Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Onehdá jsem silně ožrat v hospodě sestavoval žebříček největších hereckých xichtů (ovšem, které respektuji) a Salátovou mísu bral Malkovich, proto jsem byl na vážkách, kdo že bude ten vyvolený pro černobílého a němého hraběte, když jsem v obsazení zahlédl také dalšího finalistu netvorů a to mého oblíbence Wilíka Defoe. A byl to on. Bože, ten neměl hrát nikdy nic jinýho, jako šlechtický Pizizub byl jasným kandidátem na Oskara i Pepíka , i Cotokurvaje - Malkovich s ním držel tempo a kliku předdigitální kámery. Nicméně ani z prdele klika nezachránila snímek před tím, aby nespadl do roviny parodie a je jistý, že pokud bych si ubalil špeka, pak bych skončil prochcán smíchy (ne strachem) jak sněhulák už při třetím trhaném upírském šklebu. Ok, tuším, co jsme se měli dozvědět a nad čím přemýšlet, jenže jinak mi toho dal příběh zatraceně málo. Nerad bych se v budoucnu dočkal filmu, kde se bude řešit, zda je Jiřinka Bohdalová opravdu skřítek neposeda a bude jí hrát Jirka Krytinář. Takže průměr. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Pocta Nosferatovi. Malkovich je skvělý herec a posedlost dokonalostí mu člověk věří až za hrob. Dafoe? Ne tak děsivý jako Schreck. Ale určitě stejně nepřirozený a animální jako Nosferatu. Atmosféra je hutná a nekompromisní, stejně jako Murnauova vidina jeho zpodobnění Draculy. Herecký koncert, který i přes občasnou monotónost, určitě stojí za svůj čas. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe - klobouk dolů. Jeho herecká kreace byla opravdu grandiózní. Vpodstatě totéž se dá říci i o Johnu Malkovichovi, jehož ztvárnění Murnaua je velmi pozoruhodné, hlavně pak při natáčení závěrečné scény. Jinak jde o velice netradiční pokus o retrospektivu ve stylu "Jak to taky tenkrát mohlo být". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento snímok má zaujímavý scenár, ktorý sa snaží ešte viacej mystifikovať starý nemý film Upír Nosferatu (1922) a tiež postavu hlavného vampírskeho predstaviteľa Maxa Schrecka. Realizácia tejto myšlienky sa však autorom nepodarila. Celé to pôsobí kŕčovito a nepresvedčivo. I herecké výkony Johna Malkovicha a Willema Dafoeho sú chabé. Zdá sa mi to akési odfláknuté. ** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film založený na fikci a nepodložených dohadech, že Max Schreck byl skutečným upírem, je především duelem mezi dvěma postavami - režisérem a hercem zpodobňujícím hraběte  Orloka. Po letech už mě ale film tolik nevzal, hlavně jsem si uvědomil, jak tuctový má vizuál a jak se chvílemi táhne. Polodokumentární forma je možná spíše na škodu a tenhle scénář si klidně dovedu představit na divadle. Oceňuji především závěr, kdy divák vidí to, co ve filmu není...hodnocení ponechávám, ale viděl bych to spíše na tři hvězdy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama