Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd, skvěle odvedená práce herců, až na výjimky kamery, občas není srovnán zvuk. Dějově myslím, že hodnověrné, až na drobnosti (proč vlastně začal převádět, že ho ten dědek na konci vlastně udal atd.), které měly být vysvětleny. Ovšem...kde je zbytek příběhu Josefa Hasila? 3 díly jsou přece jen začátek. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Je to fantasticky natočené, atmosféra a napětí jsou parádní, Oskar Hes je super, ale ten konec... WTF? Kvůli tomu mi to celé nakonec přišlo jako natahovaná expozice. Vždyť to vůbec nemá žádný konec, nedává to smysl. Jestli Ondříček nedotočí zbytek Hasilova příběhu, budu považovat Krále Šumavy za zklamání roku. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Uf, je to dobrý, Ondříček je taky jenom člověk :o). Zatím jeho nejslabší dílo, který sem měl tu čest vidět. Za prvý podle mě špatně zvolený hlavní hrdina, ten mi tam vlastně vůbec neseděl. Za druhý hodně slaboučký příběh, ze kterýho se toho asi víc ani vymáčknout nedalo. Za třetí divně useknutej poslední díl, to jako trochu chápu (at si to jako divák domyslí), ale škoda. Co se mi líbilo, tak prostředí, ale těch záběrů na krásy Šumavy tam taky moc nebylo. Oproti Dukle je tohle vopravdická dětská rýma... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ondricek je jeden z mych nejoblibenejsich soucasnych ceskych reziseru. A v jeho tvorbe Sumavu hodnotim jako podprumer. Kachyna s atmosferou, rezii byl o dva rady vyse. To musi videt kazdy trochu vnimavy divak. Ale jinak dobry pocin. Super namet, ma to napeti, vyborneho hlavniho hrdinu... Tesim se na pokracovani! Presto si myslim, ze to slo natocit lepe. I v Ondrickove rezii. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dost rozporuplná minisérie. Vzhledem k neukončení několika linii s nadsázkou řečená i zbytečná série, ale doufám, v nějaké pokračování. Poměrně nevyrovnané epizody, rozhodně se daly napěchovat více informacemi, když už jde o "minisérii", která se zajímá o docela bohatý úsek historie. Začít Krále Šumavy právě třetím dílem, kdy se rozjede spousta věcí a postupem, i třeba s pomocí flashbacků pokračovat, napětím bych praskl. Takto je první epizoda nejlepší. Mladý Hasil se seznamuje s pašováním, chodí za holkama, dobře sebevědomé zahrané. První pokusy pašování a závěrečná přestřelka ve stylu SNB. Tady mlíčňák by raději fenku. Při druhé epizodě bych čekal větší rozjezd událostí. Namísto toho se zpomalilo a nepovedla se například scéna s mostem. Pokud takto SNB hlídali, tak div se, že neutekla 3/4 republiky i s papouškama. Mateřská školka by si to lépe ošefovala. Maruš zase roztáhla nohy někomu, byť scéna s Hajným dobrá. Mohla to být taková udička plná akcí na poslední díl. No a třetí epizoda.. Prostřihy s chystáním svatby a převáděním konečně napínavé. Paní Hajná hned v závěsu s pár povedenýma scénami. Jenže co se stalo s Hasilovým parťákem? Co ta agentka CIC? Šéf odhalil Hasilal? Čeči ho nahlásili?Jankovský a Hájek výborní. Jeden ryzí komunista a druhý drsný tatík. Škoda Judit Bárdos, čekal jsem větší zapojení, než těch pár scén. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)
  • Natáčelo se v reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy. (rakovnik)
  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama