Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

valkil 

všechny recenze uživatele

Motto "kravího" seriálu: Všechno souvisí se vším. Co se nepovede v jednom kraji, po.... se v druhém. Ale že se v něm pojednává o zajímavých tématech - mšice na bobech, siláž v senáži, neschopný inseminátor či plesnivé krmení pro telátka. Hrůznej seriál - a zase v něm hrajou všichni, včetně P. Čepka :-( ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosta bomba. Na www.televize.cz jsem cetl, ze je pro serial velka skoda, ze o nej divaci ztratili vlivem listpadovych udalosti roku 1989 zajem, nebot byl jednim z nejpovedenejsich. To se snad posrali v kine. Behem prvni pulhodiny jsem se chechtal vsem tem hlaskam a dialogum, jejichz soupis je zde v jednom z komentaru uveden. Posleze me to uz prestalo bavit a jen jsem se divil, co vsechno je mozne hrde napsat, natocit a odvysilat chvili pred padem rezimu. Jedina scena se neda vydrzet v klidu. Porad se mluvi o kravach, hnoji, teletniku, pracovnich podminkach. Pokud se v serialu resi neco mimo zemedelstvi, zejmena pokud jde o osobni problemy postav, vse susti papirem, pusobi neverohodne a uz vubec nemluvim o tom, jak je to zahrane. Ansamlu vevodi priserne existencialni Konvalinkova, rovnez muj oblibenec Abrham promlouva pres zuby, nebot vi, ze tuto roli urcite nezaradi mezi sve zivotni. Po druhem dile jsem mel chut serial odlozit, po tretim byl o tom presvedcen, ale nakonec jsem si to pro klid svedomi rozmyslel a pustil si jeste ctvrty. V nem videl, jak v JZD v tricetistupnovych mrazech zamrzla zumpa, proto ji museli rozbit dynamitem. Ne, ze bych bezne vidal, jak se vyhodi do vzduchu kupa hoven, v tomto jsem byl tedy nove obohacen, nicmene opravdu to stacilo. V teto scene je totiz velka symbolika. Nemam nic proti zemedelcum ani kravam, naopak si na produktech agrikultury rad pochutnavam, ale proti tomuto serialu toho mam mnohem vice, nez jsem tady napsal. Tleskam, az me packy boli, soudruzi. ()

Reklama

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

"Víte, dneska se vám žádnej mladej člověk vidlema v hnoji hrabat nebude." "Otevíráme novou výkrmnu pro prasata a s tebou se počítá jako s ředitelem. Ber tu funkci zodpovědně." "Víš, Karle, já nechci, aby se myslelo, že jsi šéfem toho teletníku jen proto, že dělám na zemědělský správě." Tyhle a stovky dalších "hlodů" vás nepochybně pobaví, scénáristova posedlost metamorfózu poživatin (výroky jako "Tak tohle je bachor. Tady se odehrávají všechny ty zázraky.", "Co nevidět zavedeme odklízečků výkalů.", "Tak bude už v tom nočníku něco?" nebo "Líbí se ti?" "Představuju si, jak strká ruku krávě do zadku.") nepochybně také, ale jinak to patří k tomu nejstrašnějšímu z české seriálové tvorby. Samý kulturní dům, tuny soudruhů, nevkusné diskopísně té doby, Josef Abrhám, na němž je vidět, jak trpí, když z existenčních důvodů musí hrát v takové s.ačce, pionýři za každým rohem, žoviální zemědělci, bodře se plácající po zádech, patetické dialogy o splnění plánu, zkrátka hnus. 0% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Seriál, který minul svou dobu o deset let (kdyby to natočil Evžen Sokolovský prakticky v interiéru, mohl by to být větší guilty pleasure), zobrazující, jako jiné socialistické seriály, stěžejní odvětví té doby (inženýři, samoobsluhy atd). Snad zde vznikala Pelantova vášeň k přírodě (Ranč u zelené sedmy), nicméně mi soudruhování a zemědělská terminologie, kam se podíváš, relativně nevadila. I Abrhám mi přišel standardní. Nejhorší byla srandovní kreace Slovenky v podání Veroniky Žilkové, ale hlavně dva zásadní zvraty, které jako vícero věcí vařily z vody - krádež jogurtů v obchodě a smrt jedné ze stěžejních postav při blboučké televizní soutěži. To byla ta nejsilnější k(r)áva!! ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Tuny výkalů,hektolitry chcánek,tuny soudruhů,hektolitry chcánek,tuny krav,tuny pionýrů,tuny hrozných hereckých výkonů,tuny příšerných hlášek+ písnička Dalibora Jandy a to vše v kravíně.To je ve zkratce příběh Druhého dechu,jestli vás zaujal dívejte,jestli ne dívejte se(abyste poznali že Žena za pultem byla jen předehra). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Píseň k seriálu nazpíval Dalibor Janda a jmenuje se "Vchází bez vyzvání". (blackrain)
  • Natáčelo se převážně v Praze, v nedalekých Hořovicích a také ve vesnici Hudlice u Berouna. (ČSFD)

Reklama

Reklama