Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (254)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře se na to dívá a to je asi největší chvála, kterou může film dostat. Na rozdíl od mnoha dnešních hollywoodských produkcí jsem nikdy neměl nutkání dívat se na stopáž nebo odbíhat k jiné činnosti. Affleck se rozhodně vyšvihl jako skvělý režisér a je škoda, že film v kinech v podstatě propadl. O Jordanovi jsem před zhlédnutím filmu věděl leda to, že je to jeden z nejlepších basketbalistů světa a dělal reklamu pro Nike. Basketbal není sport, kterému bych věnoval jakoukoliv pozornost, ale to u sledování sportovních filmů není podmínkou. Air se šikovně zaměřuje jenom na strastiplnou cestu firmy Nike k získání Jordana, což bylo správné rozhodnutí. Vadilo mi jen, že nebyly nijak opodstatněny všechny ty řeči o geniálnosti Jordana. V 18 už o něm všichni mluvili, jako kdyby získal všechny tituly a ocenění světa. Spíš to smrdělo snahou o honitbu ega, aby podepsal deal. O peníze jde přece jen na prvním místě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Napriek šesťstopovej výške ma basketbal nikdy nejako osobitne nelákal. Ale po pravde je potrebné dodať, že ma nelákal ani šport ako taký. To iba na úvod, aby bolo jasné, že športová dráma ma nenadchne. A nenadchne ma ani biznisová dráma so športovým pozadím. Podobne by som sa mohol vyjadriť aj o filme o Jordanovi bez Jordana, o sklamaní z obtlstnutého a unaveného Matta Damona, takže ostáva už iba Ben Affleck, ktorého réžia je spravidla lepšia ako jeho herectvo. Potvrdil to, ale ani toč nemohlo zmeniť moje presvedčenie, že na viac ako na tri hviezdičky u mňa tento film nemá. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Air je zhruba taký, aký som si predstavoval, že bude a z toho dôvodu sa mi páčil, ale neohúril ma. Čo sa týka zrozumiteľnosti, ide určite o prístupnejšiu záležitosť než Soderberghovo nie príliš dávne experimentálne cvičenie High Flying Birds, avšak stále ide o tému, ktorá sa ma nijako zvlášť nedotýka. Koniec koncov ide viac o biznis než o samotný basketbal. Damon je ako Sonny skvelý a presne sú obsadení všetci, vďaka čomu nehrozí nikdy nuda. Pokiaľ ste si napríklad mysleli, že Born in the U.S.A. je o splnení amerického sna a nikdy ste si nepozreli text piesne, tak to za vás urobila Batemanova postava a môže vám zničiť ilúzie. 70% ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrá afflekovská režie, sympatické herecké výkony v čele s vynikajícím civilním Damonem, příjemná - i když trošku násilně tlačená - osmdesátková atmosféra. Naštěstí! Protože příběh o tom, jak jedna bohatá firma získala přízeň budoucího miliardáře tím, že mu slíbila tolik peněz, kolik dvě jiné bohaté firmy nikdy nikomu nezaplatily, a tím mimo jiné pomohla vytvořit precedent v bizarním přeplácení sportovních hvězd, vlastně postrádá výrazný potenciál dramatičnosti a gradace i nějakou nosnou myšlenku či poselství. Feel good... fade out... 6.5/10 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, ale hodně příjemný počin, o kterém je ale nutné trochu vědět, protože ti, kteří po přečtení synopse budou očekávat sportovní drama, budou zklamaní. Suverénně režírující Ben Affleck se zaměřil především na sportovní marketing a událost, která ho zcela změnila. Většinu děje tak tvoří velmi dobře napsané dialogy, které mají spád, odsýpají a naštěstí nejsou nijak kulometné, takže i méně znalý divák se v nich bez problémů orientuje. Navíc v nich nechybí jemný humor, který vše příjemně odlehčí. Naprosto fantastická je ovšem dobová výprava i atmosféra, která báječně funguje a je propracovaná do nejmenšího detailu, a to včetně hitového soundtracku, který k ní dokonale zapadne. Matt Damon v hlavní roli je výborný a jeho zápal pro věc je až nakažlivý, velmi dobrý je i Ben Affleck, výrazná i přes méně prostoru je Viola Davis, zbytek obsazení je fajn, ačkoli ani on už nemá takový prostor (dokonce i Chris Tucker je otravný jen minimálně). Air tedy není nikterak výrazný a asi by mohl být o něco kratší, to je ale asi to jediné, co se mu dá vytknout, protože ve výsledku jde o velmi dobrý film z pro Evropana málo známého období začínajícího sportovního marketingu. 70 % ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)
  • Film nemá klasické hudební pozadí – nahradily jej skladby daného období, jejichž názvy mají vztah k danému dění na plátně (mj. ZZ Top – „Legs“, Dire Straits – „Money For Nothing“, Cyndi Lauper – „Time After Time“ či Mike & Mechanics – „All I Need Is a Miracle“). Podobných písní zazní ve filmu na tři desítky. (Robbi)
  • Matt Damon povedal, že práca na tomto filme bola "najlepšia práca, akú som kedy mal. Bol som smutný, keď sa to skončilo." (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (více)

Reklama

Reklama