Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 412)

plakát

Elita - Série 3 (2020) (série) 

Třetí řadou Elity se uzavírá příběh celé původní party. Je to geniální, perfektně vygradované a měl jsem z toho hodně silné pocity. Atmosféra by se opět dala krájet a závěrečná epizoda mě úplně rozložila na molekuly. Vztahy jsou opět skvěle propracované a chemie mezi všemi mladými herci a herečkami je fantastická. Tady se povedlo prakticky všechno a můžu jenom tleskat. Pokud by Elita končila právě touto sérií, byla by to jednoznačně velká paráda. Uvidíme, co si nachystala čtvrtá série, která je prý radikálně odlišná.

plakát

Elita - Série 2 (2019) (série) 

První řada Elity byla skvělá, ale druhá série je ještě lepší. Objevují se tu nové - a hodně zásadní - postavy, vztahy mezi studenty a studentkami jsou mnohem komplikovanější a panuje zde napjatější atmosféra než v minulé sérii. Opět se tu prolíná kriminální zápletka (tentokrát zmizí jeden student) a opět je tu vynikající a nečekané rozuzlení. Ač jsem se sledováním Elity stále na začátku, už teď si myslím, že jde o důležitý evropský televizní počin. Natočený navíc bez příkras a s jasnou otevřeností. Elita navíc umí pracovat s cliffhangery, což není zase tak snadné.

plakát

Svatá (2024) (TV film) 

Jiřinu Bohdalovou a Jiřího Stracha lidsky nijak nemusím, ale jejich poslední počin o staré paní, jež si vybájila příběh o tom, jak trpěla v sovětských lágrech, je vynikající. Je to hlavně o vztahu mezi matkou a dcerou, který není vůbec jednoduchý. Jiřina Bohdalová byla vždycky výborná dramatická herečka a i zde potvrdila svoje kvality. Ale ještě více mě zaujala Lenka Vlasáková, která v klíčové scéně předvádí celou škálu dramatického herectví, a bolest v jejím obličeji a očích mi vyrazila dech. Svatá je film, který si určitě zaslouží diváckou pozornost, protože klade hodně nepříjemné otázky o etice a morálce. Silná záležitost.

plakát

Elita - Série 1 (2018) (série) 

Elita je de facto španělská telenovela ze školního prostředí. Ale geniálně natočená telenovela, alespoň pokud jde o první řadu, která před pár lety určitě musela vzbudit pozornost nejen v domovském Španělsku. Elita komplexním způsobem zobrazuje konfrontaci mladých lidí z bohatých a chudých rodin, do toho řeší náročná témata jako drogy, homosexuální orientace, náboženství, vztahy dětí a jejich rodičů, která nejsou cizí ani středoevropskému publiku. Do toho je průběžně prostřiháváno do vyšetřování vraždy jedné studentky. Elita je velmi dynamický a návykový seriál, který si vás podmaní už od první dílu a do konce první řady vás nepustí. Bonusem je tu poslech španělštiny a v mém případě také pohledy na krásné mládence, přičemž je opravdu na co koukat. :) Těším se na druhou řadu a věřím, že atmosféra bude ještě napjatější.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Pět malých prasátek (2003) (epizoda) 

Jedna z vůbec nejpomalejších poirotovek. Plyne poklidně, melancholicky, a zároveň v pozadí se buduje klasické drama. Pět pohledů na tutéž věc - vraždu malíře Amyase Cralea - po čtrnácti letech. Hodně silné, herecky strhující a na závěr vy sami cítíte bezmoc. Bravurní.

plakát

Bullet Train (2022) 

Hodně vtipná záležitost, jednotlivé interakce jsou parádní a velmi vtipné, ale postupně tomu žel dochází dech. Dvouhodinová stopáž je v tomto případě moc.

plakát

Mrtví mladí detektivové (2024) (seriál) 

Ze začátku jsem si musel trochu zvykat, ale premisa, že duchové řeší záhady jiných duchů a celý fikční svět je obýván čarodějnicemi, sprostými pampeliškovými skřítky a další havětí, mě postupně bavila čím dál víc. Je to napínavé, vtipné a hlavně oba hlavní představitelé jsou totálně hot. Takže jsem velmi spokojený a snad přijde druhá řada.

plakát

Jednotka Q (2021) (seriál) 

Zaplať Bůh za seriály jako Jednotka Q, jež už naštěstí nejsou jenom smutnými dramaty o tom, jak všichni queer lidé špatně skončí a na konci se hromadně dojmeme. Dospělé, hravé, zábavné, odvážné a přesně to sedne mému naturelu. Netypická animace, skvělé fóry na všelijaké stereotypy o gayích a celkově parádní oddychovka, která si vysoké hodnocení zaslouží nejen pro svou ojedinělost. Snad jednou vznikne nějaké pokračování.

plakát

Mary & George (2024) (seriál) 

Skvělý seriál z dějin Anglie plný intrik a politiky, tak jak to mám v těchto kostýmních produkcích nejraději. Vévodu z Buckinghamu si většinová veřejnost vybaví z roamntického pojetí Alexandra Dumase staršího (Tři mušketýři), ale on byl ve skutečnosti mnohem komplikovanější postavou. Skvěle natočeno, Julianne Moore v roli Georgeovy matky Mary je absolutně dokonalá a Nicholas Galitzine v roli George Villierse je nejen velmi půvabný, ale také nemá problém s nahotou, což oceňuju, protože se mi na něj koukalo moc hezky. Každopádně postupná proměna z křehkého mladíka v dokonalého politického intrikána probíhá zcela přirozeně a Nicholas tak dokazuje, že není jenom krásným mladíkem. Mary & George má skvěle pochmurnou atmosféru, krásné kostýmy a je příjemným diváckým výletem do anglické historie, byť jde o historii z pochopitelné umělecké licence poněkud upravenou, což v tom případě nijak nevadí.

plakát

Jednou se potkáme (2020) 

Mexický snímek Jednou se potkáme je nádherným, ale zároveň silně depresivním příběhem o americkém snu, kdy se vám splní životní sen, ale zároveň se vám tento sen stane pastí. Fakt mě to dostalo. Pátá hvězdička je právě za onen nadčasový přesah.