se stopáží kolem 20ti minut klidně bych hvězdy přihodila, ale 90 minut je děs. Kopecký a Herz jsou standardně výborní, ovšem když v průběhu první půl hodiny člověk slyší 60x "Vaše lordstvo" má chuť kopnout do monitoru. Největší přínos vidím v tom, že konečně vím kde vzal Jay Kay z Jamiroquai inspiraci na svou (asi nejslavnější) pokrývku hlavy. Ano, myslím ten giga klóbrc co měla Marie Drahokoupilová na hlavě. Ten byl totiž na celém filmu asi nejvtipnější a sekundovat mu může max. tak espézetka s nechtěně vtipnou zkratkou na Kopeckého Rollsu, se kterým důležitě brázdil ulice Londýna. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze Psíčků lorda Carltona mi po letech od prvního zhlédnutí zůstalo v paměti snad nikde jinde mnou neslyšené či nečtené slůvko meritorně. Na domácí film své doby pak též neotřele choulostivá zápletka kolem erotických fotek s legračními plyšovými psíčky vedle ženských aktů, dialogy s přesahem do satiry na cenzuru, a půvabná Marie Drahokoupilová, pro mě snad nejkrásnější „femme fatale“ československého stříbrného plátna a televizní obrazovky z éry normalizace. Ani není divu, že v tomhle období znovu nastupující cenzury skončila taková satira na řádku let v trezoru. Ze svého kouzla však pro mě určitě toho moc neztratila a to vedle paní Marie i zásluhou výtečně napsaných a sehraných dialogů ve stylu suchého anglického humoru mezi Milošem Kopeckým coby jeho lordstvím a jeho tajemníkem v netypickém obsazení známého režiséra Juraja Herze. Ten mi zde dost evokoval soudobého britského komika Petera Sellerse a to nejen fyzicky, ale i přímo svou komikou s důrazem na hlasové i jazykové hrátky s cizím přízvukem. Potěšily i scény z autentických lokací dobového londýnského centra či atraktivní sekvence s natáčením televizní reportáže. Za sebe tuto černobílou komedii můžu doporučit, byť zápletce ve stylu jednoduché povídky s překvapivou pointou by možná k dokonalosti slušela o něco kratší stopáž s místy svižnějším tempem některých scén (návštěva z Itálie). ,,Pro pár nahotinek se svět přece nezboří..." :-) [85%] ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nesmysly! Žvaním, já přece tak žvaním! To špatně skončí. Měl bych říct pravdu. To by byla katastrofa! Ne, nic! Zapřít, nepřiznat, utajit! Utajit se tuto vpravdě pikantní aférku samozřejmě nepodaří a proto je tenhle anglicky střižený film Jiřího Krejčíka opravdu prvotřídní zábava v precizním hereckém provedení: za všechny stačí připomenout rozkošného Miloše Kopeckého v roli poněkud puritánského lorda, který je nucen meritorně prozkoumat sérii lechtivých fotografií, a Eduarda Kohouta v maličké roličce senilního vědce, jakousi (ne)přiznanou karikaturu Zdeňka Nejedlého. Staré dobré vědomí, že vše je na svém místě. A vždy bude. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento pribeh ma veru vobec neoslovil. Nechápal som načo a hlavne kvoli čomu vychýrený cenzor má nutnosť tie fotky vyťahovať na večierkoch alebo doma, kde sa k nim môže hocikto dostáť. Je pravda, že som si uvedomoval, že Lord Carlton bol s tých fotiek úplne nervózny a nesústredený a preto konal roztržito a aj keď mal za sebou veľa rokov v tejto oblasti, aj tak ho to značne poznamenalo v správaní. Ja Som Kopeckého ešte v takejto pre mna nepríjemnej roli nevidel, ale to bolo kvoli príbehovej stránke a nie, že by svoju rolu nezvládol, ale tu mi sympatický rozhodne nebol. Popravde nebavil som sa, tá obsahová stránka a celé to chovanie postav mi prišlo ako zlý vtip. 17 film v diskusii V.R.K. Slabé 3*. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Lord Carlton, vedoucí cenzury, dostal k posouzení opravdu odvážné materiály...Docela roztomilá inscenace, která si po celou dobu vystačí s motivem pár odvážných fotografií. K vidění je nezvykle hrající Juraj Herz, který vážně evokuje Petera Sellerse a nezvykle umírněný (a v několika momentech i značně vyplašený) Miloš Kopecký, kterého mi bylo nakonci i trochu líto, i když se taková pointa dala tušit. Ale určitě jsem nemohl tušit, že by někdo někdy Kopeckému opakovaně řekl ,,Mladíku´´, jak se v této inscenaci rovněž několikrát stalo při výcházce s baronem na golfu a v lázních. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Juraj Herz nejdříve roli odmítl s tím, že už je režisér a navíc si nepamatuje texty. Krejčík však vymyslel, že Kopeckému na záda lepili taháky pro Herze a ten se musel naučit zcela nepřirozeně chodit, protože se musel točit zády od kamery. Kopecký pak Herze za to neměl dlouho rád. (sator)
  • Ve filmu jsou na svou dobu dost hanbaté scény, tedy spíše fotografie Marie Drahokoupilové. Ta se později od scén distancovala s tím, že to nebyla ona. Jedná se o podobný příběh herečky Vlasty Fialové, která byla nahá ve filmu Divá Bára (1949) – i ta popřela, že by to byla ona. (sator)
  • Film se natáčel na zámku Hrádek u Nechanic. (Ainy)

Reklama

Reklama