Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké, vizuálně dokonale vymazlené nabubřelé nic. Historicky přeceňovaná Mařka Terka, která musela Františkovi celý život pít krev a ten ji přesto podržel a co víc, díky němu a jeho obchodnímu géniu se Habsburkové mohli ještě dosti dloho udržet u moci. Tento díl se soustředí převážně na rodinné vztahy, kde významné historické události zůstaly v pozadí. Bohužel to tvůrci vzali dost hopem, takže prokreslení jednotlivých povah se nekonalo. prostor dostal jen Josef a Mimi. jemně bylo také naznačeno, proč Marie Antoaneta byla hloupá husa, která si svým chování způsobila, že ztatila hlavu.  Co považuji za pozitivní, je znázornění obrovského protikladu bohatých a opulentních slavností a života u dvora, proti bídě a útrapám obyčejného lidu. Jestli pak i dnes lidem dojde, že se to vrací, byť v jiném kabátku? Vojta Kotek skvělý jako vždy, Ursula i Aeron také velmi dobří. Hudba parádní. Za mne tři poctivé hvězďule. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěr životopisu Marie Terezie letem světem. Na celém filmu je znát, že měl být opět dvojdílný. Obsazení Ursuly Strauss do třetice byla zajímavá volba. Finále životních peripetií se dočkala samozřejmě i množina dalších postav, z nichž nejvýraznějších byl Aaron Friesz jako Josef II. Své minuty slávy měla také Pauhoufová jako intrikánská důvěrnice nebo Rojkové lesbičanka. Nad očekávání dopadl příběh mladé Marie Antoinetty. Z minulých dílů lze připomenout Mauréry, Bokovou nebo Kerekes. Uvidíme, zda se někdy v budoucnu znovu podaří sehnat tolik peněz, aby mohl vzniknout podobně ambiciózní projekt. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Krásné a důstojné uzavření celé pentalogie. S přibývajícím časem a blížícím se koncem jsem měla co dělat, abych nebulela. Opravdu mě to dojalo. Hlubokou poklonu si zaslouží Vojtěch Kotek, který ztvárnil navýsost přesvědčivě Františka Štěpána Lotrinského, a to od útlého mládí až do posledního záchvěvu života. Nechci nijak snižovat herecké kvality ostatních, ale Kotkův výkon byl ze všech nejkomplexnější. V této souvislosti bych ráda vyzdvihla také práci maskérů, kteří si dali záležet a na Vojtovi se slušně vyřádili. (80%) ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná tečka za pentalogií o Marii Terezii. Pokud ji retrospektivně zhodnotím, musím smeknout. Po věru nezajímavých prvních dvou epizodách, kde mě u druhé série motivoval ke sledování pouze Vojta Kotek, se ve druhé sérii Marie Terezie přetavila ve kvalitní politické drama, aby v posledním díle tuto kvalitativně nastavenou laťku dovedla do chtěného cíle. Největší negativum Marie Terezie III. tak tkví v přílišné rozvleklosti. I tak ale - zvláště pro milovníka pomalejších filmů - ty dvě hodiny byly naplněny množstvím zajímavých charakterů, které hrají excelentní herci. Obzvláště zmíněného Kotka bych rád vychválil. Příběh o střetu generací byl podán záživně, vtipně i dramaticky. Pro celou koprodukci určitě více než chvalitebná tečka za celou sérií. 75% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný velké císařovně, v produkci České televize mimořádný nejen koprodukcí, která umožnila jeho vznik, se v pátém díle dočkal zdařilého sklenutí. Scénáristce se povedl zejména závěr Mariina života i skon jejího neméně pozoruhodného, neprávem přehlíženého manžela císaře Františka I. Štěpána Lotrinského, kterého v nejlepší roli své dosavadní umělecké dráhy ztvárnil Vojtěch Kotek. Pohled na tuto osvíceneckou panovnici, provázený zajímavě pojmutým nejstarším synem Josefem, opravdu obsáhl celý její život ve vyčerpávající plnosti. U nás nejvýrazněji připomíná tuto středoevropskou panovnici tereziánské křídlo pražského Hradu i památka dvou jejích neméně zajímavých synů Josefa a Leopolda. Česká televize si má v tomto případě k čemu blahopřát. Právem. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • S přípravou scénáře tvůrcům pomáhala i rakouská spisovatelka Monika Czernin, jejíž předkové pocházejí z českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Komiks)
  • Scenáristka Mirka Zlatníková řekla k obsazení Vojtěcha Kotka do role manžela Marie Terezie Františka I. Štěpána Lotrinského: „V první sérii jsem nevěděla, že Štěpána bude ztvárňovat právě Vojta, v dalších už ano. Psala jsme ho pak vyloženě pro něj o on ho hrál tak dobře, že mi začal zabírat stále větší a větší část scénáře, což vyvrcholilo právě v posledním dílu. Možná by se tato část měla jmenovat spíš Manželka Františka Štěpána.“ V případě role manžela Marie Terezie se původně rovněž uvažovalo o střídání herců, ale z důvodu skvělého výkonu Vojtěcha Kotka se od myšlenky ustoupilo i v posledním díle, kde herec ztvárňuje o pětadvacet let staršího muže. (Komiks)
  • Premiéra závěrečného dílu minisérie Marie Terezie byla nejsledovanějším pořadem prvního dne nového roku, zhlédlo ji 1,46 milionu diváků (15+). (rublik05)

Reklama

Reklama