Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zhruba do poloviny měl Král Šumavy našlápnuto na další Ondříčkovu trefu do černého. Jenže kouzlo po zmíněné polovině začalo vyprchávat a poslední díl tomu dal korunu a ne v tom pozitivním slova smyslu. Vzhledem k tomu, že jsem dopředu znal Hasilův osud a celou dobu sem čekal na určité věci, finální (ne)uzavření je celkem zklamání a nezbývá než doufat, že bude nějaké pokračování. Jinak souhlasím s tím, co tu padlo, že postupem času začne divákům docházet, že je celá tahle série poměrně naivní a v realitě to takhle jednoduše zcela určitě nefungovalo. Nehledě na to, že v podobné krajině by nějaký převaděč snad ani nebyl potřeba. Trochu to tak Hasilovy nemalé zásluhy docela shazuje a to je škoda...60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To, čo bolo natočené v roku 2022, sa mi páčilo. Už s vedomím toho, že to nakoniec bude mať prepotrebné pokračovanie. Ale v roku 2022 by som hodnotil asi inak, pretože dobre rozvinutý seriál odrazu má pootvárané okienka, ale uzavreté nemá nič. Kráľ Šumavy by sa pred nedávnom dožil stovky, ale aj tých 95 prežitých rokov bolo požehnaním, s historickou presnosťou neviem porovnať, ale ak by to bola pravda, tož Hasil bol najväčší nie morderca, ale mrderca v okruhu 200 kilometrov. Kým to nebolo minimálne 20 rokov v klimaktériu, stalo sa to objektom jeho záujmu. Tieto ľúbostné peripetie nie sú úplne k úžitku, ale zase bez nich by ten dej nebol jednoliatym celkom. Najväčšou chybou bol asi scenár písaný jazykom vulgárnych súčasníkov, ale inak ma to príbehovo v prvej sérii oslovilo. Zatiaľ. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím, jak tenhle projekt hodnotit - to, že někoho konečně napadlo natočit příběh Josefa Hasila a opravit dobovou propagandou pokroucenou verzi Kachyňova Krále Šumavy je čin chvályhodný a formálně dopadl na výbornou - skvělá režie, výborný casting, charismatický představitel hlavní role i skvělí představitelé rolí dalších, autentická mizanscéna, problematický je ovšem scénář a celý koncept tohoto projektu - jestli to měla být od začátku jen tato třídílná miniserie a neplánovalo se další pokračování, tak si z nás diváků tvůrci udělali doslova dobrý den... PS: Dnes (4. ledna 2023) jsem poslouchal na Radiožurnálu rozhovor pana Pokorného s Oskarem Hesem, který řekl, že s pokračováním seriálu se počítá, což tedy mění celý náhled na tuto miniserii - je to jen první řada seriálu a jako taková pak dává smysl...díky Bohu! ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Případ Roubal, Guru, Král Šumavy. Všechny minisérie z produkce Voyo, který jsem zatím viděl, mají jedno společné. Dvě třetiny je to slušná podívaná a poslední díl to zabije. Ty poslední díly v dvou předešlých a mnou jmenovaných seriálech se daly celkem ustát, ale poslední část Krále Šumavy byl fakt hodně špatnej. Nevím, co tím chtěl Ondříček říct, ale po posledním střihu jsem měl chvíli pocit, že se mi zaseklo dvd. Ten pocit skončil začátkem titulek a já konečně pochopil, že je konec, i když vlastně bez konce. Prostě domyslete si sami. Nešlo jen o ten samotnej závěr, celý díl mi připadal ušitej horkou jehlou a nedával mi smysl. Hlavní hrdina se snaží vetřít do přízně otce své milé a když se mu to konečně povede a ten svolí ke svatbě, tak Hasil všechno riskuje a jde převést pár hodin před snatkem lidi přes hranice v době největší pohotovosti....Ale zase za první a druhý díl budu chválit, mělo to spád, atmosféru, líbilo se mi to. Celkově 60%. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd, skvěle odvedená práce herců, až na výjimky kamery, občas není srovnán zvuk. Dějově myslím, že hodnověrné, až na drobnosti (proč vlastně začal převádět, že ho ten dědek na konci vlastně udal atd.), které měly být vysvětleny. Ovšem...kde je zbytek příběhu Josefa Hasila? 3 díly jsou přece jen začátek. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)
  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama