Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně si nejsem jistý, kolik zdejších kritiků dalo šanci více než jednomu dílu. Celý ten seriál vlastně vůbec není o teletníku ani politice, ale zas a jenom o lidech. A docela bych řekl, že Bočan to neodflákl a herci taky ne. Bavilo mne to až do konce, nejvíc duo Čepek-Hlaváčová. Závěr možná trochu nudil, ale za mne dobrý seriál. 75% ()

pulula 

všechny recenze uživatele

Až tak černě bych to neviděla. Ano, seriál je poplatný době a odehrává se převážně v JZD nebo na schůzích, ale dá se na něj koukat určitě líp než na Zemana. Hraje v něm spousta skvělých herců (asi povinně) a pro mě je zajímavé vidět, jak svět tehdy ASI fungoval. Tehdy holt frčely kravíny, dnes jsou to nemocnice a ordinace :-) ()

Reklama

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Todle bylo naprosto neuvěřitelné. Seriál o hovnech. Ne zápletkou (i když to asi taky), ale prostě o HOVNECH. V každým díle byl nějaký průser s hovny, v jednom díle např. zamrzla žumpa a hovna se odstřelovala dynamitem. Jindy se kráva nemohla vysrat. Seklo se čerpadlo od jímky s hovnama. A tak dále. Čuměl jsem na to fakt jako vejr a chtělo se mi z toho srát. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice solidní seriál. Jistě, zdejší havloidi ho házejí do odpadu, protože to natočili zlí komunisté a občas se tam dokonce objeví slovo soudruh (jak hrozné; ale nebojte, vaši inteligenci jistě potěší současné seriály). "Druhý dech" vůbec není propagandistický, naopak ukazuje, jaké problémy v zemědělství panovaly, a rovněž většina rodin se zde rozpadá. Vlastně skoro nic zde nefunguje, jak by mělo. Takže kdo píše o "propagandistickém seriálu", má buď v hlavě nasráno, nebo viděl tak pět minut (anebo obojí). K hereckým výkonům - Chýlková na zabití (ale to ona je v každé roli), naopak kladně hodnotím Vašuta (úžasný primitiv), Kratinu (správný chlapák), Zázvorkovou (bodrá vesnická stařena) a dokonce i Bohdalku (kterou nemám rád, ale zde jí to prostě sedlo). A kde jinde uvidíte Petra Čepka v kladné roli? Zasloužené tři hvězdičky. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to dějově kdovíjakej seriál, ono taky co se dá natočit o jednom kravíně, že? Ale herci jsou jako obvykle skvělí, a chvíle, který nejsou spojený s nějakou propagací ryze komunistických věcí typu jestli tady budeme pěstit kukuřici nebo obilí apod se dá. Mám na mysli ty části o lidech, o zlodějce, o násilníkovi, o rozvedeným manželství, o lásce na hnoji dvou obyčejných lidí. Ale pravda je, že po těch dvanácti dílech jsem měl už málem chuť vyrazit kydat hnůj a sázet brambory. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V seriálu se tehdy ve svých necelých třech letech mihne modelka Agáta Hanychová. Její postava je v seriálu stejně jako ve skutečném životě dcerou Veroniky Žilkové. (Olík)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)

Reklama

Reklama